Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Το τουρκικό λιμενικό σώμα αναβαθμίζεται κατακόρυφα με την τοποθέτηση του οπλικού συστήματος (STAMP), σε δεκαεννέα ήδη υπάρχοντα σκάφη τα οποία μετατρέπονται αυτόματα, σε ταχύπλοα πολεμικά πλοία τα οποία θα έχουν την δυνατότητα «ναυτικών επιχειρήσεων».
Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα, έχει αναλάβει εξολοκλήρου το εν λόγω έργο. Πρόκειται για τηλεχειριζόμενα σταθεροποιημένα βάθρα πολυβόλου (STAMP) 12,7mm της Aselsan, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Το σύστημα που αναπτύχθηκε από την Aselsan, διαθέτει πολυβόλα τοποθετημένα σε ένα πυργίσκο ο οποίος διαθέτει σύστημα σταθεροποίησης , ηλεκτρο-οπτικό σύστημα , συμπεριλαμβανομένων των μονάδων και ελέγχου των όπλων.
Αυτό μπορεί να ελέγχεται εξ αποστάσεως μέσω ειδικής μονάδας με δυνατότητα παρακολούθησης αυτόματα του οποιουδήποτε θαλάσσιου ή εναέριου στόχου.
Το αυτοκινούμενο σύστημα πολυβόλων με την ονομασία STAMP, λειτουργεί ημέρα και νύχτα, κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες ορατότητας. Έχει την δυνατότητα προσδιορισμού των στόχων που δεν δύναται να προσδιορίζονται δια γυμνού οφθαλμού , και με αυτόματη αναγνώριση εξασφαλίζει την αποτελεσματική καταστροφή του στόχου .
Η πλατφόρμα με το οπλικό σύστημα πραγματοποιεί βολές ακριβείας μέσα στο βεληνεκές ων πολυβόλων , αναβαθμίζοντας κατακόρυφα την δυνατότητα των σκαφών του τουρκικού λιμενικού σε κανονικά ταχύπλοα πολεμικά σκάφη.
Το σύστημα STAMP, σύμφωνα με πληροφορίες προορίζεται προς χρήση σε πολεμικά σκάφη , ταχύπλοα της ακτοφυλακής, αποβατικά σκάφη και άλλα σκάφη τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον «ασύμμετρων απειλών».
Σε παλαιότερο άρθρο από το pentapostagma.gr, με τίτλο (Τουρκία εκσυγχρονίζεται και απειλεί το Αιγαίο) είχαμε επισημάνει ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα τοποθετήσει το αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), στα νέα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, που θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τον μεγαλύτερο εφιάλτη για τα «εχθρικά πλοία» (στο Αιγαίο πέλαγος).
Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, ξεκίνησε την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο θα προσδώσει στα τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (πιθανότατα κλάσης ONUK MRTP), δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος.
Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος.
Η κατασκευή των εν λόγω πυραυλικών συστημάτων θα περατωθεί μέσα στο 2016, επισύροντας παράλληλα την προσοχή της διεθνούς αγοράς.
Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά και αεροπορικά επεισόδια , και τους λαθρομετανάστες να παίζουν τον ρόλο του «ανιχνευτή» στο Αιγαίο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως γίνεται κατανοητό η αναβάθμιση και η μετατροπή του τουρκικού λιμενικού σώματος σε κατ΄ουσία «παρακλάδι» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού αποτελεί μέγα πρόβλημα για την ελληνική ακτοφυλακή και τα μύρια όσα προβλήτα αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή στο Αιγαίο από τα «κύματα» των λαθρομεταναστών.
Κινούμενη στην «λογική» της στρατοχωροφυλακής , η τουρκική ηγεσία του τουρκικού λιμενικού μετατρέπεται σε μάχιμη δύναμη η οποία δύναται, κάτω από αντίξοες συνθήκες να αναλάβει ακόμη και ναυτικές πολεμικές αποστολές.
πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2016/03/%ce%bf%ce%b9-
No comments:
Post a Comment