Sunday, September 16, 2007

Εβραίος ο Αρχιεπίσκοπος Γαλλίας!

Χριστιανικό και εβραϊκό τυπικό
Πάνδημη κηδεία για τον πρώην αρχιεπίσκοπο Παρισιού καρδινάλιο Λούστιγκερ
Τελέστηκε την Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Νότρ Νταμ η κηδεία του πρώην Αρχιεπισκόπου του Παρισιού, καρδιναλίου Ζαν Μαρί Λούστιγκερ ακολουθώντας το χριστιανικό και το εβραϊκό τυπικό όπως ήταν η επιθυμία του.
Στην ακολουθία διαβάστηκε η Καντίς, ιερή προσευχή της εβραϊκής θρησκείας για την μνήμη των νεκρών ενώ αργότερα συνεχίστηκε με το χριστιανικό τυπικό.
Ο Λούστιγκερ που είχε γεννηθεί από Εβραίους γονείς με το όνομα Ααρόν Λιστιζέ. Σε ηλικία 14 ετών είχε ασπαστεί τον καθολικισμό και πέθανε στις 5 Αυγούστου σε ηλικία 81 ετών. Ετάφη σε κρύπτη της Νοτρ Νταμ.
Στην νεκρώσιμο ακολουθία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί -που διέκοψε τις διακοπές του στις ΗΠΑ- και επιζώντες του Ολοκαυτώματος.
Ο Λούστιγκερ είχε χάσει τη μητέρα του στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μεταφέρθηκε στο Αουσβιτς. Ο ίδιος φυγαδεύτηκε από την οικογένεια του σε ασφαλέστερη τοποθεσία.
Αργότερα είχε αφιερώσει την ζωή του και την δραστηριότητά του ως αρχιεπίσκοπος στην άμβλυνση των διαφορών ανάμεσα σε Χριστιανούς και Εβραίους. Αγωνίστηκε κατά του ρατσισμού και το αντισημιτισμού ενώ συχνή ήταν η δημόσια παρουσία του.

Χειροτονήθηκε το 1954 και σταδιακά ανήλθε στην εκκλησιαστική ιεραρχία μέχρι την θέση του αρχιεπισκόπου Παρισιού που κατείχε από το 1981 ως το 2005.

«Ποτέ δεν τέθηκε ζήτημα να αρνηθώ την εβραϊκή μου ταυτότητα. Αντιθέτως μάλιστα» είχε δηλώσει το 1987.

Ηταν στενός φίλος και συνεργάτης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β' και μαζί του επισκέφθηκε το Αουσβιτς για πρώτη φορά στη ζωή του.

Διάδοχός του είναι ο καρδινάλιος Αντρέ Βαν-Τρουά.
Πηγή:http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=823541

1 comment:

Anonymous said...

ΚΑΙ Ο ΓΙΟΖΕΦ ΡΑΤΣΙΓΚΕΡ
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΑΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΣ.
ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ;
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΣ
ΑΒΡΑΑΜ ΕΓΕΝΝΗΣΕ ΙΣΑΑΚ
ΙΣΑΑΚ ΕΓΕΝΝΗΣΕ ΙΑΚΩΒ....
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣΠΑΣΘΗΚΑΜΕ ΟΛΟΙ
ΤΟΝ ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ !!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails