Tuesday, October 27, 2009

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

Οδύσσεια αποτελεί για τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας η πρόσβαση σε καθαρό νερό, καθώς οι ισραηλινές Αρχές τους απαγορεύουν - με διάφορους τρόπους - και το ελάχιστο ακόμα της βασικής υγιεινής, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Το Ισραήλ, από την πλευρά του, απορρίπτει τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν πρόσβαση σε περισσότερη ποσότητα νερού απ’ ότι προβλεπόταν με τη συμφωνία ειρήνης της δεκαετίας του 1990.





Όπως αναφέρει στην 112σέλιδη έκθεσή της η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη Γάζα σημειώνονται σοβαροί περιορισμοί στην πρόσβαση των Παλαιστινίων σε πόσιμο νερό που έχουν οδηγήσει σε κρίσιμο σημείο την κατάσταση υγιεινής στην μαρτυρική αυτή περιοχή.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία αποκαλύπτει ότι ένας Παλαιστίνιος καταναλώνει ημερησίως κατά μέσο όρο 70 λίτρα νερού, έναντι 300 για έναν Ισραηλινό. Όπως τονίζεται, ορισμένοι Παλαιστίνιοι καταφέρνουν να έχουν πρόσβαση σε μόλις 20 λίτρα την ημέρα, ποσότητα που αποτελεί την ελάχιστη συνιστώμενη για την ανθρώπινη υγιεινή.

Να σημειωθεί ότι ο Ευρωπαίος καταναλώνει κατά μέσο όρο 200 λίτρα νερού ημερησίως, ενώ η αντίστοιχη ημερήσια ποσότητα για τον Αμερικανό είναι 400 λίτρα.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική οργάνωση, οι Ισραηλινοί δεν επιτρέπουν στους Παλαιστινίους της Δ. Όχθης να σκάψουν πηγάδια, ενώ έχουν καταστρέψει υδροδεξαμενές και βυτιοφόρα. Η Αμνηστία εκτιμά ότι 180.000 έως 200.000 Παλαιστίνιοι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό, ενώ ο ισραηλινός στρατός δεν τους επιτρέπει ούτε να συλλέγουν το νερό της βροχής.

Η πρόκληση γίνεται εξοργιστικότερη μετά την αποκάλυψη ότι οι ισραηλινοί έποικοι διατηρούν πισίνες και πράσινους κήπους. Ενδεικτικά, οι Ισραηλινοί καταναλώνουν ποσότητα μεγαλύτερη του 80% του νερού που προέρχεται από το Όρος Aquifer, τη βασική πηγή υπόγειου νερού στο Ισραήλ και τα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Παράλληλα, το σύστημα επεξεργασίας ακάθαρτων υδάτων έχει υποστεί σημαντική φθορά, καθώς το Ισραήλ απαγορεύει την εισαγωγή σωλήνων και άλλων ειδών μεταλλικού εξοπλισμού από φόβο μήπως χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτοσχέδιων ρουκετών. Στις ακτές της Γάζας, η θάλασσα και η παραλία έχουν μολυνθεί από τη διήθηση των αποβλήτων των υπονόμων.

"Το νερό είναι μια βασική ανάγκη και ένα βασικό δικαίωμα, ωστόσο η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί για πολλούς Παλαιστινίους μια πολυτέλεια" ανέφερε η Ντονατέλα Ροβέρα της Διεθνούς Αμνηστίας. "Το Ισραήλ οφείλει να σταματήσει την πολιτική των διακρίσεων και να άρει άμεσα όλους τους περιορισμούς που έχει επιβάλλει στους Παλαιστινίους όσον αφορά την πρόσβαση σε καθαρό νερό" πρόσθεσε.

Η αντίδραση του Τελ Αβίβ ήταν έντονη. Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρεγκέβ χαρακτήρισε την έκθεση "ανακριβής" και κατηγόρησε τους Παλαιστινίους για λανθασμένους χειρισμούς των υδάτινων πόρων. Παράλληλα, απέρριψε την κατηγορία ότι απαγορεύεται στους Παλαιστινίους η διάνοιξη πηγαδιών, λέγοντας ότι το Ισραήλ έχει εγκρίνει 82 τέτοια σχέδια, αλλά οι Παλαιστίνιοι έχουν υλοποιήσει μόνο 26 από αυτά.

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment