Tuesday, January 23, 2024

WEF: Τα ΜΜΕ μπορεί να χάσουν τον έλεγχο


Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: η ελίτ των μέσων ενημέρωσης χάνει τον έλεγχο και πρέπει να ληφθούν μέτρα κατά των ανεξάρτητων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το WEF ζητά περισσότερο έλεγχο λόγω του υποτιθέμενου κινδύνου των «ψευδών ειδήσεων». Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ουδετερότητα, αναφέρει το RT.de.

Η τρέχουσα έκθεση παγκόσμιων κινδύνων από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) εστιάζει στην πιθανή απειλή των «ψευδών ειδήσεων», τροφοδοτώντας την αμφιλεγόμενη συζήτηση σχετικά με τον πλήρη έλεγχο της ροής των ειδήσεων από την ελίτ των μέσων ενημέρωσης. Ειδικά ενόψει των αμερικανικών εκλογών και της κρίσης στη Μέση Ανατολή, το WEF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για την απειλή που θέτουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον έλεγχο της ελίτ των μέσων ενημέρωσης στην κοινή γνώμη.

 

Η έκθεση, που συντάχθηκε από περισσότερους από 1.500 ειδικούς και αναλυτές κινδύνου, βλέπει την παραπληροφόρηση ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο της επόμενης διετίας. Οι ψευδείς ειδήσεις και οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη ταξινομούνται ως οι μεγαλύτερες απειλές στον κόσμο.

Στην έκθεση, η ελίτ των μέσων ενημέρωσης εκφράζει ανησυχία για πιθανή απώλεια ελέγχου και ζητά πλήρη εποπτεία των όσων δημοσιεύονται. Αυτό προκαλεί πολλές διαμάχες, καθώς οι επικριτές βλέπουν αυτή την κίνηση ως ανησυχητική και φοβούνται ότι η ανεξαρτησία του τοπίου των μέσων ενημέρωσης κινδυνεύει και ότι εναλλακτικές απόψεις που δεν ταιριάζουν με αυτές του WEF θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Ο ορισμός των «ψευδών ειδήσεων» βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης καθώς η ελίτ των μέσων ενημέρωσης προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που ευνοεί τη δική τους οπτική.

Εν όψει του εκλογικού έτους 2024, με περισσότερες από εβδομήντα εκλογές σε όλο τον κόσμο, το WEF προτρέπει μια ταχεία προσέγγιση στους βραχυπρόθεσμους κινδύνους.

Παρά τη ζοφερή προοπτική της έκθεσης, οι επικριτές προειδοποιούν ότι οι εκκλήσεις για έλεγχο των μέσων ενημέρωσης ενδέχεται να έρχονται σε αντίθεση με τις βασικές αρχές της ελευθερίας του Τύπου. Η συζήτηση για το μέλλον των μέσων ενημέρωσης και τον ρόλο του WEF υπόσχεται να παραμείνει θερμή ακόμη και μετά από αυτήν την έκθεση.

Τα παλιά μέσα ενημέρωσης έχουν πεθάνει

Μια πρόσφατη παγκόσμια έρευνα της Ipsos που παρήγγειλε η UNESCO δείχνει εκτεταμένες ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των fake news στη δημοκρατία. Η έρευνα δείχνει ότι το 85% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την επιρροή των ψεύτικων ειδήσεων στους συμπολίτες τους και το 87% βλέπει την παραπληροφόρηση ως απειλή για την πολιτική στη χώρα τους.

Είναι ενδιαφέρον ότι διαπιστώθηκε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει η κορυφαία πηγή ειδήσεων παγκοσμίως, με ποσοστό 56%, παρά το γεγονός ότι το 68% έχει μικρή εμπιστοσύνη σε αυτές τις πλατφόρμες λόγω «υψηλού επιπέδου παραπληροφόρησης».

 

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναδεικνύει τους αντιληπτούς κινδύνους της παραπληροφόρησης, ειδικά στο πλαίσιο των εκλογών και των οικονομικών προκλήσεων. Η έκθεση παρουσιάζει μια αρνητική εικόνα του κόσμου τα επόμενα δύο χρόνια, με τις ανησυχίες για την αστάθεια, τις παγκόσμιες καταστροφές και την απώλεια ανθεκτικότητας στην πρώτη γραμμή.

Η έρευνα προσδιορίζει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, την παραπληροφόρηση που δημιουργείται από την τεχνητή νοημοσύνη και την κοινωνική και πολιτική πόλωση ως κορυφαίους κινδύνους. Η οικονομική ύφεση, ο πληθωρισμός και οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κρατών προσδιορίζονται επίσης ως μείζονες ανησυχίες, με τα ενδιαφερόμενα μέρη να τονίζουν την ανάγκη να δοθεί προσοχή σε αυτά τα ζητήματα. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο εξέχων ρόλος της παραπληροφόρησης, που θεωρείται ο σημαντικότερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος. Αυτό αντανακλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής πόλωσης και των οικονομικών δυσκολιών, που συμβάλλουν στη διάδοση ψευδών πληροφοριών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χάνει τον έλεγχο. Σημειώνεται ότι επικριτές και παρατηρητές πιστεύουν ότι το WEF θα μπορούσε εύκολα να απορρίψει στοιχεία που δεν συνάδουν με την ατζέντα του ως παραπληροφόρηση ή ψευδείς ειδήσεις. Αυτή η αντίληψη εγείρει κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την ουδετερότητα, τα οποία μπορούν να συνδεθούν με την επιρροή στον δημόσιο λόγο και τη διαμόρφωση γνώμης.

ΠΗΓΗ

No comments:

Post a Comment