Ε, αυτός είναι και ο σκοπός. Να κατασχέσουν ότι ακόμη έχει μείνει στην ιδιοκτησία των Ελλήνων. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών περί αναγνώρισης λαθών, που οφείλονται σε «σφάλματα και παραλείψεις εκ μέρους των φορολογουμένων και σε στρεβλώσεις του νόμου», είναι καθαρά προσχηματική και εξυπηρετεί απόλυτα το σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών.
Επέβαλαν σε ορισμένες περιπτώσεις εξωπραγματικούς φόρους για να έρθουν να διορθώσουν δήθεν αυτά, αλλά επί της ουσίας να εφαρμόσουν εξαντλητικούς φόρους για την πλειονότητα των πολιτών. Πρόκειται σαφώς για συνέχεια του «χαρατσιού» της ΔΕΗ και με στόχευση όχι την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, αλλά την επιβολή και νέων.
Αυτό φαίνεται άλλωστε από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι 3,2 δισ. ευρώ. Ότι και να γίνει αυτό το ποσό, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, πρέπει να μπεί στα ταμεία ανεξάρτητα αν θα φορολογηθούν χωράφια στην περιφέρεια με τιμές Ψυχικού, Εκάλης ή Κολωνακίου και αν θα επιβάλουν φόρο στα κοτέτσια και τις καλύβες.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν άριστα τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, προετοιμάζουν τον ΕΝΦΙΑ για περίπου ένα χρόνο και θα έπρεπε να μην γίνουν… λάθη. Το ότι αυτό συμβαίνει και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι προφανώς και κάτι δείχνει.
Πόσο μάλλον όταν θεωρείται δεδομένο πώς οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δόσεις των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και, όποιες μειώσεις υπάρξουν, θα τους «πιστωθούν» στα τέλη του 2014 ή… του χρόνου, με συμψηφισμό που θα μειώνει επόμενες δόσεις ή τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Μπορεί λοιπόν να «γλύτωσαν» τα χωράφια των αγροτών, καθώς ο φόρος που πληρώνουν είναι γενικά μικρότερος έναντι των εραχικών σχεδιασμών, αλλά επιβλήθηκε «συμπληρωματικός φόρος» που οδηγεί μέχρι και σε δεκαπλασιασμό του φόρου στα «εντός οικισμού» χωράφια και δεν μειώθηκε, επιπλέον, το βάρος στα αστικά ακίνητα.
Ο συνδυασμός των αλλαγών αυτών, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2013, «ήρθε και έδεσε» με τις αδυναμίες καταγραφής των αγροτεμαχίων και την έλλειψη σωστών τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, τα οποία ήταν γνωστό πως αποτελούσε την "αχίλλειο πτέρνα" του εγχειρήματος για την επιβολή φόρου στα μη αστικά ακίνητα.
Αντί όμως να μπει ένας χαμηλός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο γης, όπως σχεδιαζόταν, ακολουθήθηκαν λύσεις όπως ο συμπληρωματικός φόρος. Έτσι, για τις περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι τιμές σε χωριά και μικρούς οικισμούς «πήραν φωτιά», γιατί η εφορία τις άντλησε από γειτονικές περιοχές μεγαλύτερης αξίας.
Ουσιαστικά οι τιμές «αστικοποιήθηκαν» και οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάστηκαν με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.
Δείτε παραδείγματα:
- Για 4 στρέμματα σε μικρό χωριό του νομού Τρικάλων υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 48.000 ερώ (12 ευρώ ανά τμ) και φέτος εκτιμάται σε 441.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης καλείται δηλαδή να πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο, για περιουσία αξίας άνω ων 300.000 ευρώ.
- Άλλο οικόπεδο στην Αίγινα με παλαιό σπίτι όπου κατοικεί ζευγάρι υπερηλίκων αγροτών, φορολογείται ευρώ για αξία 686.000 ευρώ, αντί 40.000 που είχε για τον ΦΑΠ. Καλούνται να πληρωσουν φόρο 8500 ευρω (κύριο και συμληρωματικό), όσα δηλαδή είναι ολόκληρη η σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνουν και οι δύο.
- Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.827,82 τ.μ. χωρίς πρόσοψη σε δρόμο στον δήμο Ρεθύμνου θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 169,67 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωνε μόνο ΦΑΠ ύψους 45,59 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.
- Για 4,5 στρέμματα με ελιές σε ορεινό οικισμο με 13 κατοικους υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 13.500 ευρώ ως πέρυσι για τον ΦΑΠ. Φετος για τον ΕΝΦΙΑ η αξία του υπολογίζεται σε 330.480!
- Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 100 στρεμμάτων στη Λάρισα επιβαρύνεται για πρώτη φορά με φόρο ακινήτων, ο οποίος φθάνει τα 242 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών δεν απάλλαξε από τον ΕΝΦΙΑ τους πολίτες που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από το νέο φόρο για κοινωνικούς λόγους, αλλά τους στέλνει εκκαθαριστικά και τους ζητάει εκ των υστέρων να πάνε στις ΔΟΥ, να κάνουν αιτήσεις, να περιμένουν τον επανέλεγχο για να ανασταλεί η είσπραξη του 50%-100% της οφειλής που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτό τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει όλα τα στοιχεία (εισοδήματος, περιουσίας, οικογενειακής κατάστασης των οφειλετών), που χρησιμοποιήθηκαν άλλωστε και για το κοινωνικό μέρισμα. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι κλπ που δικαιούνται εκ προοιμίου τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, να πρέπει να συρρέουν στις εφορίες για αιτήσεις προκειμένου να ζητούν να μην πληρώσουν.
Επιπλέον, η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί σε 2 εβδομάδες, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι και αν δεν προλάβουν κάνουν αιτήσεις πριν τις 29 Αυγούστου, η οφειλή θα βγει ληξιπρόθεσμη.
Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει όμως και ότι για να τύχει της απαλλαγής, «ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Πρόκειται για μία πολιτική-οικονομική απάτη εκ μέρους της κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αρπακτικών που περιμένουν να «σαρώσουν» τζάμπα τα σπίτια και τα χωράφια και στην περιφέρεια, μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα, και να έχουν τους πολίτες σκλάβους στις περιουσίες που τους έκλεψαν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment