Tuesday, July 30, 2019

«ΝΙΕΤ» ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ



Άρθρο από την εθνική εφημερίδα «Εμπρός»
Στοπ στην άρση της γονικής ευθύνης και στην αντικατάστασής της από ένα υπερκράτος που θα έχει δικαίωμα ζωής ή θανάτου, διαχείρισης των πολιτών του και εμποτισμού τους με άγνωστης σύστασης και επίδρασης ουσίες επιχειρεί να βάλει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός, κοντά στον λαό της Ρωσίας και τα ζωτικά προβλήματά του.

Ορισμένοι νομοθέτες στην Ρωσία πρότειναν νέους νόμους που θα έκαναν υποχρεωτικά τα εμβόλια, καθιστώντας δύσκολο για τους διαφωνούντες γονείς να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα εμβολιασμού των παιδιών τους. Απαντώντας σε αυτήν την επιχείρηση επιβολής, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δημοσίευσε μια δήλωση, υποστηρίζοντας δημοσίως ότι είναι αντίθετη στην προτεινόμενη νομοθεσία και ενθάρρυνε τους Ρώσους νομοθέτες να μην την εφαρμόσουν.
Η δήλωση γράφτηκε από την Πατριαρχική Επιτροπή για την Οικογένεια, ένα επίσημο συμβουλευτικό συμβούλιο που αναφέρεται στον Πατριάρχη Κύριλλο, τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής περιλαμβάνουν δυο εξέχουσες προσωπικότητες του Ρωσικού κλήρου,  τους Ντμίτρι Σμιρνόφ και Μαξίμ Ομπούκοφ οι οποίοι μίλησαν πρόσφατα στο Παγκόσμιο Συνέδριο Οικογενειών στη Βερόνα της Ιταλίας.
Στην επίσημη ανακοίνωση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
Σχετικά με τα δικαιώματα των γονέων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών και της ανοσοπροφύλαξης:
Δήλωση της Πατριαρχικής Επιτροπής για την Οικογένεια και προστασία της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας:
Η Πατριαρχική Επιτροπή για την Οικογένεια, την Μητρότητα και την Παιδική ηλικία έλαβε εκκλήσεις για να σχολιάσει την δημόσια συζήτηση για τα μέτρα που προτείνονται από μεμονωμένους νομοθέτες, εκπροσώπους κυβερνητικών υπηρεσιών και ειδικούς, προκειμένου να αυξηθεί η κάλυψη του πληθυσμού -ιδίως των παιδιών- με προληπτικά εμβόλια.
Προτάθηκαν τα ακόλουθα μέτρα για δημόσια συζήτηση, και συγκεκριμένα:
-περιορισμός του δικαιώματος των γονέων να ενημερώνονται οικειοθελώς για τον προφυλακτικό εμβολιασμό των παιδιών ή την άρνησή τους, περιορίζοντας τα δικαιώματα των μη εμβολιασμένων παιδιών να παρακολουθήσουν μαθήματα σε εκπαιδευτικούς οργανισμούς, επιβάλλοντας την εισαγωγή των διαβατηρίων υποχρεωτικού εμβολιασμού για παιδιά (συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών) και τον καθορισμό των λόγων άρνησης αυτών ή άλλων εμβολιασμών, και περιορίζοντας την διάδοση των πληροφοριών σχετικά με τα εμβόλια.
Η Πατριαρχική Επιτροπή θεωρεί απαραίτητο να δηλώσει τα εξής:
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει διαχρονικά σεβασμό για τις ιατρικές δραστηριότητες, με στόχο την πρόληψη και την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου».  Χάρη στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της πρόληψης, κατέστη δυνατή η πρόληψη και η θεραπεία πολλών ασθενειών, καθώς και η σοβαρή ανακούφιση από την ταλαιπωρία στους ανθρώπους.
Η Εκκλησία δεν αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και τον κίνδυνο παρενεργειών συγκεκριμένων ιατρικών παρεμβάσεων και φαρμάκων. Μια τέτοια εκτίμηση αποτελεί το αντικείμενο έρευνας που βασίζεται σε επιστημονικά αποδεικτικά στοιχεία και την ελεύθερη ακαδημαϊκή συζήτηση μεταξύ ειδικών. Ταυτόχρονα, «η Εκκλησία προειδοποιεί κατά των προσπαθειών απολυτοποιήσεως των ιατρικών θεωριών»,  υπενθυμίζοντας ότι οι επιστημονικές απόψεις αναπτύσσονται και είναι πάντοτε ανοιχτές σε έγκυρη κριτική, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διόρθωση και, ενίοτε, σε αναθεώρηση οικείων ιδεών.
Ταυτόχρονα, η Εκκλησία δεν μπορεί να παρεκκλίνει από την αξιολόγηση των ηθικών πτυχών αυτής της σφαίρας της ανθρώπινης δραστηριότητας. Ειδικότερα, η θέση της βασίζεται στην ακόλουθη αρχή: «Η σχέση ιατρού-ασθενούς πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό της ακεραιότητας, της ελεύθερης επιλογής και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ο χειρισμός του ανθρώπου είναι απαράδεκτος ακόμη και για λόγους κάλλιστων σκοπών».
Πρώτα απ’ όλα, το ενδιαφέρον για την ευημερία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της υγείας τους, ανατίθεται από τον Θεό στους γονείς τους. Το κράτος και η κοινωνία θα πρέπει να σέβονται την προτεραιότητα των δικαιωμάτων και των ευθυνών των γονέων, με βάση το τεκμήριο της καλής πίστης τους. Οι γονείς πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, την εκπαίδευσή τους και την υγειονομική τους περίθαλψη. Η εξαίρεση από αυτήν την αρχή μπορεί να είναι μόνο για σκόπιμα κακόβουλες ή εγκληματικές ενέργειες γονέων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η αναγνώριση στα νομικά συστήματα διαφόρων χωρών της ανάγκης για ενημερωμένη οικειοθελή συγκατάθεση στην ιατρική παρέμβαση και το δικαίωμα άρνησης αυτής, ήταν συνέπεια της καταδίκης των ναζιστικών εγκλημάτων στην δίκη της Νυρεμβέργης, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών ιατρικών χειρισμών και πειραμάτων που πραγματοποίησαν τους ανθρώπους. Έκτοτε, ο σεβασμός αυτών των δεοντολογικών και νομικών αρχών έχει γίνει γνωστό χαρακτηριστικό της κάθε κανονικής κοινωνίας.
Αυτές οι αρχές αναγνωρίζονται από την ρωσική νομοθεσία. Ορισμένοι ομοσπονδιακοί νόμοι διακηρύσσουν το δικαίωμα των γονέων να δώσουν οικειοθελή συγκατάθεση για ιατρική παρέμβαση σε σχέση με τα παιδιά τους, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών εμβολιασμών, ή να τους αρνηθούν .
Είναι γνωστό ότι, μαζί με τον κίνδυνο εμφάνισης λοιμωδών νοσημάτων, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών – ακόμη και του θανάτου – ως αποτέλεσμα του προληπτικού εμβολιασμού. Σε μια τέτοια κατάσταση, ο ίδιος ο ασθενής πρέπει να κάνει την επιλογή. Στην περίπτωση ενός παιδιού, οι γονείς πρέπει να κάνουν την επιλογή τους, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές και τις συστάσεις των ειδικών, καθώς και άλλες πληροφορίες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει αυτή την επιλογή,έστω και αν καθοδηγούνται από την κατανόηση των δικαιωμάτωντου παιδιού.
Η Πατριαρχική Επιτροπή θεωρεί ότι:
Οι γονείς θα πρέπει να διατηρούν το δικαίωμα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την υγεία των παιδιών τους, συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών εμβολιασμών, χωρίς να υπόκεινται σε καμία πίεση. Η δίωξη των γονέων για την χρήση αυτού του δικαιώματος είναι απαράδεκτη.
Οι γονείς δεν πρέπει να υποχρεώνονται με κανένα τρόπο να δηλώσουν τους λόγους στους οποίους στηρίζονται οι επιλογές τους. Το γεγονός της ιατρικής παρέμβασης ή της άρνησής της πρέπει να παραμείνει ιατρικό μυστικό που προστατεύεται από τον νόμο.
Το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, δεν θα πρέπει να περιορίζεται επειδή οι γονείς τους αρνούνταν να προβαίνουν σε προληπτικούς εμβολιασμούς, εκτός από περιπτώσεις που υπάρχουν μαζικές μολυσματικές ασθένειες ή άμεση απειλή επιδημιών .
Οι γονείς πρέπει να είναι σε θέση να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις. Ο περιορισμός της διανομής κρίσιμων πληροφοριών, δεν θα οδηγήσει σε αυξημένη εμπιστοσύνη των γονέων στους επαγγελματίες και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η εμπιστοσύνη αυτή θα διευκολυνθεί μόνο με την ειλικρινή και ανοικτή παροχή στους γονείς, πλήρων, επαληθευμένων και αξιόπιστων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό.
Από αυτή την άποψη, η Πατριαρχική Επιτροπή για την Οικογένεια, την Προστασία της Μητρότητας και την Παιδική ηλικία δεν μπορεί να υποστηρίξει τα μέτρα».
E.Δ.

No comments:

Post a Comment