Monday, May 11, 2009

Ο Ομηρικός Κύκλος και οι δραστηριότητές του 1

Απο http://hellenicrevenge.blogspot.com/2009/05/1.html

Γιατί μελετούμε ακόμη και σήμερα τον Όμηρο 3.000 χρόνια μετά την συλλογή και καταγραφή τους από τον Πεισίστρατο;


Μιάμισι χιλιετία σκληρής προσπάθειας δεν κατάφερε να ξεπεράσει έναν ποιητή που έγραψε για γεγονότα που ανάγονται σε εποχές πριν από την εφεύρεση της γραφής και του νομίσματος;

Η σύγχρονη ποίηση δεν προχώρησε πέρα από τα επιτεύγματα του ποιητή που έθεσε τα θεμέλια της ποίησης; Η τεχνική δεν προχώρησε πιο μακριά από τα επιτεύγματα της Ελληνικής αρχαιότητας ώστε να μην χρειάζεται να διδαχθούμε τίποτε από αυτήν;

Τα ποιητικά έργα που οι Έλληνες δημιούργησαν έχουν περισσότερο ενδιαφέρον πέρα από αυτό της αρχαιομάθειας;

Σ’ αυτά τα ερωτήματα βρίσκεται κανείς υποχρεωμένος να απαντήσει όταν μελετά τον μεγάλο Έλληνα ποιητή .

Ο Όμηρος συνέθεσε τα ποιήματα αυτά για μας. Είναι κείμενα που γράφτηκαν από έναν μεγάλο ποιητή και μιλούν για τον άνθρωπο στην ουσιώδη του σύσταση. Δεν είμαστε οι πρώτοι που ασχολούμαστε με το έργο αυτό που διέσωσε ο χρόνος αλλά παρακινηθήκαμε από ένα όραμα ζωής και από την αιδώ. Αισθανθήκαμε πως δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι έχοντας στα χέρια μας αυτό το πολύτιμο έργο, παρασυρμένοι από τον σύγχρονο τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται από το γρήγορο και το εύκολο . Θελήσαμε να σταματήσουμε το εξοντωτικό καθημερινό τρέξιμο και να προσέξουμε αυτό που η τηλεόραση μας αποστερεί: Την φαντασία, τον ηρωϊκό τρόπο ζωής, το συγκλονιστικό συναίσθημα .

Σήμερα είμαστε αποκομμένοι από την ποίηση. Ο αρχαίος Έλληνας ό,τι κι αν έκανε ήταν ποίηση και την ποίηση την θεωρούσε ιερή . Δεν πρέπει να φοβόμαστε να μελετήσουμε τον Όμηρο όπως δεν πρέπει να φοβόμαστε την αληθινή ποίηση και την αληθινή λογοτεχνία . Με τον Όμηρο συνδεόμαστε με την κληρονομιά μας , την αρχαία παράδοση που χάσαμε και είναι μια σπουδαία εμπειρία που μας κάνει υπερήφανους .

Συγκλονίζεται κανείς από την φρεσκάδα του κειμένου , ενός κειμένου που δεν το αγγίζει ο χρόνος, που είναι πολύτιμο για τον σύγχρονο κόσμο, γιατί μιλά για τις ανθρώπινες σχέσεις για τις συγκρούσεις, τα συναισθήματα, τα οράματα, την απώλεια, την επιθυμία, την εξουσία, τον ανταγωνισμό.

Η ποίηση του Ομήρου εκθέτει τα συναισθήματα αυτά με μια καθαρή αντικειμενικότητα , χωρίς υποκειμενισμούς και υπεκφυγές . Αναγκάζει τον αναγνώστη να έλθει σε επαφή και να εμπλακεί με ένα κείμενο που επέζησε δια μέσου των αιώνων , ένα κείμενο που είναι πολύτιμο , μια ανόθευτη αξία μέσα στον πολιτισμό .

Ο Όμηρος σχεδιάστηκε για να ακούγεται . Η ανάγνωσή του είναι μια πολύ προσωπική εμπειρία . Είναι ταυτόχρονα μια αισθητική απόλαυση και μια ανώτερη εκπαίδευση . Η μελέτη του κειμένου δημιουργεί μια σχέση με το Εγώ και την ίδια την ποίηση . Είναι μια μεταφορά δια μέσου των αιώνων στον ίδιο τον πυρήνα της ανθρώπινης ποίησης. Εκτός από την αισθητική του ωφέλεια είναι και μια εμπειρία ψυχολογικά επωφελής .

Ο Αμερικανός ψυχαναλυτής Τζόναθαν Σουέϊ βεβαιώνει πως η μελέτη της Ιλιάδος και της Οδύσσειας βοηθά αποφασιστικά τους σύγχρονους βετεράνους στρατιώτες που βρίσκουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάλογα με αυτά των αρχαίων Ελλήνων ηρώων.

Ο Ομηρικός Κύκλος είναι μια ομάδα μελέτης που αποτελείται από ανθρώπους από κάθε τομέα της σύγχρονης ζωής. Σ αυτόν συμμετέχουν μαθηματικοί , ιατροί, φυσικοί, ποιητές , νομικοί, δοκιμιογράφοι, λογοτέχνες , κ.λ.π. και αποφεύγει να περιοριστεί σε θέματα γραμματικής και συντακτικού . Μελετά κάθε τι που μπορεί να ερευνήσει μια επιστημονική ομάδα η οποία συναντά μια πολύτιμη πληροφορία σ ένα πανάρχαιο κείμενο .2 comments:

Δημήτρης said...

Το πρόβλημα με τόν Όμηρο είναι ότι αυτοί πού θα μπορούσαν να τόν καταλάβουν (εμείς), είμαστε ανίκανοι να τόν διαβάσουμε! Αυτοί πού τόν διαβάζουν (οι μη Έλληνες), είναι ανίκανοι να τόν καταλάβουν!

Anonymous said...

ποίοι αποτελούν αυτό τόν 'Ομηρικό Κύκλο';με ενδιαφέρει πολύ νά μάθω καθώς ήδη έχω ένα έτοιμο βιβλίο περί Ομήρου καί άλλα 2 στά σκαριά.άν είναι Έλληνες ενημερώστε με,άν είναι αλλόφυλοι ΔΕΝ μάς ενδιαφέρει.Μόνον Έλληνες τή φυλή είναι δυνατόν νά εννοήσουν τό ομηρικόν έργον αλλά καί εν γένει τήν αρχαία (μυητική)ελληνική γραμματεία.όποιος ενδιαφέρεται μπορεί νά βρεί αναρτημένο τό βιβλίο μου δωρεάν στό rapidshare.τίτλος του βιβλίου 'Η Ομηρική Πολιτεία καί τά διαχρονικά μηνύματά της-Μιά έκκλησις στό Πανελλήνιον πρό τής επερχομένης θυέλλης'.τό βιβλίο δέν εξεδόθη κατόπιν αισχρού εμπαιγμου από δύο τάχα 'πατριωτικούς' εκδοτικούς οίκους οι οποίοι τό καθυστέρησαν ήδη 3 έτη καί πλέον διανέμεται σέ ηλεκτρονική μορφή μόνον.Ευχαριστώ.
'Ο Θεός σώζοι τήν Ελλάδα'

Περικλής

στείλτε μου ένα μήνυμα στό deep_disliker@yahoo.gr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails