Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν κατόπιν ρίψης πραγματικών πυρών από το καθεστώς των ισραηλινών δυνάμεων για να διαλύσουν χιλιάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στην 67η επέτειο της Ημέρας της Νάκμπα (Ημέρα της Καταστροφής).
Την Παρασκευή, χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν μαζικές διαδηλώσεις στη Ραμάλα, Ναμπλούς, και την Αλ-Χαλίλ (Χεβρώνα) στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους για τη συνεχιζόμενη ισραηλινή κατοχή.
Οι οργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της επεκτατικής ατζέντας του καθεστώτος του Τελ Αβίβ και τη δήμευση των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.
Κάτοικοι της περιοχής και μάρτυρες δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές μέχρι που οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές με καύση δακρυγόνων και αληθινές σφαίρες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων σε αντάλλαγμα.
Παλαιστινιακές ιατρικές και ασφαλείς πηγές ανέφεραν ότι σχεδόν τρεις δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σκληρές συγκρούσεις.
Μια σειρά από συμπλοκές και άγριες συγκρούσεις ξέσπασε σε μια διαδήλωση έξω από την στρατιωτική φυλακή του Ofer κοντά στη Δυτική Όχθη στο διοικητικό κέντρο της Ραμάλα.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις και περιοχές σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη.
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν επίσης περνώντας μέσα από το Al-Quds (Ιερουσαλήμ) για τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα. Ένας μεγάλος αριθμός των διαδηλωτών κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες και βάδισαν προς το ιερό τζαμί al-Aqsa.
Παλαιστίνιοι στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας κατέβηκαν επίσης στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή της γης τους. Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν επίσης και τραυμάτισαν πολλούς διαδηλωτές κοντά στον αποκλεισμένο θύλακα.
Χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν επίσης σε μαζική διαδήλωση στην πόλη της Γάζας. Στο συλλαλητήριο, ένας ομιλητής από το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης της Χαμάς κάλεσε για “τη συνέχιση της αντίστασης ενάντια στον εχθρό, το Ισραήλ, μέχρι να απελευθερώσουμε την Παλαιστίνη”.
Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε ορισμένες γειτονικές χώρες της περιοχής και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Η ομιλία του Αμπάς
Εν τω μεταξύ, σε τηλεοπτική ομιλία του προς τιμήν της Ημέρας της Νάκμπα, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς υποσχέθηκε να συνεχίσει τον λαϊκό αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Σημείωσε, επίσης, ότι ο παλαιστινιακός λαός δεν θα αφήσει την ιστορία να επαναληφθεί.
“Αυτό που συνέβη το 1948 δεν θα συμβεί ξανά, οι άνθρωποι μας είναι σταθεροί και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στην πατρίδα τους για να την υπερασπιστούν και να επιτύχει την ανεξαρτησία”, δήλωσε ο Αμπάς, προσθέτοντας, ”Ενωμένοι θα εξουδετερώσουμε όλα τα ισραηλινά σχέδια και συνωμοσίες για να περιθωριοποιήσουν την παλαιστινιακή υπόθεση. Ποτέ δεν θα αποδεχτούμε μια κατάσταση με ενδιάμεσα σύνορα.”
Σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών με το Τελ Αβίβ, ο Αμπάς δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνουν ενώ το Ισραήλ προχωρά με τις εποικιστικές δραστηριότητες του σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη. ”Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ και ο επικεφαλής της Benjamin Netanyahu πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της κατοχής και της ειρήνης.”
Ο Αμπάς απείλησε επίσης να αναλάβει δράση κατά του Ισραήλ σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εάν το καθεστώς του Τελ Αβίβ αποτύχει να σταματήσει τα εγκλήματα κατά των Παλαιστινίων. “Αν πρέπει να συνεχίσουν τις αποικιοκρατικές πολιτικές, θα συνεχίσουμε τις διεθνείς δραστηριότητές μας, όπως στον ΟΗΕ και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για τον τερματισμό αυτής της παράνομης κατοχής”.
Κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον εορτασμό της Ημέρας της Νάκμπα Day, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από τη βίαιη εκδίωξη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων από την πατρίδα τους από τους Ισραηλινούς και τη δημιουργία του ισραηλινού καθεστώτος το 1948.
Στις 15 Μαΐου 1948, οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόπισαν περίπου 700.000 Παλαιστίνιους, αναγκάζοντάς τους να φύγουν σε διάφορες γειτονικές χώρες. Ισραηλινοί στρατιώτες αφάνισαν επίσης σχεδόν 500 παλαιστινιακά χωριά και πόλεις από τον χάρτη, αφήνοντας ένα εκτιμώμενο σύνολο 4.700.000 Παλαιστινίων προσφύγων και των απογόνων τους που ονειρεύονται μια ενδεχόμενη επιστροφή στη γη των προγόνων τους περισσότερο από έξι δεκαετίες αργότερα.
Πηγή:
No comments:
Post a Comment