Thursday, August 20, 2009

Προνόμια στους αλλοδαπούς από τις τράπεζες

Πολλά λέγονται για την ειδική μεταχείριση και τα προνόμια που απολαμβάνουν οι αλλοδαποί οικονομικοί μετανάστες στην χώρα μας. Είναι άξιο απορείας να απολαμβάνουν προνόμια κάποιοι που στην πλειοψηφεία τους εισέρχονται στην χώρα, διαμένουν και εργάζονται παράνομα. Κι όμως σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη Ελληνικών τραπεζών οι αλλοδαποί τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης σε σχέση με τους Έλληνες πολίτες.

Για παράδειγμα, πριν την έλευση της υποτιθέμενης οικονομικής κρίσης το επιτόκιο στεγαστικών δανείων προς τους Έλληνες πελάτες κυμαινόταν στο 4% περίπου (Θεωρητικά, σήμερα έχει πέσει στα 2,5%, αλλά δάνεια με τέτοια επιτόκια δύσκολα εγκρίνονται, όπως θα διαπιστώσει όποιος κάνει μια μικρή έρευνα αγοράς). Το αντίστοιχο επιτόκιο για έναν αλλοδαπό ήταν στο 0,5-1% περίπου, 4 έως 8 φορές χαμηλότερο! Επιπλέον η έγκριση δανείου σε αλλοδαπούς γινόταν με βάση πολύ πιο ελαστικά κριτήρια.

Το πιθανότερο είναι ότι o στόχος της διοίκησης των τραπεζών ήταν η μεγιστοποίηση των δανείων με το υψηλότερο δυνατόν επιτόκιο για κάθε "κοινωνική" (στην περίπτωση αυτή, εθνική) ομάδα. Επιπλέον εξυπηρετούσε τα τραπεζικά συμφέροντα η προσέλκυση φθηνού δυναμικού που θα έχτιζε τα υπερκοστολογημένα καινούρια κτίρια (με τιμές πώλησεις 4000 ευρώ το μέτρο), καθώς και θα αγόραζε τις παλαιές κατοικίες.

Εξάλλου, οι σπάταλοι Έλληνες αντέχουν να πληρώνουν κάτι παραπάνω, και ο όρος εθνική ομοψυχία μπορεί να ανεβρεθεί και στα λεξικά.



Πηγή:http://hellenicrevenge.blogspot.com/2009/08/blog-post_2170.html







No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails