Thursday, April 8, 2010

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΤΑ SPREAD;

Σ.Αντιπληροφόρησης: Οσοι παρακολουθούν τα γεγονότα των τελευταίων μηνών γύρω απο τα οικονομικά της Ελλάδας το λογικό είναι να διερωτιούνται ποιοί ελέγχουν τελικά τα spread.
Η απάντηση βρίσκεται στο ντοκυμαντέρ "The Money Masters", που μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα απο το blog μας.
Αξίζει να δείτε αυτό το ντοκυμαντέρ που περιέχει άγνωστες πτυχές του τραπεζικού συστήματος και των ιδρυτών του.
Αυτές οι λίγες "εκλεκτές" οικογένειες ελέγχουν σήμερα όλες τις χρηματαγορές με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβάζουν τα spreads των χωρών-στόχων ανάλογα με το τι τους συμφέρει.

ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ!! ΤΑ SPREADS ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΟΛΟΚΗΛΡΦΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ.

Οι διεθνείς αγορές αξιολογούν πως τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει τώρα να αποδίδουν τουλάχιστον 6,5% με 7% για να είναι ελκυστικά στους επενδυτές, αφού το spread ξεπέρασε χθες ενδοσυνεδριακά και τις 400 μονάδες βάσης.
Οι ίδιες αγορές «ορίζουν» ότι η Βραζιλία μπορεί να δανείζεται με 4,9%, το Μεξικό με 4,8%, η Πολωνία με 5,5% και η Ουγγαρία με 6,6%. Η τελευταία αυτή χώρα έχει ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ Οι συγκρίσεις δείχνουν ότι σύμφωνα με τις διεθνείς αγορές, ή αυτούς που κυριαρχούν σε αυτές, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στα επίπεδα οικονομικής αξιοπιστίας της Ουγγαρίας, αλλά πολύ πιο κάτω από το Μεξικό.
Το θέμα είναι όμως ότι η Ελλάδα είναι χώρα του ευρώ και στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει ο ίδιος συναλλαγματικός κίνδυνος, που ελλοχεύει στο μεξικανικό πέσο.
Διότι όταν μία χώρα κηρύττει αδυναμία πληρωμών, αμέσως το νόμισμά της χάνει μεγάλο μέρος της αξίας του και οι δανειστές της καταγράφουν αντίστοιχες απώλειες.
Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αποτελεί εγγύηση για τη διατήρηση της αξίας των απαιτήσεων των δανειστών. Πώς είναι λοιπόν δυνατό να απειλούν την ελληνική οικονομία μεγαλύτεροι κίνδυνοι από ό,τι το Μεξικό;
Όπως και να έχει το πράγμα, η απόλυτη ασάφεια του κειμένου στήριξης της Ελλάδας από τους ηγέτες της Ευρωζώνης της 25ης Μαρτίου έχει παίξει ιδιαζόντως αρνητικό ρόλο.
Ίσως πάλι οι οίκοι αξιολόγησης να δημιουργούν υπερβολικές φοβίες για τη χώρα μας, και τώρα να επεκτείνουν τις αμφιβολίες τους στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ανέδειξε πάντως τις ανεπάρκειες στον τρόπο λειτουργίας των οίκων αυτών, ενώ έχει γίνει γνωστό πως η ΕΚΤ σχεδιάζει να δημιουργήσει δίκτυο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στη ζώνη του ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση ο καλπασμός του spread πάνω από τις 400 μ.β. δεν δικαιολογείται από λεπτομέρειες. Ίσως κρύβει κάτι πολύ σημαντικό, όπως ίσως η συνολική αμφισβήτηση του ευρώ από ορισμένους κύκλους, ή της ικανότητας της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της έστω και με μεγάλο κόστος.



Αναδημοσίευση απο http://infognomonpolitics.blogspot.com


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails