Με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε σε συνέντευξη που έδωσε στην γερμανική εφημερίδα Bild άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων πάνω από τα 100.000 ευρώ τονίζοντας με εμφαση ότι "Οι αποταμιεύσεις στην Ευρώπη είναι ασφαλείς μέχρι τις 100.000 ευρώ"αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο από εκεί και πάνω να υπάρξουν προγράμματα κατασχέσεων ανάλογα με αυτά της Κύπρου!
Αν και στην Κύπρο, πλέον η δήμευση φτάνει το 100% αφού κανείς δεν πρόκειται να αγγίξει τα κεφάλαιά του μέχρι νεωτέρα ή μέχρι οι Κύπριοι να αποφασίσουν να βγουν εκτός ευρωζώνης!
Βέβαια, όπως αποκάλυψε σήμερα το defencenet.gr δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο η κατάσχεση ποσοστού καταθέσεων, αφού ακόμα και ο Καναδάς που σίγουρα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ευρωζώνης, στο οικονομικό πρόγραμμά του έχει περιλάβει το ίδιο ακριβώς πράγμα: Το "κλάδεμα" των καταθέσεων.
Για την ευρωζώνη, γενικά, φαίνεται πως το όλο ζήτημα έχει "κλειδώσει" με την πρώτη δοκιμαστική να γίνεται στην Ισπανία με το μικρό ποσοστό του 0,3% και να έπονται και οι υπόλοιπες χώρες με πρώτο φαβορί την Ελλάδα που απλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καλύψει το δημοσιονομικό κενό της.
Επίσης ο Β.Σόίμπλεπροσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιταλούς που βλέπουν με αγωνία να τους πλησιάζει το δράμα της Κύπρου αλλά μάλλον πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα: Οι λαοί δείχνουν σιγά-σιγά να ξυπνάνε από τον λήθαργο.
Απαντώντας σε ερώτημα που έθεσε σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Bild "Η Ιταλία μπορεί να γίνει μια δεύτερη Κύπρος κύριε Σόιμπλε;", ο Γερμανός υπουργός δεν αρνήθηκε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο λέγοντας απλά ότι "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο" αλλά και δεν το απέκλεισε!
Την ίδια στιγμή η αμερικανική Goldman Sachs, προβλέπει ότι "Η τεράστια απειλή για την Ευρώπη δεν ήταν από την Κύπρο αλλά προέρχεται από τον αντισυστημικό επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο"!
Ο Τζιμ Ο'Νιλ, πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων της Goldman Sachs, δήλωσε πως "το πραγματικό πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι η Κύπρος, αλλά η Ιταλία με τον Γκρίλο που έχει τεράστιο ρεύμα και διακηρυγμένη πολιτική κατά του ευρώ".
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Ο’Νιλ: «δεν καταλαβαίνω γιατί οι σκληροί τύποι του Βορρά δεν αντιλαμβάνονται αυτό το πρόβλημα (τον Γκρίλο). Η Ιταλία είναι η τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης και αν δεν αρχίσει να έχει λίγη ανάπτυξη σύντομα, τότε όλο και περισσότεροι θα αρχίσουν να αναρωτιούνται στην χώρα ποια τα οφέλη από την παραμονή της στο ευρώ».
Ο Μάρκο Βάλι, επικεφαλής της Unicredit, δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA "νέες εκλογές άμεσα, χωρίς προηγουμένως να έχουν παρθεί σημαντικά μέτρα για την οικονομία και χωρίς νέο εκλογικό νόμο, θα μπορούσαν να φέρουν ένα αποτέλεσμα ακυβερνησίας και θα μπορούσαν να οξύνουν τις εντάσεις στις αγορές γιατί θα σήμαινε πως θα αφήναμε τη χώρα χωρίς ισχυρή ηγεσία".
Πρακτικά όλοι στρέφονται στην πρόταση του Σ.Μπερλουσκόνι για κυβέρνηση από κοινού με την κεντροαριστερά. Και εδώ χαμένη θα είναι η Γερμανία φυσικά, αφού ο Σ.Μπερλουσκόνι χωρίς να είναι Π.Γκρίλο, έχει αναγορέψει την αντιγερμανική ρητορεία σε βασικό προεκλογικό του όπλο...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment