Monday, June 2, 2014

Ισραηλινό δημοσίευμα: “Γιατί η Ελλάδα είναι η πιο αντισημιτική χώρα στην Ευρώπη;”


(Φωτογραφία από το δημοσίευμα)

Μάιος 31, 2014.

Όταν η Anti-Defamation League - ADL δημοσίευσε την παγκόσμια έρευνα του αντισημιτισμού την περασμένη εβδομάδα, η Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας, έλαβε τον ατιμωτικό τίτλο της πιο αντισημιτικής χώρας στην Ευρώπη, γράφει η ισραηλινή Haaretz σε άρθρο της, το οποίο φιλοξενούμε, σχεδόν, ανέπαφο:

Με 69 τοις εκατό των Ελλήνων να ενστερνίζονται αντισημιτικές απόψεις, σύμφωνα με την έρευνα, η Ελλάδα ήταν στο ίδιο επίπεδο με τη Σαουδική Αραβία, την πιο αντισημιτική και από το Ιράν (56%) και διπλάσια ποσοστά από τη δεύτερη πιο αντισημιτική χώρα της Ευρώπης, τη Γαλλία (37%).

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο αντισημιτισμός τρέχει αχαλίνωτος στην Ελλάδα. Μεγάλο μέρος της ευθύνης πηγαίνει στο νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή, το οποίο έχει βρει γόνιμο έδαφος για την ακροδεξιά ιδεολογία, στα ερείπια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στις εκλογές της αυτοδιοίκησης στις 18 Μαΐου, συγκεκριμένα για την ανάδειξη του Δημάρχου Αθηναίων, 16% των ψήφων έλαβε ο Ηλίας Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ένας άνθρωπος που έγινε γνωστός από το ξυλοδαρμό μιας γυναίκας πολιτικού αντιπάλου κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης και με ένα μεγάλο τατουάζ με τη σβάστικα στον ώμο του.

Όμως, τόσο η ADL όσο και η μικρή εβραϊκή κοινότητα δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη από ό, τι  δείχνουν οι αριθμοί της δημοσκόπησης.

Υπάρχει ο κίνδυνος  του μεροληπτικού εντυπωσιασμού με το ψυχολογικό αντίκτυπο που δημιουργείται από τη δημοσκόπηση, θα τονίσει ο Michael Salberg, διευθυντής διεθνών υποθέσεων της ADL, όπως δήλωσε στο Εβραϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- JTA.

«Πρέπει να δούμε με σκληρή ματιά τα στοιχεία και να εξετάσουμε ποιες είναι οι δυνάμεις του παιχνιδιού».

Από την άλλη πλευρά, οι Εβραίοι ηγέτες στην Ελλάδα, φροντίζουν να επισημάνουν ότι παρά τη διαδεδομένη μισαλλοδοξία, στην Ελλάδα δεν έχουν  παρουσιασθεί φαινόμενα αντι-εβραϊκής βίας, όπως έχουν καταγραφεί σε ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.

«Παρά του ότι η δημοσκόπηση δείχνει υψηλά επίπεδα του αντισημιτισμού, πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δεν είχαμε καμία αντισημιτική βία εναντίον ανθρώπων ή εβραϊκών ιδρυμάτων», δήλωσε ο Βίκτορ Ελιέζερ, γενικός γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Κοινοτήτων στην Ελλάδα.

«Αυτή δεν είναι μια δημοσκόπηση, σχετικά με τη βία, αλλά μάλλον μια έρευνα σχετική με τα στερεότυπα (τάσεις), και ναι, υπάρχουν πολλά στερεότυπα, ανάμεσα στον ελληνικό λαό», είπε.

Από τους 579 Έλληνες που ρωτήθηκαν, το 85% είπαν ότι οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στον κόσμο των επιχειρήσεων, το 82% είπαν ότι οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη δύναμη στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το 74% είπαν ότι οι Εβραίοι έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις. Το περιθώριο του λάθους για την Ελλάδα ήταν στο συν ή πλην 4,4%.

Στην Ελλάδα οι αντισημιτικές απόψεις δημοσιεύονται συχνά, ιδίως με την έννοια ότι οι Εβραίοι ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία και την πολιτική.

Το 2012, όταν ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, διάβασε στο Κοινοβούλιο την αντισημιτική πλαστογραφία «Τα Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών», η ανάγνωση δεν καταδικάστηκε από τους άλλους βουλευτές που ήταν παρόντες.

Ούτε υπήρξε δημόσια καταδίκη, όταν η Χρυσή Αυγή, χαρακτήρισε την πρόσφατη επίσκεψη του εκτελεστικού διευθυντή της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, David Harris, ως ένα ταξίδι για την περαιτέρω «εβραϊκή επιρροή στα ελληνικά πολιτικά ζητήματα ώστε να διαφυλαχθούν τα συμφέροντα των διεθνών τοκογλύφων».

Η Χρυσή Αυγή δεν ήταν η μόνη που εξέφρασε τέτοια συναισθήματα.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο υποψήφιος του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ για περιφερειάρχης, κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως επικεφαλής μιας εβραϊκής συνωμοσίας  και ότι «Οργανώνει μια νέα Χάνουκα κατά των Ελλήνων». Ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε τον υποψήφιο Θεόδωρο Καρυπίδη.

Στο επίκεντρο της θεωρίας του Καρυπίδη, ήταν η κίνηση πέρσι από τον Σαμαρά να κλείσει τη φερόμενη ως διεφθαρμένη ΕΡΤ και να την αντικαταστήσει με τη Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, που είναι γνωστή με το ελληνικό ακρωνύμιο ΝΕΡΙΤ. Σύμφωνα τον Καρυπίδη η ΝΕΡΙΤ προέρχεται από την εβραϊκή λέξη το κερί-  ‘ΝΕΡ’ που συνδέεται με την εβραϊκή γιορτή Χάνουκα- Hanukkah.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

Ο Σαμαράς και η κυβέρνησή του κινήθηκαν στην καταδίκη των αντισημιτικών εκφράσεων που ξεκίνησε μια καταστολή της Χρυσής Αυγής, φυλακίζοντας πολλούς από τους ηγέτες της. Η Κυβέρνηση έχει επίσης λάβει μέτρα κατά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και υλοποιεί προγράμματα εκπαίδευσης στο σχολείο από κοινού με την εβραϊκή κοινότητα.

«Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, αυτό που είναι σαφές είναι ότι η τάση αυτή είναι πολύ διαδεδομένη στην ελληνική κοινωνία», είπε ο Ελιέζερ.
«Πως μπορούμε να την καταπολεμήσουμε αυτή την τάση; Μόνο μέσα από την εκπαίδευση».

Ο Michael Salberg της ADL ελπίζει ότι τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης θα παρακινήσουν και άλλους να δράσουν, επίσης.

‘Ίσως’, είπε, ‘αυτοί οι πολύ απογοητευτικοί αριθμοί να εγείρουν ερωτήματα στο πλαίσιο της κοινωνίας των πολιτών μεταξύ των θρησκευτικών και πολιτικών ηγετών, οι οποίοι δεν διατηρούν τις απόψεις τους».

--

               

No comments:

Post a Comment