Tuesday, July 16, 2019

Οι μικτοί γάμοι των Εβραίων της διασποράς είναι «σαν ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα», λέει ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ


Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Rafi Peretz συνέδεσε τους μικτούς γάμους των Εβραίων της διασποράς και ιδιαίτερα των Βορειοαμερικανών Εβραίων με το Ολοκαύτωμα σε πρόσφατη συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου. Ένας εκπρόσωπος του Peretz επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι ο Peretz είπε ότι "η αφομοίωση είναι σαν ένα δεύτερο Ολοκαύτωμα".

Ο Peretz, της Ένωσης των Δεξιών Κομμάτων, έκανε την δήλωση, από το ισραηλινό Channel 13 News, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου για την κατάσταση του παγκόσμιου Εβραϊσμού, όπου οι υπουργοί συζήτησαν την παγκόσμια απειλή του αντισημιτισμού και άλλα θέματα που απασχολούν τους Εβραίους της διασποράς.

Η δήλωσή προξένησε περαιτέρω πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων Ιουδαίων του Ισραήλ και της κοινότητας των Εβραίων της Αμερικής, πολλοί από τους οποίους συμμορφώνονται με τα πιο φιλελεύθερα ρεύματα του Ιουδαϊσμού.

Η Anti-Defamation League έγραψε στο tweeter ότι η δήλωση του Peretz "ενισχύει την ήδη υπάρχουσα ένταση μεταξύ του Ισραήλ και του αμερικανικού εβραϊσμού. Ως υπουργός Παιδείας και αρχηγός της Ένωσης Δεξιών Κομμάτων, τον καλούμε να συμμετάσχει σε σεβαστό διάλογο".

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Anti-Defamation League, Jonathan Greenblatt, επιτέθηκε στον Peretz, λέγοντας ότι οι παρατηρήσεις του σχετικά με τις γάμους είναι "αδιανόητες".

Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ruderman Family, μιας οργάνωσης που στοχεύει στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της αμερικανο-εβραϊκής κοινότητας, Jay Ruderman, δήλωσε ότι είναι "ανεύθυνο και ασεβές να μιλάμε για τους Εβραίους των Η.Π.Α. χωρίς να μιλάμε μαζί τους".

Είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούμε τον όρο "Ολοκαύτωμα" για να περιγράψουμε τους Εβραίους που επιλέγουν να παντρευτούν μη-Εβραίους. Υποβιβάζει το Shoah. Αποξενώνει τόσα πολλά μέλη της κοινότητάς μας. Αυτό το είδος αβάσιμης σύγκρισης δεν προξενεί τίποτα άλλο παρά πληγή και προσβολή.


Πέρυσι, ο υπουργός Γεωργίας Uri Ariel, μέλος της Εθνικής Ένωσης - ένα από τα συμβαλλόμενα κόμματα της Ένωσης Δεξιών Κομμάτων, έστειλε επιστολή στους υπαλλήλους του υπουργείου του, μιλώντας για το «Ολοκαύτωμα της αφομοίωσης». Σύμφωνα με τον Αριέλ, «Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, έχουμε χάσει περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους. Χωρίς να συγκρίνουμε αυτά τα δύο, χάνουμε ένα μέρος του λαού μας εξ αιτίας της αφομοίωσης».

Το μέλος του Εθνικού Συνδέσμου Eli Ben Dahan δήλωσε το 2014, ενώ ήταν αναπληρωτής υπουργός για τα θρησκευτικά θέματα, ότι οι μικτοί γάμοι είναι «ένα σιωπηλό Ολοκαύτωμα. Πρέπει να θυμηθούμε ότι ο εβραϊκός λαός, δυστυχώς, έχει περάσει από ένα Ολοκαύτωμα.... Έχει ελαττωθεί τον τελευταίο αιώνα. Στην Ευρώπη έχουμε μέχρι 80 τοις εκατό μικτούς γάμους, στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι 66 τοις εκατό, είναι φρικτό».

ΚΟ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails