Friday, July 31, 2020

ΗΠΑ: Όλοι, εκτός από τους αριστερούς, φοβούνται να εκφραστούν ελεύθερα, σύμφωνα με νέα έρευνα

Συντηρητικοί, κεντρώοι και μετριοπαθείς φιλελεύθεροι όλοι φοβούνται να μιλήσουν έχοντας στο νου τους το φόβο των αντιποίνων, σύμφωνα με μια ανησυχητική νέα έρευνα που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από το YouGov και το Cato Institute.

Εξήντα δύο τοις εκατό των ερωτηθέντων θεωρούν ότι το τρέχον «πολιτικό κλίμα αυτές τις μέρες τους εμποδίζει να λένε πράγματα που πιστεύουν επειδή άλλοι μπορεί να τα θεωρήσουν προσβλητικά», με σχεδόν το ένα τρίτο να φοβάται ότι η έκφραση δυσαρεστημένων απόψεων θα μπορούσε να τους στοιχίσει την απόλυση, σύμφωνα με την έρευνα.

Συντηρητικοί και Ρεπουμπλικάνοι νιώθουν αυτο-λογοκρισία πιο έντονα με 77 τοις εκατό, αν και οι πλειοψηφίες Δημοκρατικών, Ανεξάρτητων, κεντρώων φιλελεύθερων και μετριοπαθών απάντησαν επίσης ότι νιώθουν με τον ίδιο τρόπο. Οι «ισχυροί φιλελεύθεροι» (“strong liberals”) ήταν η μόνη κατηγορία στην οποία η πλειοψηφία (58 τοις εκατό) είπε ότι νιώθει ασφάλεια να εκφράζεται ανοιχτά.

Κάθε ομάδα αισθάνεται λιγότερο ασφαλής να μιλήσει από ό, τι ένιωθε το 2017, όταν είχα ξανά γίνει το ερώτημα, με τις πιο έντονες αλλαγές να συμβαίνουν στην αριστερά. Μόνο οι «ισχυροί συντηρητικοί» παρέμειναν σχετικά σταθεροί, αλλάζοντας μόνο μία εκατοστιαία μονάδα.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται μετά από μια άλλη έρευνα που διαπιστώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύει  ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν υπερβολική δύναμη και επιρροή στην πολιτική των ΗΠΑ κάτι που αποτελεί μια μικρή έκπληξη δεδομένης της συνεχιζόμενης συζήτησης της χώρας σχετικά με την «ακύρωση του πολιτισμού» (“cancel culture”) και τις επιθετικές προσπάθειες των αριστερών ακτιβιστών να στιγματίσουν τη αντίθετες απόψεις - από την απόλυση (!) ενός προπονητή γυμνασίου του Μίτσιγκαν επειδή είπε ότι υποστηρίζει τον Τραμπ, έως την άνοδο των «ασφαλών χώρων» (“safe spaces”) στις πανεπιστημιουπόλεις, στις κορυφαίες εταιρείες της Αμερικής σε διάφορους τομείς που υπόκεινται σε πίεση για να υποστηρίξουν και να δωρίσουν χρήματα στο Black Lives Matter (BLM).

Ίσως το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα είναι αυτό της συγγραφέα του Χάρι Πότερ, JK Rowling, η οποία είναι λίμπεραλ για τα περισσότερα θέματα, αλλά έχει θεωρηθεί «bigot» από ακτιβιστές υπέρ των ΛΟΑΤ επειδή αρνείται να ακολουθήσουν την ιδέα ότι το φύλο είναι ένα «κοινωνικό κατασκεύασμα» που μπορεί να αλλάξει απλώς με το να δηλώσει κάποιος ότι είναι γυναίκα.

Στις 4 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε την ακύρωση του πολιτισμού «τον ίδιο τον ορισμό του ολοκληρωτισμού, που είναι εντελώς ξένος για τον πολιτισμό μας και τις αξίες μας, και δεν έχει καμία απολύτως θέση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

ΚΟ / πηγή

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails