Tuesday, December 24, 2013

Απόγειο Δημοκρατίας: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες»

Ο Αντώνης Κάντας είναι ο πρώτος ανώτερος κρατικός αξιωματούχος που ομολογεί δωροδοκίες στο χώρο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Ο Α. Κάντας είναι ο πρώτος ανώτερος κρατικός αξιωματούχος που ομολογεί δωροδοκίες στο χώρο των εξοπλισμών και δίνει αξιοποιήσιμα στοιχεία στις ανακριτικές Αρχές.
Ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις ημέρες η μαραθώνια απολογία ενώπιον των ανακριτών διαφθοράς, του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνη Κάντα, για την υπόθεση των «ωφέλιμων αμοιβών» ύψους δεκάδων εκατομμυρίων για προμήθειες οπλικών συστημάτων. Ο Α. Κάντας που οδηγείται πλέον στην φυλακή ομολόγησε στους ανακριτές κ.κ. Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο ότι έλαβε τεράστια ποσά ως μίζες προκειμένου να εγκρίνει και να συναινέσει σε συγκεκριμένες επιλογές όπλων ενώ έδωσε πολύτιμα στοιχεία που θα δρομολογήσουν εξελίξεις στην έρευνα των δύο δικαστικών λειτουργών. Χαρακτηριστική είναι η φράση που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στους ανακριτές της υπόθεσης, δίνοντας παράλληλα και το στίγμα για το τι ακριβώς συνέβαινε στο χώρο των εξοπλισμών: «Πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 71χρονος πρώην αναπληρωτής ΓΔΕ περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια πως στήνονταν οι διαγωνισμοί. Για τις προμήθειες κατ’ αρχήν, είπε ότι οι όροι ήταν ελαφρώς φωτογραφικοί. Στη συνέχεια, όμως, ο τότε διευθυντής ΓΔΕ Γιάννης Σμπώκος φρόντιζε να τοποθετούνται συγκεκριμένα πρόσωπα στις επιτροπές αξιολόγησης με το αζημίωτο βέβαια.
Συγκεκριμένα:

  • αναφέρθηκε σε παράνομες αμοιβές πολλών εκατομμυρίων που συνδέονται με τουλάχιστον 10 συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων (3 με 4 άγνωστες στις αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση ενώ η υπόθεση των υποβρυχίων και οι υπόλοιπες βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
  • αναφέρθηκε σε 10 εμπλεκόμενα πρόσωπα (8 αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων και δύο χρηματιστές), δίνοντας έναυσμα στους δύο ανακριτές να αξιολογήσουν το ρόλο στελεχών του ΥΠΕΘΑ με κορυφαίους τους δύο πρώην υπουργούς αλλά και μελών Επιτροπών αξιολόγησης, μεσαζόντων και επιχειρηματιών της αγοράς όπλων και άλλων προσώπων (δικηγόρων κλπ).
  • ομολόγησε ότι έλαβε έλαβε μίζα 1,5 εκατομμυρίων ευρώ για τα προγράμματα ηλεκτρονικού εξοπλισμού υποβρυχίων και αντιαεροπορικών ASRAD από απόστρατο αξιωματικό που αντιπροσώπευε τις γερμανικές εταιρείες ATLAS Elektronik GmbH και Rheinmetall Defence Electronics Systems. Υπενθυμίζεται ότι η Καθημερινήείχε αποκαλύψει προ μηνών την έφοδο δύο Γερμανών Εισαγγελέων της Βρέμης και μίας Ελληνίδας συνάδελφου τους από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στο κτίριο της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας στο Κολωνάκι και στην κατοικία του αντιπροσώπου.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 600.000 ευρώ σε μετρητά εντός του ΥΠΕΘΑ από αντιπρόσωπο οπλικών συστημάτων.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με ποσό 1, 7 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των αρμάτων μάχης Leopard-2.
  • ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με 3 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των ρωσικών αντιαρματικών KORNET.
  • κατονόμασε πρώην αρχηγό κυβερνώντος κόμματος, που υποστήριζε άλλη εταιρεία αεροσκαφών από αυτήν που είχε εισηγηθεί στη Βουλή ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ένας παλαιός πολιτικός του ιδίου κόμματος με τον πρώην αρχηγό. Τελικά επικράτησε ο αρχηγός του κόμματος και όχι ο υπουργός.
  • έδωσε στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες και σκιαγράφησε τις διαδρομές του μαύρου χρήματος μέσω των off-shore.
  • κατονόμασε τα ίδια πρόσωπα και τις ίδιες εταιρείες διακίνησης μαύρου χρήματος με την υπόθεση της Siemens.
Οι αποκαλύψεις Κάντα προμηνύουν δικαστικές εξελίξεις που θα προκαλέσουν ευρύτερο «σοκ και δέος». Η συνέχεια αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον και θα παρακολουθείται στενά.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails