Thursday, March 22, 2018

Χαστούκι από το ΣτΕ για Φίλη: Αντίθετες με την «εθνική και θρησκευτική συνείδηση» οι τροποποιήσεις του στα θρησκευτικά.Απόφαση σταθμός για την ορθοδοξία.


filhs
Με επαναλαμβανόμενες αναφορές στην «ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην ΕΣΔΑ την απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τις αλλαγές στον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στις τάξεις Γ΄ έως ΣΤ του Δημοτικού και του Γυμνάσιου.

Αντισυνταγματικές και αντίθετες με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Ανθρώπου κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αλλαγές στη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών που είχαν γίνει επί υπουργίας Νίκου Φίλη.
Μάλιστα, με επαναλαμβανόμενες αναφορές στην «ορθόδοξη χριστιανική συνείδηση» το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά, της Εστία Πατερικών Μελετών, γονέων και άλλων.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η απόφαση του Νίκου Φίλη, είναι αντίθετη:
1) στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του κράτους και μεταξύ των σκοπών της είναι η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης,
2) Στην διάταξη του άρθρου 13 του Συντάγματος που κατοχυρώνει ως απαραβίαστη την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης, γιατί η προσβαλλόμενη απόφαση θα έπρεπε να απευθύνεται αποκλειστικά στους Ορθόδοξους Χριστιανούς μαθητές και να κατατείνει στην εμπέδωση και συνέχιση της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνείδησης,
3) στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, γιατί στερεί από τους μαθητές του Ορθόδοξου Χριστιανικού δόγματος το δικαίωμα να διδάσκονται αποκλειστικά τα δόγματα, τις ηθικές αξίες και τις παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, ενώ η νομοθεσία προβλέπει για μαθητές Ρωμαιοκαθολικούς, Εβραίους και Μουσουλμάνος να διδάσκονται αυτοτελώς το μάθημα αυτό.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακόμη τονίζουν ότι το πρόγραμμα σπουδών παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις ως προς το περιεχόμενο της Ορθόδοξης Χριστιανικής διδασκαλίας, καθώς:
Δεν γίνεται αναφορά στην Αγία Ομοούσιο και Αδιαίρετο Τριάδα την οποία επικαλούνται στην επικεφαλίδα τους όλα τα Ελληνικά Συντάγματα και
Στη Γ΄ τάξη του Δημοτικού ο Ιησούς Χριστός παρουσιάζεται ως ξένος, ως προσδοκώμενος Μεσσίας, ως δάσκαλος που όλοι θαυμάζουν, ως αγαπημένος φίλος, όχι όμως ως Σωτήρας του κόσμου.
«Σκοταδιστική» χαρακτηρίζει την απόφαση το υπουργείο Παιδείας
Ολομέτωπη «επίθεση» στο Συμβούλιο της Επικρατείας εξαπέλυσε το υπουργείο Παιδείας, με αφορμή την ακύρωση της απόφασης του πρώην υπουργού Νίκου Φίλη. Με σχετικό δελτίο Τύπου, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει πως η συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ γυρίζει την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω, ενώ τονίζεται χαρακτηριστικά πως ταυτίζεται με ακραίες και σκοταδιστικές απόψεις θεολογικών κύκλων.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails