Friday, December 12, 2008

Έλληνες στην Αλάσκα-Αισθάνονται περήφανοι για την καταγωγή τους

Αυτοί είναι Έλληνες!


Στο Ανκοραίηντζ της Αλάσκας, στη χερσόνησο της Βόρειας Αμερικής, οι Ελληνες διαπρέπουν. Πενήντα οικογένειες απ' όλες της γωνιές της χώρας μας αψηφούν το πολικό ψύχος και ζεσταίνουν τις καρδιές τους, αλλά και τις άλλες εθνότητες με τον ελληνικό πολιτισμό.
Στην Ελλάδα όμως η "Ρεπούσια" συμμορία και οι πολιτικάντηδες προσπαθούν να σβήσουν τον ελληνικό πολιτισμό και να μας πείσουν οτι δεν υπάρχουν Έλληνες...


Μαθαίνουν ελληνικά στα παιδιά τους, χορεύουν συρτούς, μπάλους, τσάμικο, μπαϊντούσκα. Μέχρι και μπακλαβά πουλάνε για να πλουτίσουν τη συλλογή τους με τις εθνικές ενδυμασίες.

Οι 'Ελληνες της Αλάσκας ή αλλιώς το βασίλειο των Ελλήνων, εκεί όπου ο βόρειος πολικός κύκλος διασχίζει την περιοχή. Μια χούφτα άνθρωποι που ζουν ελληνικά, διατηρούν τα έθιμα και νοσταλγούν την πατρίδα. Μεταξύ Βορείου Παγωμένου Ωκεανού και Ειρηνικού. Στο πιο σημαντικό λιμάνι, σταθμός των υπερπολικών αεροπορικών γραμμών. Πάγοι αριστερά και δεξιά, αλλά εκείνοι το χαβά τους. «Αισθανόμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας, της θρησκείας και της ελληνικής γλώσσας», μας λέει η καθηγήτρια των Ελληνικών Μαρία Μπάσκου. «Κάθε χρόνο συμμετέχουμε με τα χορευτικά μας στο παραδοσιακό φεστιβάλ χορού όπου έρχονται σε επαφή χιλιάδες Eλληνόπουλα της Αμερικής. Υπάρχει μια πολύ μικρή, αλλά δυναμική ελληνική κοινότητα στο Ανκοραίηντζ που αποτελείται από περίπου πενήντα οικογένειες. Το ελληνικό σχολείο λειτουργεί από το 1981 και το οργανώσαμε με την Ελένη Αντριου. Φέτος οι μαθητές ανέρχονται στους 30. Τα τελευταία χρόνια με την τηλεκπαίδευση και την ίδρυση της ελληνικής εκπαιδευτικής έδρας στο Σαν Φρανσίσκο έχουμε απλωθεί και σε άλλες Πολιτείες της Αμερικής και όχι μόνο».

Κάθε χρόνο οργανώνουν δύο εκδηλώσεις με σκοπό τη συντήρηση και διάδοση των εθίμων μας. Καλούν μουσικούς και ελληνικές ορχήστρες που έρχονται από την Καλιφόρνια και στη λαχειοφόρο αγορά κληρώνουν ταξίδια στην Ελλάδα. Στο ετήσιο φεστιβάλ το δεκαπενταύγουστο με τη συμμετοχή 5.000 ατόμων ετοιμάζουν παραδοσιακά φαγητά, με ρεβίθια, φασόλια, σαλάτες, κρέατα και πίτες. Στα τρία χορευτικά συγκροτήματά τους διδάσκονται χοροί σε παιδιά από πέντε μέχρι είκοσι χρόνων, με δασκάλους από την Αμερική, τον Καναδά και την Ελλάδα.

Η Ευγενία Πρίμη, ο Κώστας και η Ελενα Ματαράγκα, η Γεωργία και ο Κώστας Λαμπερνάκης, ο Θάνος, η Ντίνα και ο Αριστοτέλης Μπάσκου, η Νικολέτα και η Αλέκα Μαρούλη, η Αναστασία Γιαλοψού, είναι μερικοί από τους μαθητές. «Να βλέπατε τα πρόσωπα των μαθητών όταν ανακαλύπτουν ότι οι περισσότεροι επιστημονικοί όροι προέρχονται από την ελληνική γλώσσα», λέει με καμάρι η Μαρία Μπάσκου. «Αρκετά από αυτά κάνουν και ιδιαίτερα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα για να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο κλασσικές επιστήμες. Το σχολείο αυτό είναι ένα φυτώριο φιλελλήνων».

Η ίδια διδάσκει και στο αμερικανικό Γυμνάσιο-Λύκειο "Atheneum" που όπως λέει «Ιδρύθηκε από γονείς, που ήθελαν να προσφέρουν στα παιδιά τους, ποιοτική εκπαίδευση. Το όραμά μας είναι να παράσχουμε στα παιδιά κίνητρα, ώστε με δική τους πρωτοβουλία, να αναζητήσουν τη γνώση και την αλήθεια για τον κόσμο μας. Κι αυτό επιδιώκεται μέσα από την Σωκρατική έρευνα. Μαθητές και καθηγητές συζητούν μαζί την κατανόηση δύσκολων και αυθεντικών κειμένων. Διδάσκονται μεταξύ άλλων την Ελληνική Γλώσσα (αρχαία, νέα) με την ετυμολογία της, την Ελληνική Ιστορία (Ηρόδοτο, Θουκυδίδη κ.λπ), Βιολογία (Αριστοτέλη κ.λπ) και Μαθηματικά (Ευκλείδη, Ερατοσθένη κ.λπ). Κάθε χρόνο πραγματοποιούν, μαθητές και καθηγητές, εκδρομή στην Ελλάδα, ενώ επιστρέφοντας παραδίδουν σχετικές εργασίες. Είναι το δρομολόγιο του πολιτισμού. Σε Κρήτη, Μυκήνες, Δελφούς, Αθήνα. Μπορεί να είμαστε εδώ στα βόρεια, όμως η καρδιά μας είναι στην πατρίδα».

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails