Τις τελευταίες ημέρες, η έρευνα για τα πιθανά εγκλήματα τόσο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων όσο και της Χαμάς αποτελεί σημείο τριβής και ζήτημα - κλειδί στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την εκεχειρία μεταξύ των δύο πλευρών στη Γάζα. Αλλά το ζήτημα του αν το ΔΠΔ θα μπορούσε ή θα έπρεπε να διεξάγει μια τέτοια έρευνα έχει διχάσει και το ίδιο το δικαστήριο, σύμφωνα με τον «Guardian».
Ενδεχόμενη έρευνα του ΔΠΔ θα είχε πολλές προεκτάσεις. Δεν θα εξέταζε μόνο τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, τη Χαμάς και άλλους ισλαμιστές μαχητές στη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στη Γάζα που στοίχισε την ζωή σε 2.000 άτομα. Θα μπορούσε να επεκταθεί και στο ζήτημα των εβραϊκών οικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη για τους οποίους ευθύνεται η ισραηλινή ηγεσία.
Διακυβεύεται ακόμη και το μέλλον του ίδιου του ΔΠΔ δεδομένου ότι δεν το στηρίζει καμία υπερδύναμη. Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία αρνούνται να γίνουν μέλη του. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προσχώρησαν το 2000 αλλά αργότερα αποχώρησαν.
Ειδικοί απ' όλο τον κόσμο υποστηρίζουν ότι, προσπαθώντας να αποφύγει την έρευνα για τη Γάζα, το ΔΠΔ δεν εκπληρώνει τα ιδανικά που εκφράζονται στην ιδρυτική του πράξη, το Καταστατικό της Ρώμης (1998): ότι «τα σοβαρότερα εγκλήματα που προκαλούν ανησυχία στη διεθνή κοινότητα ως σύνολο δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητα».
Οι δικηγόροι της παλαιστινιακής πλευράς υποστηρίζουν ότι η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φατού Μπενσουντά έχει την δικαιοδοσία να ξεκινήσει έρευνα με βάση αίτημα των Παλαιστινίων του 2009. Η Μπενσουντά όμως επιμένει ότι απαιτείται νέο αίτημα το οποίο προϋποθέτει συμφωνία της Παλαιστινιακής Αρχής με την Χαμάς. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πιέζουν τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να μην προσφύγει στο ΔΠΔ.
Η πίεση της Δύσης στο ΔΠΔ προκειμένου να αποφύγει το ζήτημα έχει προκαλέσει βαθύ χάσμα και στην εισαγγελία του δικαστηρίου. Ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι Παλαιστίνιοι εξαπατήθηκαν το 2009 προκειμένου να πιστέψουν ότι το αίτημά τους _ για τον τότε πόλεμο στη Γάζα _ θα παρέμενε ανοιχτό έως ότου ξεκαθαριζόταν το ζήτημα του κράτους τους. Αυτό ξεκαθαρίστηκε τον Νοέμβριο του 2012 όταν η γενική συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να λάβουν οι Παλαιστίνιοι καθεστώς παρατηρητή χώρας μη μέλους. Η έρευνα όμως δεν ξεκίνησε.
Τόσο η Μπενσουντά όσο και ο προκάτοχός της, Λουίς Μορένο Οκάμπο, επιμένουν ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να καταθέσουν νέο αίτημα. Πρώην αξιωματούχος της εισαγγελίας του ΔΠΔ είπε στη βρετανική εφημερίδα ότι «προσπαθούν να κρύψουν πίσω από νομικίστικα επιχειρήματα την πολιτική απόφαση να μην αναμειχθούν».
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Μπόσκο, συγγραφέα βιβλίου για το ΔΠΔ από τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί αφήνουν να εννοηθεί ότι μια έρευνα για λογαριασμό των Παλαιστινίων «θα είχε υπερβολικά μεγάλο πολιτικό βάρος για να το αντέξει το ΔΠΔ». Αν και οι ΗΠΑ δεν χρηματοδοτούν το ΔΠΔ, «η τεράστια διπλωματική, οικονομική και στρατιωτική δύναμη της Ουάσινγκτον αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για το ΔΠΔ όταν κατά καιρούς τίθεται στην υπηρεσία των ερευνών του».
Σύμφωνα με τον γάλλο δικηγόρο της παλαιστινιακής πλευράς, Ζιλ Ντεβέρ, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Παλαιστινίων για το αν πρέπει να κατατεθεί νέο αίτημα στο ΔΠΔ.
(tovima)
No comments:
Post a Comment