Ένα ζήτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αξιωματικούς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά αυτούς του Στρατού είναι η φυσική κατάσταση που εμφανίζουν οι στρατεύσιμοι, η οποία κάθε χρόνο εμφανίζεται και χειρότερη.
Και φαίνεται ότι η διαπίστωση δεν είναι μόνο ελληνική αλλά και παγκόσμια. Στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας αυστραλιανή επιστημονική έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σε αμερικανικό καρδιολογικό συνέδριο, δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι της εποχής μας δεν διαθέτουν τις ίδιες αντοχές σε σχέση με αυτές που διέθεταν οι γονείς τους σε αντίστοιχες ηλικίες.
Ταγματάρχης των ελληνικών ειδικών δυνάμεων είχε εξομολογηθεί προ έτους σε συντάκτες του περιοδικού ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ότι: "Για να τους φέρουμε σε μία φυσική κατάσταση ανεκτή για το επίπεδο της αποστολής τους, μπορεί να περάσουν και τρεις μήνες σκληρής δουλειάς, αλλά και πάλι επανέρχονται στην πρότεση κακή φυσική κατάσταση αν μετατεθούν σε μονάδες που η εκπαίδευση είναι μειωμένης έντασης. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά από ένα εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης λιγότεροι από το 20% είναι έτοιμοι να συνεχίσουν. Σε μια σκληρή μάχη ποου θα κρατούσε ολόκληρες ημέρες αυτό σημαίνει ότι όλοι θα ήταν καταδικασμένοι λόγω έλλειψης αντιχής, ειδικά αν απέναντί τους βρισκόνουσαν π.χ. ορεσίβιοι εχθροί των οποίων το επίπεδο λήψης υδατανρθάκων είναι πολύ χαμηλό"!
Όντως η ύπαρξη παχύσαρκων στρατευσίμων, αλλά και στελεχών, αξιωματικών και υπαξιωματικών είναι - δυστυχώς - ο κανόνας στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η ύπαρξη αξιωματικών με κανονική σχέση βάρος-ύψους-ηλικίας είναι της τάξεως του 27% μόλις, με τους λοιπούς να είναι υπέρβαροι σε όλες τις κατηγορίες.
Σύμφωνα με την έρευνα των Αυστραλών η σύγχρονη διατροφή με τους πολλούς υδατάνθρακες καταστρέφει προοδευτικά την καρδιοαγγειακή υγεία πολλών σύγχρονων παιδιών με αποτέλεσμα οι σημερινοί στρατεύσιμοι να είναι περίπου 15% λιγότερο ικανοί και υγιείς από καρδιαγγειακή άποψη σε σχέση με τους γονείς τους, όταν εκείνοι υπηρετούσαν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γκραντ Τόμκινσον της Σχολής Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν (μετα-ανάλυση) 50 σχετικές δημοσιευμένες μελέτες που αφορούσαν πάνω από 25 εκατ. παιδιά σε 28 χώρες για μια περίοδο 46 ετών (1964-2010). Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι τα σημερινά παιδιά τρέχουν την απόσταση του ενός μιλίου κατά μέσο όρο ενάμισι λεπτό (90 δευτερόλεπτα) πιο αργά από ό,τι οι συνομήλικοί τους, δηλαδή η γενιά των γονιών τους, πριν από 30 χρόνια.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η καρδιοαγγειακή αντοχή των παιδιών χειροτερεύει κατά περίπου 5% κάθε δεκαετία που περνά. Η διαχρονική επιδείνωση παρατηρείται τόσο στα αγόρια, όσο και στα κορίτσια, σε όλες τις ηλικίες μεταξύ των εννέα και των 17 ετών.
Σε σημαντικό βαθμό -από 30% έως 60% ανάλογα με τη χώρα- το πρόβλημα αποδίδεται στην επιδεινούμενη παχυσαρκία, που είναι πιο διαδεδομένη σε μερικές χώρες από ό,τι σε άλλες.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment