Να προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα η νομοθεσία που αφορά την εισαγωγή μη Ελλήνων στο γένος στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, βάσει της απόφαση του ΣτΕ που βάζει φρένο σε διάφορους αλλοδαπούς μεν, Έλληνες υπήκοους, δε, να εισάγονται ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος από τις νομικές υπηρεσίες του υπουργείου.
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο Ραγκούση και αναγνωρίζει ότι επειδή κάποιος αποκτά την ελληνική υπηκοότητα δεν σημαίνει ότι είναι και Έλληνας (νόμος 3838/2010) ανακύπτει τεράστιο πρόβλημα με τους ξένους που είχαν εισέλθει στις Στρατιωτικές Σχολές και τώρα πλέον, απλά δεν έχουν θέση εκεί..
Οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του αρμόδιου επιτελείου, του ΓΕΕΘΑ, αναζητούν τώρα φόρμουλα για το πώς θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ και την εντολή που δόθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου να συσταθεί νέος νόμος σε αντικατάσταση του 3838/2010, αναφέρει και ο "Ελεύθερος Τύπος".
Ο υπουργός έχει δώσει εντολή να επαναέλθει άμεσα το καθεστώς που ίσχυε πριν από το 2010 και έθετε ως απαραίτητη προυπόθεση για να μπει κάποιος στις στρατιωτικές σχολές να είναι Έλληνας στο γένος, πέραν της ιθαγένειας, είναι η πλέον σωστή επιλογή.
Επισημαίνεται από το υπουργικό γραφείο, μάλιστα, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Πενταγώνου θα πρέπει να κινηθούν σύντομα, αφού αρχές Μαρτίου δημοσιοποιείται η προκήρυξη για τις θέσεις των υποψηφίων στις στρατιωτικές σχολές και οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει.
Υπενθυμίζεται πως οι θέσεις στις στρατιωτικές σχολές θα είναι μειωμένες, κατ’ απαίτηση της Τρόικας, κατά 30% για τους υποψηφίους στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013. Δηλαδή αν εφαρμοζόταν η παπανδρεϊκή νομοθεσία με το νόμο Ραγκούση, μπορεί να ήταν και 50% μειωμένη η είσοδος Ελλήνων των γένος στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ.!
Ένα άλλο θέμα που ανακύπτει μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι αν θα υπάρξουν κάποιες παρενέργειες για όσους εισήλθαν και φοιτούν στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων βάσει της ελληνικής ιθαγένειας και μόνο και δεν είναι Έλληνες στο γένος.
Υπολογίζονται σε 7% του συνόλου των σπουδαστών οι άνδρες και οι γυναίκες των στρατιωτικών σχολών που δεν είναι Έλληνες στο γένος, αλλά έχουν ελληνική ιθαγένεια και κατάφεραν εκμετελλευόμενοι το νόμο Ραγκούση να εισαχθούν στις παραγωγικές σχολές.
Ο νόμος Ραγκούση είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και στους στρατιωτικούς, καθώς αναφέρθηκε πως η απαλοιφή του ελληνικού γένους ως προϋπόθεσης εισόδου στο στράτευμα εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment