Sunday, June 3, 2007

AIPAC-Δημόσια Αμερικανική Επιτροπή υποθέσεων του Ισραήλ





Η AIPAC είναι μια επιτροπή που έχει ως στόχο την διαρκή και δίχως όρους υποστήριξη των ΗΠΑ απέναντι στο Ισραήλ.Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει οτι το Ισραήλ θα παραμένει ασφαλές,σε περίπτωση που δέχεται οποιαδήποτε επίθεση,αφού οι ΗΠΑ με όλες τις δυνάμεις τους θα το καλύπτουν.Ξεκίνησε ως μια μπουτίκ δημοσίων υποθέσεων τη δεκαετία του 50 και τώρα έχει στις τάξεις τους πάνω απο 100000 μέλη ανα το κόσμο,ενώ οι New York Times την έχουν χαρακτηρίσει ως "σημαντικότερη οργάνωση που έχει επιπτώσεις στη σχέση της Αμερικής με το Ισραήλ."
Σαν κορυφαίο ισραηλινό λόμπυ που έχει ως στόχο την εξασφάλιση αμερικανικής βοήθειας προς το Ισραήλ,η AIPAC,συνεργάζεται και με δημοκρατικούς και με ρεπουμπλικανούς πολιτικούς της Αμερικής.
Μέσα απ τις συνεργασίες αυτές έχει επιτύχει να δουλέψει με το Κονγκρέσο και τον εκτελεστικό κλάδο,αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα σε πολλές υποθέσεις πρός το Ισραήλ.
Ορισμένες επιτυχίες της AIPAC είναι οι παρακάτω:

-Επαναλαμβάνοντας τα πρότυπα για την παλαιστινιακή κυβέρνηση μέσω των επιστολών που υπογράφηκαν από 259 μέλη του Οίκου και 79 γερουσιαστές που πιέζουν την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσουν σε καμιά ενίσχυση ή αναγνώριση καμιάς Παλαιστινιακής Κυβέρνησης,αν αυτή δεν ικανοποιεί τις διεθνώς υποστηριγμένες απαιτήσεις.
-Ενισχύοντας τη συνεργασία ασφάλειας πατρίδας ΗΠΑ-Ισραήλ με τη διάβαση της νομοθεσίας ορόσημων που δημιουργεί ένα γραφείο μέσα στο τμήμα ασφάλειας πατρίδας για να υποστηρίξει κοινά έργο έρευνας και ανάπτυξης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και συμμάχους κλειδιά όπως το Ισραήλ.
-Απαγορεύει στις ΗΠΑ να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή και προσπάθεια ενίσχυσης της Χαμάς έως ότου οι ηγέτες τους αναγνωρίσουν της ύπαρξης του Ισραήλ,να αρνηθούν τη βία και να κάνουν πράξη τις συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για ειρήνη.
-Επεκτείνει τις υποστηριγμένες εγγυήσεις δανείου στο Ισραήλ έως το 2011 και εξασφαλίζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό ο οποίος θα παραμένει στο Ισραήλ για να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης.
-Αυξανόμενη στρατιωτική ενίσχυση στο Ισραήλ δουλεύοντας για $1 δισεκατομμύρια στις κυβερνητικές επιχορηγήσεις που θα βοηθήσουν να καλύψουν τις αυξανόμενες δαπάνες του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.
-Η AIPAC το 2006 εξασφάλισε $2,52 δισεκατομμύρια και θα παράσχει τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails