Thursday, November 12, 2020

Συμφωνία Πακιστάν και Βοσνίας για απελάσεις Πακιστανών- Η Ελλάδα ;

 

Αξιωματούχοι του Πακιστάν και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης υπέγραψαν την Τετάρτη στο Ισλαμαμπάντ συμφωνία η οποία επιτρέπει στις βαλκανικές χώρες να στείλουν πίσω στην πατρίδα τους χιλιάδες παράνομους Πακιστανούς μετανάστες οι οποίοι έμειναν εγκλωβισμένοι εκεί κατά το ταξίδι τους προς την δυτική Ευρώπη.

Η διμερής συμφωνία επαναπατρισμού υπεγράφη μεταξύ του Πακιστανού υπουργού εσωτερικών Ιτζάζ Σαχ και του υπουργού ασφαλείας της Βοσνίας Σέλμο Τσίκοτιτς. Μεταξύ των 10.000 παράνομων μεταναστών που έχουν “κολλήσει” στην Βοσνία, οι 3000 περίπου είναι Πακιστανοί, σύμφωνα με τον προκάτοχο του Τσίκοτιτς, Φαχρουντίν Ράντοντσις. Όπως και άλλοι παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι έφτασαν στην Ευρώπη με παράνομους διακινητές, οι οποίοι τους χρεώνουν πολλές χιλιάδες δολάρια για να τους μεταφέρουν μέσω δρομολογίων που περνούν από διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών το Ιράν, η Τουρκία, η Ελλάδα, τα Σκόπια και η Σερβία. Οι μετανάστες ρισκάρουν τις ζωές τους και εκτίθενται σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη δυτική και βόρεια Ευρώπη. Μένουν καθηλωμένοι στην Βοσνία επειδή στα σύνορα της Κροατίας, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κροατικές αρχές αρχές φυλάνε αυστηρά τα σύνορα και τους προωθούν ξανά πίσω. Με την επιστροφή τους στην Βοσνία, οι μετανάστες περιμένουν για λίγο και προσπαθούν ξανά να περάσουν παίζοντας τη γάτα και το ποντίκι με την κροατική συνοριοφυλακή. Η παρουσία τόσων Πακιστανών στην Βοσνία προκάλεσε ταραχή στις διπλωματικές σχέσεις, όταν ο πρώην υπουργός ασφαλείας Ράντοντσιτς ζήτησε από την Προεδρία της Βοσνίας να κηρύξει τον Πακιστανό πρέσβυ persona non grata, κατηγορώντας τον για άρνηση συνεργασίας για τον επαναπατρισμό των πολιτών του. Το αίτημά του απορρίφθηκε. Εν τω μεταξύ τον Απρίλιο, η βοσνιακή συνοριοφυλακή ισχυρίστηκε ότι κάποιοι Πακιστανοί είχαν ψευδώς λάβει visa από την βοσνιακή πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ, επιτρέποντας τους να πραγματοποιήσουν γρηγορότερα το μακρύ ταξίδι από το Πακιστάν στην Ευρώπη και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο του Σαράγιεβο. Ο υπουργός Σαχ δήλωσε ότι το Πακιστάν γνωρίζει για το πρόβλημα της παραμονής μετανάστευσης, που προκαλείται από την επιθυμία των ανθρώπων να αναζητήσουν καλύτερες οικονομικές ευκαιρίες. “Η συμφωνία αυτή ίσως να μην αποτρέψει τους νεαρούς Πακιστανούς, που αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ανεργία και μια ασθενή οικονομία, από το να θέσουν τις ζωές τους, την ελευθερία τους και τις λιγοστές αποταμιεύσεις τους στην προσπάθειά τους να παν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Βοσνίας Ερζεγοβίνης”, είπε την Πέμπτη ο Πακιστανός νομικός εμπειρογνώμονας Οσάμα Μαλίκ στο OCCRP. Είπε επίσης τα εξής: “Παρ’ όλα αυτά, με την έναρξη της απέλασης των 3000 παράνομων οικονομικών μεταναστών στο Πακιστάν, ίσως ισχυροποιηθούν οι δεσμοί μεταξύ Πακιστάν και Βοσνίας, οι οποίες είχαν δυσμενώς επηρεαστεί από την άφιξη των παράνομων μεταναστών”.

https://www.occrp.org/en/daily/13364-pakistan-signs-illegal-migrants-repatriation-deal-with-bosnia

5/11/2020

Σχ.: Λύσεις υπάρχουν για αυτόν που θέλει να προσπαθήσει. Η Βοσνία δεν “βάπτισε” πρόσφυγες πολέμου τους οικονομικούς μετανάστες, ούτε Σύρους τους Πακιστανούς. Ούτε, φυσικά, κατέγραψε με τρία τέσσερα διαφορετικά ονόματα κάθε άτομο, αλλάζοντας βολικά και την ημερομηνία γέννησης. Αντίθετα, στην Ελλάδα, ο κάθε  τζιχαντιστής δηλώνει Σύριος πρόσφυγας ή gay, ενώ ΜΚΟ ξένων (και υπόπτων) συμφερόντων προωθούν την “open society” πλουτίζοντας εις βάρος του ελληνικού λαού. Ενός λαού που μένει θεατής, αφού αποφάσισε μόνος του να αυτοκτονήσει.

Θα άξιζε και εμείς να προσπαθήσουμε για μια τέτοια συμφωνία. Και αν για οποιοδήποτε λόγω (π.χ. λόγω Τουρκίας) το Πακιστάν δεν συναινέσει, η λύση είναι απλή. Χαλαρώνουμε εντελώς τους ελέγχους προς τα βόρεια σύνορα μας , ώστε να καταλήξουν στην Βοσνία

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails