Thursday, September 22, 2016

ΠΑΜΕ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!!!...Η ΧΙΟΣ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ...!!! ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 28 ΤΟΥ ΜΗΝΑ...!!! ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για ΧΙΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
 Επιτροπή αγώνα συνέστησαν πολίτες της Χίου διαμαρτυρόμενοι για την επικίνδυνη τροπή που έχει λάβει η κατάσταση με το προσφυγικό πρόβλημα του νησιού, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές επεμβάσεις από τις τοπικές αρχές προς την κυβέρνηση και παράλληλα προαναγγέλοντας μεγάλο παγχιακό και ακομμάτιστο, όπως το χαρακτηρίζουν, συλλαλητήριο στην Πλατεία Βουνακίου στις 28 Σεπτεμβρίου.
Με επιχειρήματα που καταθέτει αναφορικά με όλα τα τρέχοντα ζητήματα που έχουν προκύψει για το μεταναστευτικό και σύνθημα «Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές, όχι στους ανθρώπους», η Επιτροπή αναφέρεται στις αποτυχημένες μέχρι στιγμής ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα και στρέφεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Γ. Μουζάλα για τις αδιέξοδες και χωρίς προγραμματισμό πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει.
Σύμφωνα με πληροφορίες του "π", η Επιτροπή Αγώνα που συστάθηκε και καταθέτει το παρακάτω κείμενο, είναι αποτέλεσμα σοβαρών διεργασιών που είχαν αναπτυχθεί σε κοινωνικό επίπεδο και απαρτίζεται από ανθρώπους με κύρος στην κοινωνία, μακριά από κόμματα και ιδεολογίες.
Αναλυτικά στην επιστολή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα αναφέρουν:  
"Η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας όσον αφορά το μεταναστευτικό πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2015. Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας (μέσω πιέσεων) είχαν διαφανεί από πριν, με την αποδοχή από μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης 50.000 μεταναστών -προσφύγων και το διαφαινόμενο σφράγισμα των Βορείων συνόρων με τοποθέτηση FRONTEX στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα. Αυτό που δεν είχε διευκρινιστεί, ή καλύτερα αποσιωπήθηκε, ήταν ο ρόλος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στην όλη συμφωνία.
Για να μετριαστούν οι αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς-κάτοικους στην δημιουργία των  hotspots, αυτά  βαπτίσθηκαν αρχικά, ως Κέντρα Πρώτης Υποδοχής με υποτιθέμενη  αναχώρηση των προσφύγων-μεταναστών μέσα σε 72ώρες.
Τι όμως προβλέπει η συμφωνία του Μαρτίου ειδικά για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου; Την δημιουργία τουλάχιστον 20.000 (!) θέσεων διαμονής για πρόσφυγες-μετανάστες από τις επίσημες 6.000 που υπάρχουν μέχρι σήμερα. {Accommodation: 20,000 short-term capacity on the Greek islands (of which 6,000 already exist) (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-16-963_el.htm)}.  
Δηλαδή τον τριπλασιασμό των ήδη υπαρχουσών υποδομών. Για αυτό και τις τελευταίες βδομάδες βλέπουμε μία συνεχή κυβερνητική πίεση προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπου ήδη λειτουργούν τα hotspots για την δημιουργία νέων (στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής συμφωνίας), αντίθετα με την βούληση των τοπικών κοινωνιών που ζητούν τον άμεσο απεγκλωβισμό των ''φιλοξενούμενών'' τους.
Το συμπέρασμα είναι ότι τελικά οι λανθασμένες πολιτικές των ανοικτών συνόρων (με προπαγανδιστικό όπλο την εργαλειοποίηση του συναισθήματος του Ελληνικού λαού) δημιούργησαν αρνητικότατες  επιπτώσεις , που  είναι  όχι μόνο οικονομικές, αλλά απαιτούν κυριολεκτικά την''θυσία'' των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.
Ήδη σε τοπικό επίπεδο μέσω της συμφωνίας των προηγούμενων ημερών, έχει εκφραστεί η βούληση για την ίδρυση δύο νέων hotspots. Η δημοτική αρχή, κατά τις δηλώσεις των Αντιδημάρχων – Δημάρχου, αποδέχεται(;) την δημιουργία των νέων hotspots ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την τοπική κοινωνία.
Θα επισημάνουμε κάποια πράγματα για τις υπάρχουσες (Σούδα, ΔΗΠΕΘΕ, ΒΙ.ΑΛ.) και τις επιπλέον μελλοντικές ''υποδομές'' και αφορούν την διαφαινόμενη δρομολογούμενη κατάσταση :
 * Κέντρο φύλαξης στο Μερσινίδι για μετανάστες-πρόσφυγες με παραβατική συμπεριφορά. Η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, με ανύπαρκτες κυριολεκτικά προδιαγραφές, θα μεγαλώσει το αίσθημα ανασφάλειας που ήδη υπάρχει σε όλο το νησί. Θα μεταβάλει την περιοχή του Βροντάδου και γενικότερα της Χίου, σε κέντρο κράτησης παραβατικών όχι μόνο από εδώ, αλλά και από τα υπόλοιπα νησιά και πολύ πιθανόν από την ενδοχώρα. Τέτοιο κέντρο δεν υπάρχει πουθενά στα νησιά και εμείς θα είμαστε οι πρωτοπόροι πάλι.
Νέο Κέντρο φιλοξενίας το οποίο αναζητείται η θέση του. Το νέο hotspot θα ονομαστεί  Κέντρο Φιλοξενίας , διότι τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ως ορολογία έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους. Πραγματοποιήθηκαν οι υποδομές, κάμπτοντας τις τοπικές αντιδράσεις με την αιτιολογία της σύντομης διαμονής. Το νέο κέντρο θα είναι για μόνιμη διαμονή (όπως άλλωστε και η ΒΙ. ΑΛ) με σκοπό την ολοκλήρωση του στόχου της μόνιμης εγκατάστασης των μεταναστών και την πλήρη του αποδοχή ως τετελεσμένου από την Χιακή κοινωνία. Το τεράστιο ποσόν της «επένδυσης» των 3,7 εκ που απλόχερα θα δαπανηθεί δεν δείχνει καθόλου ότι θα είναι μεταβατικές και προσωρινές εγκαταστάσεις. Δεν χρειάζεται νομίζουμε να αναφέρουμε τις επιπτώσεις. Θα είναι φυσικά τραγικές, αφού θα εγκλωβιστεί ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων μετατρέποντας το νησί μας σε αποθήκη ψυχών.
* Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ΒΙ.ΑΛ. Οι επιπτώσεις είναι δραματικές στους κατοίκους των γύρω χωριών αλλά και στις συνθήκες διαμονής χιλιάδων ανθρώπων. Η επιλογή του σημείου, για τη δημιουργία τέτοιου είδους κέντρου γεννά πολλά ερωτηματικά. Ουσιαστικά έχει  μετατραπεί σε ένα ιδιότυπο χωριό-πόλη, υπό τον έλεγχο ευρωπαϊκών, κυβερνητικών και μη οργανισμών (ΜΑΤ, Frontex, ΜΚΟ, υπηρεσίες ασύλου, μεταφραστές κλπ) με τον παράλληλο εγκλωβισμό χιλιάδων, μόνιμων πλέον κατοίκων. Πολλοί ήδη, συμπληρώνουν τον έβδομο μήνα διαμονής!
Υπάρχει ήδη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να μπει ένα τέλος στην παράνομη λειτουργία της. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι βρισκόμαστε σε κράτος με νόμους, κράτος ευρωπαϊκό μάλιστα.
* Καταυλισμοί Σούδας- ΔΗΠΕΘΕ. Θα συνεχίσουν ίσως να υπάρχουν ως ''κάβα'' σε συνάρτηση με την χωρητικότητα των νέων δομών. Να θυμηθούμε ότι υποτίθεται ότι αυτές θα (ξανα)έκλειναν με την έναρξη λειτουργίας του κέντρου της ΒΙΑΛ.
 Γίνεται κατανοητό πλέον από όλο και περισσότερο κόσμο ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Το πρόβλημα κατά ένα μεγάλο μέρος είναι αριθμητικό. Τα νούμερα των εγκλωβισμένων, ως ποσοστό σε σύγκριση με τον ντόπιο πληθυσμό είναι τεράστια. Και ως λύση προτείνεται η επιπλέον δημιουργία χώρων ''φιλοξενίας''  δηλαδή πλήρες αδιέξοδο.
Η γενικότερη αστάθεια της περιοχής όπου ζούμε αλλά και η χρησιμοποίηση των νησιών μας από τους Ευρωπαίους, ως σταθμού ανάσχεσης των μεταναστευτικών ρευμάτων, τα έχουν μεταβάλει ολόκληρα σε hotspots. Όμως υπάρχει και κίνητρο, καθώς γύρω από την Ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία έχει στηθεί ένας χορός εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά κατά κύριο λόγο  τις ΜΚΟ, οι οποίες είναι κυριολεκτικά ανεξέλεγκτες.
Απέναντι σε όλα αυτά, διαφαίνεται από τους υπεύθυνους του νησιού, η πρoθυμία  να ακολουθηθεί  η αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζεται. Η δήλωση του κ. Μουζάλα στη Βουλή, ότι η ΒΙ.ΑΛ αποτελεί προίκα για το νησί δεν είναι τυχαία. Η ''επιβράβευση''  θα έλθει με την δημιουργία δύο νέων, αλλά είναι απορίας άξιο, πως τα άλλα νησιά, δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τέτοια προίκα.
Για την αποφυγή ακόμα χειρότερων καταστάσεων καλούμε τις τοπικές αρχές να συμπαραταχθούν με τα αυταπόδεικτα δίκαια αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, μήπως και προλάβουμε να αντιμετωπίσουμε το σημερινό αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να δεχθούμε καμία επιπλέον υποδομή στο νησί μας όπως και αν την ονομάσουν (κέντρο φύλαξης, κέντρο πρώτης υποδοχής, κέντρο φιλοξενίας, κλπ), πολύ απλά γιατί το νησί μας δεν μπορεί να σηκώσει το διπλό βάρος της εισόδου από τη μία,  αλλά και της μόνιμης παραμονής από την άλλη χιλιάδων ανθρώπων. Επίσης, πρέπει κλείσουν επιτέλους οι υπάρχουσες «φαβέλες» ΔΗΠΕΘΕ και Σούδας, που λειτουργούν μέσα σε κατοικημένες περιοχές, και να μπεί  χρονοδιάγραμμα για την διακοπή λειτουργίας της ΒΙ.ΑΛ.
Δεν θα επιτρέψουμε να είμαστε εμείς οι ''παράπλευρες απώλειες'', ειδικά όταν έχει επιδειχθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η συμπαράσταση μας προς ανθρώπους που έχουν βιώσει τον πόλεμο. Δεν είμαστε εναντίον κανενός συνανθρώπου μας, είμαστε εναντίον των λάθος πολιτικών και των τραγικών επιπτώσεων που αυτές δημιουργούν. Αυτό που επιτεύχθηκε με την απαράδεκτη πολιτική των ανοικτών συνόρων οδήγησε τελικά σε τρομερά αδιέξοδα εγκλωβίζοντας χιλιάδες ταλαίπωρους ανθρώπους στα νησιά. Η άσκηση αυτής της δήθεν ανθρωπιστικής πολιτικής, να μη λησμονούμε, ότι προκάλεσε περίπου 4000 πνιγμούς παιδιών στην πλειοψηφία.
Καλούμε, όλες τις Χιώτισσες και τους Χιώτες, στην μεγάλη ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΗ ΠΑΓΧΙΑΚΗσυγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Βουνακίου και ώρα 18.00, ώστε να εκφράσουμε την αντίθεση μας, στις δρομολογούμενες καταστάσεις. Εναντιωνόμαστε στις πολιτικές και όχι στους ανθρώπους".
loading...

1 comment:

ΝΙΚ said...

ΟΤΑΝ ΑΠΛΩΝΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΛΩΣΗΛΘΑΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑΖΑΤΕ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΛΑ? ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΑΓΑΤΕ ΤΣΙΡΙΖΕΤΕ?
ΤΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΣΤΕ ΑΦΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΛΙ 60% ΤΣΙΠΡΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ.ΠΑΡΑΔΟΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΥΣΑΣ ΛΑΘΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ. ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΡΧΕΤΑΙ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails