Απαιτούν δηλαδή από τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια να μην χρησιμοποιεί τον όρο Βόρεια Ήπειρο! Μας χρωστάνε και θέλουν και το βόδι.
Ο κατάπτυστος χάρτης-σημαία ζητούσε την μισή Ελλάδα, και περίπου τα μισά εδάφη από Σερβία,Μαυροβούνιο και Σκόπια. Επρόκειτο περί οργανωμένης προβοκάτσιας από τον ίδιο τον αδελφό του Αλβανού πρωθυπουργού στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, και αυτό αποδεικνύεται από την υποδοχή ηρώων που έκαναν στους Αλβανούς ποδοσφαιριστές στα Τίρανα, για τις "ηρωϊκές" πράξεις τους στο Βελιγράδι.
Το θράσος των Τιράνων να προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες και να τολμούν να στέλνουν και διάβημα στην Αθήνα το εξέθρεψε ο συνήθης ύποπτος Έλληνας ΥΠΕΞ Ε.Βενιζέλος ο οποίος έκανε κάθε προσπάθεια ΧΩΡΙΣ αντάλλαγμα για να λάβει η Αλβανία πρόσκληση ενταξιακών διαπραγματέυσεων με την ΕΕ.
Όσο για το πόσο μεμονωμένα περιστατικά πρόκειται στα κοινωνικά δίκτυα συνέχισε τις επιθέσεις εναντίον της Σερβίας ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα
«Η Σερβία θα μπορέσει να γίνει μία κανονική χώρα όταν θα καταλάβει ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι δικός της εφιάλτης, όχι δικό μας έργο» έγραψε ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς απάντησε γράφοντας στον δικό του λογαριασμό στον ιστότοπο πως «όσοι ισχυρίζονται ότι η "Μεγάλη Αλβανία" είναι εφιάλτης μας, έχουν απόλυτο δίκιο. Αλλά δεν είναι μόνο δικός μας εφιάλτης, αλλά και της Ευρώπης και ολόκληρης της ανθρωπότητας κι εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την πραγμάτωση του. Ελπίζουμε ότι οι λογικοί Αλβανοί θα κατανοήσουν αυτό το μήνυμα».
Ο Έλληνας πρέσβης, Λ.Ροκανάς, προέβη χθες σε διάβημα διαμαρτυρίας στο αλβανικό υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των επιθέσεων εναντίον των ελλήνων μειονοτικών στην Δερβιτσάνη και να ληφθούν μέτρα, ώστε να τελεσθούν με ασφάλεια οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στις μειονοτικές περιοχές.
Ο γενικός γραμματέας του αλβανικού υπουργείου, Κυριάκο Κύρκο επιχείρησε να υποβαθμίσει τα επεισόδια με στιλ "σιγά δεν έγινε και τίποτα", λέγοντας ότι επρόκειτο περί μεμονωμένου περιστατικού, το οποίο και "καταδίκασε" (για τα μάτια του κόσμου) και, περνώντας στην αντεπίθεση, αντί να απολογηθεί για το γεγονός ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν αποδοκίμασε καν το λάβαρο με τον χάρτη της «Μεγάλης Αλβανίας», που καλύπτει την Ήπειρο μέχρι την Θεσπρωτία, την Δυτική Μακεδονία και την Κέρκυρα, με θρασύτητα εξέφρασε την... ενόχληση της κυβέρνησης του για την αναφορά στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας του όρου «Βόρεια Ήπειρος».
Ο Κ.Παπούλιας είχε υποδεχθεί την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο την Ερμιόνη Πρίγκου, η οποία τιμήθηκε από την Ένωση Συγγενών Πεσόντων 1940-41 για την πατριωτική δράση της, καθώς στον κήπο του σπιτιού της στην Χειμάρα, προστάτευε για περισσότερο από 50 χρόνια τους τάφους έξι Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν στο Αλβανικό Έπος.
Στην ανακοίνωση της Προεδρίας γίνονταν αναφορά στη «Χειμάρα της Βορείου Ηπείρου», ΌΠΩΣ και έπρεπε να ανφέρει, και θίχτηκαν οι Αλβανοί ενώ γνωρίζουν ότι η Β.Ήπειρος εντάχθηκε στο αλβανικό κράτος με ειδικό καθεστώς. Ακόμα και ο Εμβέρ Χότζα ήταν υποχρεωμένος να παρέχει (και παρείχε) ελληνική εκπαίδευση στα ελληνόπουλα της Β.Ηπείρου. Πολλοί πενηντάρηδες Βόρειοηπειρώτες που διαβιούν τώρα στην Μητέρα Ελλάδα γνωρίζουν να γράφουν στο πολυτονικό (περισπωμένες,δασείες,ψιλές, υπογεγραμμένη,κλπ).
Μάλιστα σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που υπογράφτηκε στις 17 (4) Μαΐου 1914, μεταξύ της αλβανικής κυβέρνησης, που επικεφαλής της ήταν ο πρίγκιπας Βηντ και του προέδρου της «Αυτόνομης Δημοκρατίας της Βορείου Ηπείρου» Γεωργίου Χρηστάκη-Ζωγράφου η Βόρεια Ήπειρος έπρεπ να είναι αυτόνομη περιοχή. Κάτι που δεν τηρήθηκε ποτέ από το αλβανικό κράτος είτε όταν ήταν βασίλειο, είτε όταν ήταν κομμουνιστικό καθεστώς, είτε όταν έγινε δυτικού τύπου δημοκρατία. Τους αρέσει ή όχι όμως η περιοχή ονομαζόταν,ονομάζεται και θα ονομάζεται πάντα Β.Ήπειρος. Να πάει ο κύριος Κύρκο να μάθει ιστορία.
Ο Αλβανός αξιωματούχος ζήτησε την άμεση αφαίρεση του προσδιορισμού αυτού από την ιστοσελίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται συχνά από αντιαλβανικούς κύκλους, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα και προσωπικά ο κ.Παπούλιας έχουν αποδεχτεί πλήρως τον σεβασμό των συνόρων στην περιοχή.
Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν προτίθεται να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή (αυτό μας έλειπε) του γεωγραφικού και ιστορικού όρου «Χειμάρα της Βόρειας Ηπείρου» ως τόπου καταγωγής της ηρωίδας Ερμιόνης Πρίγκου, αλλά και των Ελλήνων Ορθοδόξων ου ζουν στην ιστορική και ποτισμένη με ελληνικό αίμα περιοχή.
Και κατι πολύ σημαντικό που το γνωρίζουν στο αλβανικό ΥΠΕΞ. Το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας δεν αναιρέθηκε ποτέ από κάποια μεταγενέστερη συνθήκη, μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που σημαίνει ότι αν και δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω των αδιάφορων ελληνικών κυβερνήσεων έιναι ακόμα σε ΙΣΧΥ.Στο Διεθνές Δίκαιο αυτό αναγνωρίζεται.
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
No comments:
Post a Comment