Monday, September 30, 2013

Υπάρχει θέμα με τις συλλήψεις των βουλευτών της Χ.Α - Τι λένε ποινικολόγοι και νομικοί


Από το zouugla.gr μεταφέρουμε το οποίο είναι αχθρικά διακείμενο προς την Χρυσή Αυγή:

Η εκτίμηση των ποινικολόγων και των νομικών για το πόρισμα

Το zougla.gr επικοινώνησε με συνταγματολόγους και έγκριτους νομικούς ζητώντας τη γνώμη τους για το πόρισμα του αντιεισαγγελέα κ. Βουρλιώτη.

Εισαγγελικοί κύκλοι τόνισαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι, από τη στιγμή που βρέθηκαν όπλα, υπάρχει δομημένη οργάνωση με ιεραρχία και διαρκή δράση και οι εντολές που δίνονταν εκτελούνταν τυφλά, η υπόθεση είναι «δεμένη».


Βασίλης Ταουξής – Δικηγόρος
«Ως πολιτικοί, εάν ήθελαν να εξοντώσουν τη Χρυσή Αυγή, θα έπρεπε να παλέψουν μαζί της στην κονίστρα της πολιτικής. Σε νομικό επίπεδο αυτό που διέπραξαν είναι ένα τεράστιο δικαστικό και πολιτικό πραξικόπημα και το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να τους καταστήσουν περισσότερο συμπαγείς, ώστε η Χρυσή Αυγή να αποκομίσει περισσότερα πολιτικά οφέλη. Η σύλληψη βουλευτών και η παραπομπή τους σε δίκη χωρίς προηγουμένως να αρθεί η βουλευτική τους ασυλία οδηγεί σε μέρες που εμείς οι μεγαλύτεροι θέλουμε να ξεχάσουμε και σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τη λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος».

...



Γιώργος Κατρούγκαλος - Συνταγματολόγος

«Το να αποδοθεί στο σύνολο του κόμματος ο χαρακτήρας "εγκληματική οργάνωση" ενέχει τον κίνδυνο να αποδώσει τον χαρακτήρα εγκληματία και σε κάποιο μέλος το οποίο μπορεί να συμμεριζόταν μερικές ιδέες του κόμματος, σε καμιά περίπτωση όμως δεν συμμεριζόταν, απλώς και μόνο με τη συμμετοχή του, την εγκληματική δράση της οργάνωσης».



Κώστας Χρυσόγονος - Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ«Αμφισβητήσεις μπορούν να εγερθούν για τη μεθοδολογία που επιλέχθηκε, δηλαδή για την άσκηση διώξεων και διενέργεια λήψεων χωρίς να έχει προηγηθεί η παροχή της κατά το άρθρο 62 του Συντάγματος άδειας της Βουλής. Το άρθρο 62 του Συντάγματος εξαιρεί, βέβαια, τα αυτόφωρα κακουργήματα, αλλά η υπαγωγή σε αυτά της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης κατά το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, με το σκεπτικό ότι η εγκληματική οργάνωση είναι διαρκές και άρα διαρκώς αυτόφωρο αδίκημα, συνιστά διαστολή στο άπειρο της έννοιας του αυτοφώρου»



Λεωνίδας Κοτσαλής - Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Νηφαλιότητα και ψυχραιμία συνέστησε μιλώντας στο zougla.gr ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λεωνίδας Κοτσαλής.

Ο νομικός τόνισε ότι πρέπει να κινηθούμε με φειδώ και επιφυλακτικότητα, καθώς η υπόθεση είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, και να μη βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Επιπλέον, σημείωσε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να πολύ προσεκτικά σε αυτά που λένε. 


Νίκος Διαλυνάς - Ποινικολόγος

«Προέκυψαν ενδείξεις για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που είναι και διαρκές έγκλημα, όχι για συγκρότηση. Αυτοί που συγκρότησαν την εγκληματική οργάνωση διέπραξαν μεν αδίκημα, αλλά στιγμιαίο, όχι διαρκές».




Φραγκίσκος Ραγκούσης - Ποινικολόγος

«Πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος ποιες ήταν οι σχέσεις τους με τα συγκεκριμένα εγκλήματα, διότι, αν κάποιος δεν είναι διευθυντικό στέλεχος και έχει ένα πλαίσιο ποινής μόνο για την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή 5-10 χρόνια, υπάρχει περίπτωση να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους».



Αριστείδης Οικονομίδης - Ποινικολόγος 

«Το άρθρο 8 του 187 του Ποινικού Κώδικα που επισύρει κάθειρξη 10 ετών για εγκληματική οργάνωση δεν προϋποθέτει να έχουν γίνει πράξεις, αρκεί να έχουν κατανεμηθεί οι ρόλοι και να έχει αποδειχθεί ότι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν εγκληματικές πράξεις. Αρκεί να εντοπιστεί ότι είναι μια οργάνωση που είχε τέτοιους στόχους».



Γιάννης Βλάχος - Ποινικολόγος 

«Η έκθεση του αντιεισαγγελέα είναι πλήρης και πεντακάθαρη. Έχει όλα τα στοιχεία που απαιτούνται από τον ποινικό κώδικα για την εξέταση, την περαιτέρω διερεύνηση της διάπραξης του εγκλήματος της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης».


Αλέξης Κούγιας - Ποινικολόγος 
«Ανεξάρτητα από το ποιους αφορά το συγκεκριμένο πόρισμα, ως νομικός δεν νιώθω ιδιαίτερα εφησυχασμένος από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση αυτή η Δικαιοσύνη. Το εισαγγελικό πόρισμα με έχει αφήσει κατάπληκτο με την απλούστευση την οποία υιοθετεί. Το γεγονός και μόνο ότι εννέα σελίδες καθορίζουν την τύχη 32 ανθρώπων, όποιοι κι αν είναι αυτοί, και με τον τρόπο που συμπεραίνει ο συντάξας του κειμένου ότι πρέπει να ασκηθούν διώξεις και πιστοποιεί αδικήματα με ενοχλεί». 

Σπήλιος Σπηλιάκος - Ποινικολόγος

«Το να θεωρηθεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση εν συνόλω είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αυτό θα έχει και άλλες προεκτάσεις. Αυτό που είναι καθ’ όλα δυνατό, όπως προκύπτει και από το πόρισμα, είναι η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργώντας υπό το κάλυμμα μιας πολιτικής οργάνωσης να συγκροτούσε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων με μόνιμη δομημένη ομάδα». 


Κυριάκος Τυράσκης - Ποινικολόγος

«Το πόρισμα του εισαγγελέα δείχνει ένα πόρισμα αρκετά γρήγορο. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται και να κρατούνται με μια επικείμενη προφυλάκιση αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος, όπως και πέντε βουλευτές, με εννέα σελίδες πόρισμα, το οποίο αναφέρει πολύ συνοπτικά την ιστορία της Χρυσής Αυγής, αναφέρει τα περί εγκληματικής οργάνωσης και ετοιμάζεται να προφυλακίσει έξι βουλευτές βασισμένο σε μαρτυρίες και σε έντυπα».


stoxos

No comments:

Post a Comment