Σοβαρό πλήγμα υπέστη η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας μετά το «χαστούκι» του Βρετανικού Κοινοβουλίου στον Ντέιβιντ Κάμερον και τα ήξεις αφίξεις για την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσσαντ από την Ουάσιγκτον. Η διπλωματική πίεση Ρωσίας, Κίνας και Ιράν έχουν στριμώξει άσχημα τον άξονα των Συμμάχων που είχαν σχεδόν αποφασίσει να επιτεθούν, αλλά τώρα το σκέφτονται σοβαρά.
Όπως όλα δείχνουν, το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το ποιος έκανε χρήση χημικών στα περίχωρα της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις για μία επίθεση ή όχι στη Συρία. Δεν αποκλείεται, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ να είναι αυτοί που θα δώσουν νέο ηχηρό «χαστούκι» στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, εκφράζοντας επιφυλάξεις για το αν ο Άσσαντ είναι αυτός που έριξε τα χημικά. Η Κάρλα ντε Πόντε άφησε να εννοηθεί πώς οι αντάρτες ευθύνονται για τη χρήση των χημικών.
Οι Βρετανοί μάλιστα από εκεί που εμφανίζονταν βέβαιοι πώς το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσσαντ είναι αυτό που έκανε τη χρήση των χημικών έσπευσαν να μετατρέψουν τη βεβαιότητα αυτή στον όρο «πολύ πιθανό» (highly likely) για να αποφύγουν τη διεθνή κατακραυγή θυμούμενοι το φιάσκο στο Ιράκ και τις κατηγορίες σε βάρος του Σαντάμ Χουσείν για τα όπλα μαζικής καταστροφής.
Η προσέγγιση αυτή που συνιστά «οπισθοχώρηση» των Βρετανών δεν γλύτωσε τον Κάμερον από τη συντριβή που υπέστη στο Κοινοβούλιο, όπου με ψήφος 285 κατά έναντι 272 υπέρ απορρίφθηκε το σχέδιο επίθεσης στη Συρία. Αποφασίσθηκε να δοθεί χρόνος στον ΟΗΕ να ολοκληρώσει το πόρισμα τους και συσκέπτονται ξανά αμέσως μετά.
«Ήλπιζα ότι θα κερδίσουμε αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες σχετικά με την ανάμειξή μας στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ και πρόσθεσε πώς οι ΗΠΑ, «ένας από τους βασικούς συμμάχους της χώρας, θα απογοητευτεί με την ανακοίνωση ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν θα εμπλακεί στην υπόθεση».
Εξέφρασε όμως και την άποψη ότι «δεν νομίζω πως η αποχή της Βρετανίας θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει οποιαδήποτε δράση».
Η απόφαση του Βρετανικού Κοινοβουλίου προκάλεσε συντριβή στις ΗΠΑ, αφού ο βασικότερος σύμμαχος τους εμφανίσθηκε να κάνει πίσω.
«Είμαστε ενήμεροι για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του βρετανικού Κοινοβουλίου. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση της Βρετανίας – μία χώρα που αποτελεί έναν από τους στενότερούς φίλους και συμμάχους μας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.
«Η απόφαση του προέδρου Ομπάμα θα παρθεί βάσει του τι είναι καλύτερο για τις ΗΠΑ. Πιστεύει ότι χώρες που παραβιάζουν τα διεθνή πρότυπα σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων πρέπει να λογοδοτούν», κατέληξε.
Είναι προφανές πώς τα σκάγια από τα… πυρά που δέχθηκε ο Κάμερον πήραν και τον Ομπάμα, αφού θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη από τη Βρετανία σε ένα στρατιωτικό πλήγμα σε βάρος της Συρίας.
Εκτός του ότι οι ΗΠΑ έχουν υποστεί μία διπλωματική και πολιτική ήττα από τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρού, βαθαίνει ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο για την Ουάσιγκτον, αφού όχι μόνο υπάρχουν και εκ των έσω αντιδράσεις για τη νομική βάση ενός στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρό στρατηγικό πλήγμα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μετά τη Συρία, οι ΗΠΑ βλέπουν ως στόχο το Ιράν. Αν δεν τα καταφέρουν να ελέγξουν ή να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσσαντ τότε θα πρόκειται για όλεθρο… δεδομένου του κλίματος που έχουν δημιουργήσει.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment