Η προμήθεια των ΤΡQ-37 κόστισε 130 εκ ευρώ. |
Ένα σκουλήκι ψόφιο να το σκοτώσω δεν μπορώ, Να φύγω δε μ' αφήνει. Λαϊκό ασματίδιο Για το ρεπορτάζ περί της ληστείας του Δημοσίου με την αγορά των σλοβακικών πυροβόλων SUZANA, που δημοσιεύθηκε, δέχθηκα από μερικούς κριτική. «Τα βάζεις με τον Άκη που έχει ψοφήσει; Τώρα το θυμήθηκες;» Δεν το θυμήθηκα τώρα. Το «Π» έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον τρία κείμενά μου για το θέμα τα πέντε τελευταία χρόνια. Τότε δεν έδινε κανείς σημασία. Τώρα που άνοιξε ο βόθρος, θα πρέπει οι καταδυναστευόμενοι και λεηλατηθέντες πολίτες να μάθουν ότι τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Άκης είναι, απλώς, η κορυφή του παγόβουνου των αμαρτιών του τ. υπουργού και παρ' ολίγον πρωθυπουργού.
Να πληροφορηθεί πως ένας άνθρωπος είχε ποδοπατήσει έναν ανίκανο πρωθυπουργό και είχε παραπλανήσει αφελείς ή αδιάφορους συναδέλφους του, που έδειχναν ότι δεν έβλεπαν ή δεν άκουγαν. Δεν θα τους ονομάσω συνενόχους, αν και τους πρέπει, αλλά αφελείς και άφρονες. Φέρουν κι αυτοί σημαντικές ευθύνες. Επιπλέον είναι η ώρα να ελεγχθεί ο ρόλος και των άλλων συντελεστών των οργίων: γεν. γραμματέων Εξοπλισμών, προέδρων επιτροπών, στελεχών της ιεραρχίας επιτελών και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που έχτιζαν μεθοδικά τις προμήθειες και ετοίμαζαν το «πιάτο» στον υπουργό.
Ιστορικό
• Με το υπ' αρ. 219/10.1197 πρακτικό του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου αποφασίζεται η προμήθεια 6 ραντάρ αντιπυροβολικού-αντιολμικού για τις ανάγκες του Στρατού, σύμφωνα με τις συνταχθείσες προδιαγραφές.
• Το θέμα παραπέμφθη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (ΓΔΕ) για διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού.
• Αρχική έγκριση προμήθειας από ΓΔΕ, όχι όμως με διεθνή διαγωνισμό, αλλά ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ από τη RAYTHEON (ενταύθα αντιπρόσωπος η ΑΧΟΝ) (21.5.99).
• Συγκρότηση επιτροπής διαπραγμάτευσης ΓΔΕ - ΓΕΣ (22.6.99). Εκπρόσωπος του ΓΕΣ ορίζεται ο αντισυνταγματάρχης Μενέλαος Μεϊμάρης.
• Τον Οκτώβριο 1999 ο παραπάνω αντισυνταγματάρχης υποβάλλει αναφορά στο ΓΕΣ/ΔΠΒ, με την οποία καταγγέλλει ότι η πρόταση της R για τα ραντάρ TPQ-37 δεν πληροί προδιαγραφές. Προσθέτει ότι τα ραντάρ είναι υπερκοστολογημένα και «παρωχημένης» τεχνολογίας.
• Η εταιρεία, ομού μετά της ΓΔΕ, για να «σώσουν» την κατάσταση, φέρνουν στην Ελλάδα δύο ραντάρ για να αξιολογηθούν επιτόπου, ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΓΕΣ και κάνει έκπτωση… 1,6%.
• Τα ραντάρ αξιολογούνται στη Σχολή Πυροβολικού, με αποτελέσματα όχι ευχάριστα για τους πωλητές. Η επιτροπή του ΓΕΣ σημειώνει ότι οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα για την αγορά τα TPQ-47 και θέλουν να ξεφορτωθούν τα TPQ-37. Προσθέτει ότι στην αγορά κυκλοφορούν, ήδη, τα ραντάρ COBRA (γαλλογερμανικά) και ARTHOUR (σουηδικά), σύγχρονα και φθηνά, ιδιαίτερα τα δεύτερα.
• Έπειτα από αυτά συντάσσεται ΦΕΕ (Φύλλο Ενημέρωσης Εισήγησης), που υπογράφεται από το αρμόδιο Γραφείο της ΔΠΒ/ΓΕΣ, διευθυντή Πυροβολικού, διευθυντές Κλάδων, Α' υπαρχηγό, Β' υπαρχηγό και, τελικά, από τον Α/ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κ. Παναγιωτάκη, με το οποίο προτείνεται: – Ακύρωση προμήθειας των ΤPQ-37. – Συναξιολόγηση, εξαρχής, TPQ-37, COBRA, ARTHOUR και όποιου άλλου ραντάρ υπάρχει στην αγορά.
Ο Αρχηγός προσθέτει ότι τα ραντάρ αυτά (TPQ-37) είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας και δεν πληρούν τις προδιαγραφές. Όταν το έγγραφο αυτό παρουσιάζεται στον Άκη, υπουργό Άμυνας, που σημειώνει «να γίνει η προμήθεια, ως αρχική απόφαση», άπαντες χειροκρότησαν την αποφασιστικότητα του αρχιστράτηγου, που δεν είχε υπηρετήσει ούτε ως απλός στρατιώτης! • Κόστος 130 εκατ. ευρώ. •
Μετά την αποχώρηση του Άκη (Οκτώβριος 2001), επειδή τα παραληφθέντα ραντάρ ήταν αξιοθρήνητα, έγινε απεγνωσμένη προσπάθεια από τον διάδοχό του Γ. Παπαντωνίου (συμπαράσταση στον συνάδελφο) να επαναξιολογηθούν (2003), με ψιλοδιορθώσεις της εταιρείας στο πεδίο βολής ΠΕΤΡΩΤΩΝ. Η νέα αναφορά γράφει, επί λέξει: «Δεν επιβεβαιώθηκαν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. Πέραν αυτού, πληρώνουμε χωρίς λόγο πυρομαχικά και καταπονούμε προσωπικό για τις δοκιμές». Ο κ. Γιάννος, αντί να επιστρέψει τα ραντάρ και να ζητήσει τα χρήματα πίσω, «εποίησεν τη νήσσαν». Τα επόμενα Έτσι φορτώθηκε ο Ελληνικός Στρατός 6 άχρηστα ραντάρ (130 εκατ. ευρώ), όπως είχε φορτωθεί προ ολίγου 12 πυροβόλα SUZANA (22,3 δισ. ευρώ). Για την Άμυνα, ρε γαμώτο… Ο Σημίτης συνέχιζε να κοιμάται. Γίνεται αλλαγή της κυβέρνησης.
Ο νέος πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, στις προγραμματικές του δηλώσεις (12.5.04) αναφέρει (sic - πρακτικά Βουλής): «Στον ευαίσθητο χώρο της Άμυνας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καταστάσεις συνώνυμες της ασυδοσίας. Δεσμευθήκαμε προεκλογικά ότι θα προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, αλλά και αυστηρότητα, σε εξονυχιστικό έλεγχο. Δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συγκάλυψη. Αναφέρω μόνο μία χαρακτηριστική περίπτωση: Αυτήν των ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37, ύψους 130 εκατ. ευρώ. Η στρατιωτική ηγεσία, στο σύνολό της, ήταν αρνητική. Κι όμως, αγοράστηκαν. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: ΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΑΝΕΝΕΡΓΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ. Καταθέτω το έγγραφο. Το θέμα θα παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη…»
Η Εξεταστική Επιτροπή-νούλα Επί τω ακούσματι του λόγου του πρωθυπουργού, ο τότε ΥΕΘΑ, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ένθερμος θιασώτης της κάθαρσης (η οποία σύντομα του έφαγε το κεφάλι), έστειλε τον φάκελο στον Εισαγγελέα, μαζί με την υπόθεση ΤΟR-M1. Υπόλογοι υπουργοί, Άκης και Γιάννος. Κόλαφος!
• Η ανακρίτρια (Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Τουλουπάκη) δεν αργεί να βγάλει το πόρισμά της (21.9.04).
• Το στέλνει στον Άρειο Πάγο και από εκεί, ταχύτατα (28.9.04), υποβάλλεται στη Βουλή υπογεγραμμένο από τον Αντιεισαγγελέα Ελευθ. Βορτσέλα. Η Βουλή αποφασίζει παραπομπή σε Εξεταστική Επιτροπή των Τσοχατζόπουλου - Παπαντωνίου.
Η Επιτροπή (πλειοψηφία ΝΔ).Θαυμάστε τους. Πρόεδρος: Ο Ι. Τραγάκης, που αργότερα δηλώνει («Νέα» 2.2.07): «Εγώ δεν θα έστελνα ποτέ βουλευτή στο απόσπασμα». Μέλη: Α. Λυκουρέντζος (γραμματέας), Κ. Γκιουλέκας, Ε. Ζαγορίτης, Χρ. Ζώης, Συμεών Κεδίκογλου, Β. Πολύδωρας κ.ά. (ΝΔ) Ευάγγ. Βενιζέλος, Μιχ. Καρχιμάκης, Κοσμίδης, Κουλούρης, Λοβέρδος, Νιώτης κ.ά. (ΠΑΣΟΚ) Πατσιλινάκος (ΚΚΕ) Ξηροτύρη - Αικατερινάρη (ΣΥΝ).
Οι Νεοδημοκράτες είναι απολύτως ήρεμοι, οι ΠΑΣΟΚοι άκρως επιθετικοί, με σημαιοφόρους Βενιζέλο - Λοβέρδο, που υπεραμύνονται της αθωότητας του κατηγορουμένου όχι με επιχειρήματα, αλλά με φωνές και απειλές. Ο Άκης δηλώνει («Βήμα» 6.5.07): «Είμαι ευτυχής που με στήριξαν συνάδελφοί μου». Δεν τους έβαλαν, όμως, εκεί να τον στηρίξουν, αλλά να τον ελέγξουν. Όταν κατέθετε ο τ. Α/ΓΕΣ, στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, κύριος μάρτυρας κατηγορίας, ο Βενιζέλοςξιφουλκεί και τον προσβάλλει ιταμά. Λέει προς τον κ. Τραγάκη, που φαίνεται να συμφωνεί:
«Να διερευνηθεί, κ. πρόεδρε, εάν ορθώς ο Α/ΓΕΣ προσυπέγραψε έγγραφο των υφισταμένων του ενάντια στην αγορά των TPQ-37, εάν ήταν νόμιμη η διαδικασία αυτή ή εάν η μεγάλη παρανομία είναι εκεί, ότι δηλαδή εστάλη το έγγραφο για να προωθηθούν συγκεκριμένα, άλλα συστήματα!»
Επίλογος
Για να μη σας κουράσω άλλο, σας πληροφορώ ότι η περιώνυμη Επιτροπή Τραγάκη αθώωσε τους δύο υπουργούς διότι «ουδέν επιβαρυντικό προέκυψε». Στο περιστύλιο της Βουλής, οι Νεοδημοκράτες της Επιτροπής, διηγούντο μεν ιστορίες με σημεία και τέρατα για τα κατορθώματα των υπουργών, αλλά απέφευγαν επιμελώς να αναφέρουν από πού πήραν εντολή να πνίξουν την υπόθεση. Εις υγείαν μας… Φταίει μόνον ο Άκης ή κι εκείνοι που καλλιέργησαν το κλίμα για να φτάσει μέχρι τον Κορυδαλλό;
Το Παρόν
http://www.enkripto.com/2013/03/o-tpq-37.html
No comments:
Post a Comment