Thursday, September 26, 2013

Ιράν προς Ισραήλ: "Υπογράψτε για τη μη διάδοση των πυρηνικών"


Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα από τον ΟΗΕ ότι «κανένα κράτος» δεν θα πρέπει να διαθέτει πυρηνικά όπλα, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να υπογράψει «χωρίς καθυστέρηση» τη Σύμβαση για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

«Για όσο διάστημα υπάρχουν τα πυρηνικά όπλα, παραμένει ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν και η απειλή της διάδοσής τους», σημείωσε ο Ροχανί στη διάρκεια μιας συζήτησης για τον πυρηνικό αφοπλισμό που γίνεται στο περιθώριο της Γενική Συνέλευσης του ΟΗΕ, μιλώντας εκ μέρους του Κινήματος των Αδεσμεύτων.
Ο ιρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο κόσμος «περίμενε πάρα πολύ» για να δεσμευθεί στον πυρηνικό αφοπλισμό. «Σχεδόν 40 χρόνια διεθνών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ζώνης χωρίς πυρηνικά όπλα στη Μέση Ανατολή έχουν δυστυχώς αποτύχει», κατήγγειλε ο ίδιος.
Εξάλλου επεσήμανε ότι: «Είναι αναγκαία άμεσα και πρακτικά βήματα προς τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης. Το Ισραήλ, η μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, θα πρέπει να το κάνει χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».
«Όλες οι πυρηνικές δραστηριότητες στην περιοχή θα πρέπει να υποβάλλονται» στους ελέγχους της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογράμμισε ο Ροχανί.
πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails