«Είναι πεθαμένος από το περασμένο Σαββάτο. Ήταν νεφροπαθής, έχει βιβλιάριο απορίας. Εβαλα τρεις ανεμιστήρες, αλλά η μυρωδιά απλώνεται παντού. Κάνει ζέστη και ανοίγει…», λέει η Ολγα Νικολαΐδου, αδελφή του 64χρονου Στάθη που παραμένει άταφος:
«Ο αδελφός μου δούλευε περιστασιακά, ήταν φιλάσθενος. Είχε καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, θυρεοειδή. Πήγαινα στον “Ευαγγελισμό” κι έπαιρνα τα φάρμακά του. Ζούσαμε μαζί. Είχα ένα μαγαζάκι κι έκανα επιδιορθώσεις ρούχων. Έκανα και δεύτερη δουλειά για να τα φέρω βόλτα.
»Είχε ακουμπήσει επάνω μου. “Η Ολγα θα τα βολέψει”, έλεγε. Με την κρίση έκλεισε το μαγαζί, έμεινα άνεργη. Ζούσαμε με τη σύνταξη του συζύγου μου, 557 ευρώ. Δίναμε 270 για το ενοίκιο. Τα υπόλοιπα δεν επαρκούσαν για να πληρώσουμε τους λογαρισμούς, για να φάμε. Στα 61 μου χρόνια δεν βρίσκω το κουράγιο για σκληρή δουλειά. Πούλησα τ’ ασημικά, τα χρυσαφικά, ό,τι είχα. Αλλά μου πέθανε το Σάββατο».
- Πώς το αντιμετωπίσατε;
«Παρακαλούσα τα γραφεία τελετών να τον βάλουν στο ψυγείο μέχρι ν’ανοίξουν τα γραφεία της Πρόνοιας του δήμου, την Τρίτη. Κανένας δεν δέχεται. Λέω ότι είναι άπορος. Το γραφείο τελετών στην οδό Πατησίων μου ζητάει, με το χαρτί απορίας, 1.600 ευρώ. Τηλεφώνησα στην Αρχιεπισκοπή, μου είπαν ν’ απευθυνθώ στην ενορία. Πήγα την Κυριακή στην εκκλησία, περίμενα να τελειώσει η λειτουργία. Ο παπάς λέει να περιμένω μέχρι την Τρίτη.
Το ΕΚΑΒ απαντά ότι δεν κάνει διακομιδή σε νεκρούς. Αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στα κανάλια. Δεν μου έδωσαν γραμμή. Παρά την αναλγησία που συναντούσα, συνέχισα να καλώ. Βγήκα στην εκπομπή του Παπαδάκη».
- Η δημοσιότητα σας έλυσε το πρόβλημα;
«Πριν από λίγο εμφανίστηκε κάποιος από ένα γραφείο τελετών. Τον ειδοποίησε η αστυνομία. Οι αστυνομικοί μού είπαν ότι αυτός μπορεί να πληρωθεί με δόσεις. Τον μεταφέρουν σε νεκροθάλαμο. Αλλά ο τελετάρχης φωνάζει ότι δεν μπορεί να χρεώνεται το ψυγείο. Λέει ότι στις 11 το πρωί πρέπει να γίνει η κηδεία. Και μέχρι τότε πρέπει να τρέξω για να βγάλω το πιστοποιητικό απορίας. Θα τον θάψουν σε μια ακρούλα στο Κοιμητήριο Ζωγράφου».
- Εχει σημασία;
«Το μόνο που έχει σημασία είναι ότι στις μέρες μας δεν μπορείς ούτε να γεννηθείς ούτε ν’ αρρωστήσεις, αλλά ούτε και να πεθάνεις».
Πολλά είναι τα περιστατικά νεκρών που παραμένουν άταφοι. Αιτία, η οικονομική κρίση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η ταφή θα πληρωθεί μέσω της Πρόνοιας. Η αδελφή του νεκρού θα βγάλει η ίδια χαρτιά απορίας.
Αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που ο νεκρός δεν έχει συγγενικά πρόσωπα. Αρκετοί από τους ασθενείς που απεβίωσαν σε νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα και δεν βρέθηκαν συγγενείς τους παραμένουν στα αζήτητα και αναλαμβάνει η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου να καλύψει τα έξοδα της κηδείας.
«Υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις νεκρών που έχουν συγγενείς, οι οποίοι δεν εμφανίζονται», λέει ο Γ. Παπανδρέου, σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων σε θέματα κοιμητηρίων.
Στα κοιμητήρια υπάρχουν ζώνες. Το κάθε κοιμητήριο έχει διαφορετική τιμή, όπως και η κάθε ζώνη. Το γραφείο τελετών ενημερώνει το ταφολόγιο για την ταφή και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Κι αυτό συμβαίνει διότι σε ορισμένες περιπτώσεις «οι τάφοι με φθηνότερες τιμές μπορεί να μην επαρκούν», λέει ο Γ. Παπανδρέου.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι για να μην πληρωθούν τα δημοτικά τέλη σε τριετή ταφή, θα πρέπει ο νεκρός να είναι άπορος και αυτό να αποδεικνύεται. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, ο νεκρός θα πρέπει να έχει έγγραφο απορίας, να είναι δημότης του συγκεκριμένου δήμου ή να έχει αποβιώσει σε νοσηλευτικό ίδρυμα εντός των ορίων του δήμου.
Η Ολγα Νικολαΐδου λέει ότι καλούσε απεγνωσμένα το ΕΚΑΒ: «Δεν κάνουμε διακομιδές νεκρών», απαντούν οι γιατροί της βάρδιας: «Υπάρχουν αυξημένες κλήσεις που ζητούν να τους παραλάβουμε, αλλά μας δεσμεύει σχετική υπουργική απόφαση».
Σύμφωνα με τους γιατρούς του ΕΚΑΒ, τα ασθενοφόρα μπορούν να παραλάβουν νεκρούς μόνον σε περιπτώσεις που οι σοροί βρίσκονται στη μέση του δρόμου, συνήθως ύστερα από τροχαίο δυστύχημα: «Είναι λάθος να ειδοποιούν το ΕΚΑΒ για διακομιδή νεκρών.
Το ασθενοφόρο πρέπει να πάει γρήγορα για να μεταφέρει ζωντανούς σε νοσοκομείο», προσθέτουν οι γιατροί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε κι έστειλε ασθενοφόρο και δύο μηχανές. Δεν παρέλαβαν το νεκρό, ο οποίος είχε αποβιώσει στις 22 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.
Οι γιατροί δεν τον μετέφεραν σε νοσοκομείο διότι υπήρχε πιστοποιητικό θανάτου. Εξαιρέσεις γίνονται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου -για ανθρωπιστικούς λόγους- γίνεται και διακομιδή νεκρών.
Πηγή ➤ Ελευθεροτυπία
http://elas-lyste.blogspot.gr/2013/06/blog-post_27.html
No comments:
Post a Comment