Για μετανάστευση Ελλήνων συνταξιούχων στη Βουλγαρία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν με τις πενιχρές συντάξεις τους κάνει λόγο το Bloomberg.
«Η Ελλάδα είναι μεταξύ των προορισμών για άλλους Ευρωπαίους συνταξιούχους, αλλά οι δικοί της πολίτες, που είδαν τις συντάξεις τους να περικόπτονται τουλάχιστον 20 φορές στη διάρκεια της
παρατεταμένης κρίσης χρέους, κοιτάζουν τώρα να ζήσουν τα στερνά τους χρόνια στο φτηνότερο βόρειο γείτονα της ΕΕ. Κι ίσως είναι χαρούμενοι που το πήραν απόφαση καθώς οι συνταξιούχοι βρίσκονται ξανά στο σταυρόνημα της πιθανής σύγκρουσης της Ελλάδας με τους πιστωτές, της πρώτης από την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να δώσει την εντύπωση ότι κάνει βήματα πίσω στις μεταρρυθμίσεις καθώς προσπαθεί να αποφύγει την εφαρμογή των περικοπών των συντάξεων, που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο χρόνο», σημειώνει το πρακτορείο.
Και αναφέρει το παράδειγμα ενός 75χρονου χήρου εδώ και πέντε χρόνια, ονόματι Γιώργου, από τη Θεσσαλονίκη που μάζεψε τα πράγματα του και πήγε στη Σόφια, όπου ζει «σαν βασιλιάς», όπως λέει, με τη σύνταξη των 800 ευρώ.
«Φυσικά υπάρχουν δυσκολίες στην προσαρμογή και με τους φίλους. Αλλά με τα χρήματα που έχω μπορώ να γυρνάω συχνά στην Ελλάδα κι έχω τη δυνατότητα να κάνω ταξίδια», είπε.
Εν αναμονή, στα τέλη Νοεμβρίου όπως είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, της απόφασης για το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση Τσίπρα στην Κομισιόν και το οποίο περιλαμβάνει ένα σενάριο χωρίς περικοπές συντάξεων, Έλληνες συνταξιούχοι μαζεύουν τα μπογαλάκια τους για να πάνε στη Βουλγαρία, όπου το κόστος ζωής -το χαμηλότερο στην ΕΕ- ήταν τον περασμένο χρόνο το μισό από εκείνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
«Αν και υπάρχουν λίγα δεδομένα για να διαπιστωθεί πόσο διαδεδομένη είναι αυτή η μετακίνηση Ελλήνων συνταξιούχων προς το βορρά, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία πιθανώς κερδίζει έδαφος. Στη Σόφια η βενζίνη στοιχίζει 1,15 ευρώ το λίτρο, στην Αθήνα περίπου 1,60. Ο εσπρέσο κοστίζει 2,30 ευρώ, η ίδια μάρκα στην Ελλάδα 4.70. Το εισιτήριο στο μετρό 80 λεπτά, ενώ στην Αθήνα 1,40. Ενώ οι χρεώσεις κινητής τηλεφωνίας είναι οι μισές απ’ ό,τι στην Ελλάδα», αναφέρει το άρθρο.
«Γενικά ή ζωή είναι 30% φτηνότερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, αν επιλέξεις να μείνεις στη Σόφια, το Μπουργκάς ή το Πλοβντίβ. Σε μικρότερες πόλεις ή χωριά η ζωή είναι ακόμη φτηνότερη», διαπιστώνει ο Γιώργος.
Η Βουλγαρία των 7 εκ. κατοίκων ελπίζει τον ερχόμενο Ιούλιο να ενταχθεί στον ERM-2, τον προθάλαμο της ευρωζώνης, καθώς εκπληρώνει τα κριτήρια αν και ο πληθωρισμός έπιασε 3,6% τον Σεπτέμβριοι -υψηλό πενταετίας.
Αλλά ακόμη κι αυτές οι αυξήσεις τιμών δεν ανησυχούν ιδιαίτερα Έλληνες συνταξιούχους όπως ο 71χρονος Νίκος από την Αθήνα, που είδε τη σύνταξή του να κόβεται κατά 45% στη διάρκεια της κρίσης «κι ίσως μπει κι άλλο ψαλίδι», αναφέρει το Bloomberg, «αν οι πιστωτές υποχρεώσουν την κυβέρνηση Τσίπρα να προχωρήσει σε νέες περικοπές».
«Εξακολουθώ να ζω πολύ άνετα εδώ καθώς οι τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι στην Ελλάδα», λέει. «Σπάνια έρχομαι πλέον στην Αθήνα. Με επισκέπτεται συχνά ο γιος μου και πάντα βρίσκει κι αγοράζει πράγματα που είναι ακριβότερα στην Ελλάδα».
No comments:
Post a Comment