Wednesday, September 5, 2018

Έκθεση ΟΟΣΑ: Μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι φόροι από το 2015

efories_arthro

Έσπασαν ρεκόρ οι αυξήσεις φόρων επί ΣΥΡΙΖΑ -  Ελλάδα η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη (μηδενική) ανάπτυξη - Δείτε την αναλυτική έκθεση του ΟΟΣΑ

Τα πρωτεία για τα μεταρρυθμιστικά επιτεύγματα στην φορολογία διεκδικεί διεθνώς πλέον η Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ για την φορολογική πολιτική (Tax Policy Reforms 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι.

Συγκεκριμένα:

1. Στην διετία 2015-2016 η Ελλάδα (αναγράφεται ως GRC στο διάγραμμα) αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων, με αυξήσεις 2,5-3% του ΑΕΠ. Πολλαπλάσια από όλες τις άλλες χώρες ήταν η αύξηση κυρίως στους έμμεσους φόρους, αλλά και στους φόρους εισοδήματος. Οριακή μείωση (της τάξεως του 0,2%-0,3% ή μόλις 1/10 των αυξήσεων φόρων) καταγράφηκε μόνον στους φόρους Περιουσίας -λόγω αλλαγής των αντικειμενικών.

foroi_platzos


2.Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλλει τόσους μεγάλους φόρους, ενώ είχε την μικρότερη (μηδενική) Ανάπτυξη. Οι εισπράξεις φόρων αυξήθηκαν 5% το 2016, ενώ η Οικονομία "κόλλησε" στο μηδέν –μετά και την νέα ύφεση το 2015- ενώ σχεδόν παντού αλλού στον κόσμο το ΑΕΠ των άλλων κρατών ανέβαινε.

foroi_pllatz2


3.Το 2015-2016, σύμφωνα με την Έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήταν η χώρα όπου οι φόροι αυξήθηκαν και, ταυτόχρονα, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν (ως ποσοστό του ΑΕΠ) όσο σε καμία άλλη χώρα. Στο σχετικό διάγραμμα, η Ελλάδα φαίνεται σαν …πλανήτης που έχει σχεδόν «ξεκολλήσει» από το υπόλοιπο «γαλαξία» κρατών.

foroi_platzoi3


Ταυτόχρονα με τις επιδόσεις αυτές, το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια και στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Όσον αφορά στο μέλλον, η Έκθεση του ΟΟΣΑ δεν παραλείπει να αναφέρει και τα φορολογικά αντίμετρα που προβλέπεται να ισχύσουν από το 2020 (μείωση του πρώτου συντελεστή φόρου εισοδήματος από 22% σε 20%, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα που ξεπερνούν τα 30 000 ευρώ, μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις στο 26%) ως αντιστάθμισμα για την μείωση του αφορολογήτου.

«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στην Έκθεση, «τα μέτρα αυτά εξαρτώνται από την αξιολόγηση του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τις ελληνικές αρχές».

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails