Saturday, December 26, 2020

Στο Ισραήλ η εκπαίδευση της ΠΑ: Η Elbit επικράτησε της CAE στην κυβερνητική αξιολόγηση

 

To Ισραήλ αναλαμβάνει εξολοκλήρου την εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας και τον έλεγχο του όποιου εκπαιδευτικού κέντρου δημιουργηθεί στην Καλαμάτα, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση που ελήφθη πριν μερικές ημέρες.

Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της καναδικής CAE που θεωρείται ο μεγαλύτερος εκπαιδευτικός ιδιωτικός φορές της Δύσης, η οποία προσέθεσε την τελευταία στιγμή και την ισραηλινή ΙΑΙ σε μια προσπάθεια να «ισορροπήσει» την ισραηλινή επιρροή στην κυβέρνηση, χωρίς πάντως να το καταφέρει, παρά το γεγονός ότι σε τεχνικό επίπεδο ήταν σαφώς καλύτερη, αν και υψηλότερου κόστους.

Η ισραηλινή «σφήνα» που τελικά απέδωσε, έγινε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στο Ισραήλ πριν από επτά μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που ΝΑΤΟϊκό κράτος αναθέτει την εκπαίδευση των χειριστών του σε χώρα εκτός ΝΑΤΟ.

Βάσει της συμφωνίας οι Ισραηλινοί θα επινοικιάσουν στην Ελλάδα αριθμό M-346 Master (το αντίγραφο του ρωσικού YAK-130 με το οποίο έχουν κοινή ρίζα, χωρίς τις μαχητικές ικανότητες του ρωσικού αεροσκάφους) της Leonardo (που θα αγοράσουν οι ίδιοι) αντικαθιστώντας τα «αρχαία» Buckeye (20 χρόνια μετά την κανονική ημερομηνία απόσυρσής τους!) και θα επαναφέρει έναν αριθμό (15) αεροσκάφη Τ-6Α αρχικού σταδίου, σε επιχειρησιακή ικανότητα (τώρα ζήτημα είναι αν πετούν 3-5 αεροσκάφη).

Για την ΠΑ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που δεν προχωρά σε  αγορά νέων αεροσκαφών LIFT, αλλά σε ενοικίασή τους από ένα ανάδοχο ο οποίος θα αναλάβει την παροχή συνολικά του εκπαιδευτικού έργου σε υλικοτεχνική υποδοχή, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει...

Είναι άγνωστες οι λεπτομέρειες της πρότασης, δηλαδή πόσα αεροσκάφη Μ-346 θα έρθουν στην 120ΠΕΑ στην Καλαμάτα, για πόσα χρόνια θα έχει διάρκεια η σύμβαση, πόσες ώρες θα μπορούν να προσφέρουν, θα υπάρχουν Έλληνες και Ισραηλινοί ή μόνο Έλληνες εκπαιδευτές κ.α.

 Άγνωστο είναι επίσης εάν θα συνεχιστεί η συνεργασία με την ιταλική Αεροπορία και η αποστολή Ανθυποσμηναγών εκεί, για εκπαίδευση όπως γίνεται σήμερα. 

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο η ανάθεση ελπίζεται να ενισχύσει την στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών απέναντι στη Τουρκία.

Επίσης λόγω του ιδιαίτερα κομβικού χαρακτήρα που έχει η ανάληψη των εκπαιδευτών της ΠΑ (για πρώτη φορά ανατίθεται σε ξένο φορέα η εκπαίδευση των χειριστών της ΠΑ εντός Ελλάδος) και της βαθιάς γνώσης που θα αποκτήσει ο εκπαιδευτικός φορέας στις δυνατότητες του έμψυχου δυναμικού της ΠΑ, ελπίζεται να μην υπάρξει ποτέ προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ...

No comments:

Post a Comment