Sunday, March 16, 2014

Βέτο της Ρωσίας στην απόφαση ΟΗΕ κατά του δημοψηφίσματος στην Κριμαία


Η Ρωσία πρόβαλε το αναμενόμενο βέτο της στο ψήφισμα των δυτικών χωρών που επιχειρούσε να χαρακτηρίσει «άκυρο» το αυριανό δημοψήφισμα στην Κριμαία, ενώ η Κίνα, η οποία έχει ήδη εκφράσει ρητά και επίσημα την στήριξή της στη Ρωσία, εκδήλωσε την αντίθεσή της απέχοντας εντελώς, κατά την σημερινή ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
 
Το σχέδιο της απόφασης έλαβε 13 ψήφους υπέρ και απορρίφθηκε, αφού αρκεί το βέτο ενός από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση.
 
Στο σχέδιο απόφασης που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, το αυριανό δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία χαρακτηριζόταν "άνευ καμίας εγκυρότητας".
 
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν εξήγησε τους λόγους του βέτο επαναλαμβάνοντας ότι η νέα ηγεσία στο Κίεβο είναι προϊόν πραξικοπήματος και ότι η Ρωσία «θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας».
 
Η Αμερικανίδα πρεσβευτής Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε, εμφανώς ενοχλημένη από το αποτέλεσμα, πως «η Ρωσία μπορεί να προβάλει το βέτο της στην απόφαση αυτή, αλλά δεν μπορεί να προβάλει βέτο στην αλήθεια», ενώ, παραδόξως επικαλέσθηκε το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Και βέβαια παραδόξως, διότι το άρθρο 2 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών εξασφαλίζει, ακριβώς, το σεβασμό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης των λαών. Αυτό, ακριβώς, δηλαδή που ο λαός της Κριμαίας επιδιώκει, αλλά οι ΗΠΑ και η υπόλοιπη Δύση του αρνούνται:
 
«Να αναπτύσσουν ανάμεσα στα έθνη φιλικές σχέσεις που θα βασίζονται στο σεβασμό της αρχής των ίσων δικαιωμάτων και της αυτοδιαθέσεως των λαών και να παίρνουν άλλα μέτρα κατάλληλα για την ενίσχυση της παγκόσμιας ειρήνης.»
 
Τέλος, η Πάουερ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για «την συντριπτική αντίθεση στις επικίνδυνες ενέργειες» της Μόσχας που θα έχουν «συνέπειες».
 
Το σχέδιο της απόφασης δεν καταφερόταν απευθείας κατά της Ρωσίας  - πώς θα μπορούσε άλλωστε να ισχύσει κάτι τέτοιο; -, δεν διατύπωνε απαίτηση για την απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Κριμαίας και δεν απειλούσε με την επιβολή κυρώσεων.
 
Στο κείμενο αναφερόταν ότι «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δεν μπορεί να θεμελιώσει καμία μεταβολή του καθεστώτος της Κριμαίας».
 
Ζητούσε από όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του και να μην προχωρήσουν σε καμία ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως «αναγνώριση μεταβολής καθεστώτος», σε μία περίπλοκη διατύπωση που καλούσε τη Μόσχα να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.
 
Στο κείμενο της απόφασης, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναδιατύπωνε την «προσήλωσή του στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της» και ζητούσε από τη Μόσχα και το Κίεβο «να ξεκινήσουν ένα απευθείας πολιτικό διάλογο», να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και «χαιρέτιζε» τη βούληση της ηγεσίας του Κιέβου «να σεβασθεί τα δικαιώματα» των μειονοτήτων της Ουκρανίας.
 
Το τελευταίο μάλλον πρόκειται για κακόγουστο αστείο και ειρωνεία εκ μέρους της Δύσης, καθώς ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στην Ουκρανία…

No comments:

Post a Comment