Thursday, September 12, 2013

Φώτης Κουρέλης: Έχει δίκιο η Ρεπούση


Ξεκάθαρη στήριξη των επίμαχων θέσεων της Μαρίας Ρεπούση για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών και των Αρχαίων Ελληνικών προσέφερε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη επισκεπτόμενος την 78η ΔΕΘ.

Ερωτηθείς αν οι απόψεις της Μαρίας Ρεπούση αποτελούν όπως έχει γραφτεί στον Τύπο «εφιάλτη» για τη ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Εμείς δεν έχουμε εφιάλτες. Εχουμε στο κόμμα μας μια ουσιαστική, βαθιά δημοκρατική διαδικασία και σας βεβαιώνω ότι δεν επιλέγουμε να φιμώνουμε και να λαμβάνουμε διοικητικά μέτρα για τον οποιονδήποτε. Πολλώ δε μάλλον για τις απόψεις που διατυπώνονται».
Ακολούθως ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε τις απόψεις της Μαρίας Ρεπούση: «Οι απόψεις που διατυπώθηκαν δεν νομίζω ότι συνιστούν πρόκληση. Για παράδειγμα για την διδασκαλία των Θρησκευτικών έχουμε ταχθεί υπέρ της αλλαγής του περιεχομένου του μαθήματος ώστε να μην έχει ομολογιακό, αλλά θρησκειολογικό χαρακτήρα. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν γίνει και από τα παιδαγωγικά ινστιτούτα. Η άποψη αυτή αποτελεί και σύσταση του Συμβουλίου της Ευρώπης» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνέχισε:
«Για τα Αρχαία η κυρία Ρεπούση δεν ζήτησε την κατάργηση της διδασκαλίας, αλλά τον περιορισμό των ωρών της. Αλλά να σας πω για μας τα αρχαία ελληνικά και γενικά η ελληνική γραμματεία δεν είναι απλά μαθήματα. Είναι βασικά στοιχεία του πολιτισμού μας και μάλιστα με ευρωπαϊκή διάσταση. Ο τρόπος διδασκαλίας πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ενός διαλόγου με τη συμμετοχή επιστημόνων, με στόχο να γίνει αποτελεσματικότερη η διδασκαλία τους».
Ωστόσο, ο Φώτης Κουβέλης έθεσε και ζήτημα μισαλλοδοξίας και εθνικιστικού λόγου αναφερόμενος στις ακραίες αντιδράσεις των τελευταίων ημερών για τις απόψεις που εξέφρασε η βουλευτής του κόμματός του. «Από πότε δικαιολογείται η όποια άποψη που έχει στόχευση παιδαγωγικού χαρακτήρα, εκπαιδευτικού παράλληλα χαρακτήρα, να εντάσσεται σε μια λογική μιας μισαλλόδοξης άποψης και ενός βαθύτατα εθνικιστικού λόγου ο οποίος δεν ξέρω τι θέλει να επενδύσει και πού θέλει να επενδύσει; Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία έχει ακούσει ότι έχει τεθεί, για παράδειγμα, ζήτημα ανακαθορισμού του τρόπου λειτουργίας των Αρχαίων Ελληνικών; Για πρώτη φορά η ελληνική κοινωνία έχει πληροφορηθεί ότι υπάρχει ζήτημα η διδασκαλία των Θρησκευτικών να μην γίνεται με όρους κατήχησης και με όρους θρησκευτικής ομολογίας, αλλά με όρους θρησκειολογίας. Ποιοι κατά συνέπεια και για ποιο λόγο επενδύουν πάνω σε τέτοιες καταστάσεις προκειμένου να προωθήσουν τι; Να διχάσουν για άλλη μια φορά τον ελληνικό λαό; Για να αναδείξουν ότι από τη μια μεριά είναι οι πατριώτες και από την άλλη είναι οι εθνοπροδότες;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος κατέληξε:
«Σας βεβαιώνω δεν αναγνωρίζω σε κανέναν να αισθάνεται περισσότερο πατριώτης απ' ό,τι αισθάνομαι εγώ, τα μέλη της Δημοκρατικής Αριστεράς και η πατριωτική στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς». (tanea)

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails