Thursday, January 16, 2020

Τα είπε όλα η δήλωση του Μ.Σχοινά για τους λ@θρομετανάστες! «Διασώσαμε 700.000» – Φανταστείτε πόσοι μπούκαραν…

metanastes_varka_0
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής, παρουσίασε το σχεδιασμό του για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο κ. Σχοινάς μίλησε για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα παρουσιαστεί το πρώτο τρίμηνο του 2020 και θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνου.
Ο Ελληνας επίτροπος μιλώντας για τους τρεις άξονες του νέου πλαισίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης, αυστηρή φύλαξη ευρωπαϊκών συνόρων με Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή που θα στελεχωθεί εως το 2027 με 10.000 μόνιμο προσωπικό και πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.
Οι τρεις άξονες του σχεδίου της ΕΕ για το μεταναστευτικό
«Αν και είναι νωρίς να μιλήσουμε για το ακριβές περιεχόμενο του Συμφώνου, μπορώ να μιλήσω για τις τρεις πτυχές του:
1.Αυτή τη φορά χρειάζεται μια ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος. Στην διαχείριση μεταναστευτικής πολιτικής όλα συνδέονται με όλα. Δεν υπάρχει μια πλευρά που απο μόνη της μπορεί να δώσει λύση στις υπόλοιπες. Απαιτείται ολιστική αντιμετώπιση. Να ξεκινήσουμε από τις χώρες προέλευσης και διακίνησης. Εκεί που οι σημαντικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις δεν έχουν πετύχει να κρατήσουν τους νέους να βρουν δουλειές και βάζουν τις ζωές τους στους λαθρεμπόρους. Άρα πρέπει να ξεκινήσουμε έξω από τα σύνορά μας
2. να διασφαλίσουμε κοινή ισχυρή διαχείριση εξωτερικών συνόρων.
Χωρίς κοινή διαχείρισης δεν θα δουλέψει το σύστημα αλληλεγγύης. Για να πείσουμε τα κράτη μέλη για αλληλεγγύη πρέπει να τους πείσουμε για σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Σε λίγους μήνες οι νέα Frontex που θα είναι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή με ίδια μέσα και οπλισμό και μόνιμο προσωπικό που θα φτάσει 10 χιλ μέχρι 2027 αρχής γενομένης απο επόμενη χρονιά θα μπορεί να φυλά σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές τα ευρωπαϊκά σύνορα. Αυτοί οι νέοι συνοριοφύλακες και ακροφύλακες δεν πρέπει να εκπαιδεύονται και καταρτίζονται σε κάποια ανώνυμα στρατόπεδα της κεντρικής Ευρώπης αλλά στις συνοριακές περιοχές της ένωσης. Να δουν οι τοπικές κοινωνίες ότι η ευρωπαϊκή ακτοφυλακή είναι κοντά τους.
Aκολούθησε το makeleio.gr στο facebook! Κάνε like (Moυ αρέσει) για να ενημερώνεσαι αυτόματα για όλα τα τελευταία νέα!
3.Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο υπευθυνότητας και αλληλεγγύης. Για να πετύχουμε στην υπευθυνότητα χρειαζόμαστε στην ΕΕ να έχουμε ένα μεγάλο πειστικό πρόγραμμα επιστροφών. Οσοι τίθενται υπό προστασία της ΕΕ να έχουν την βεβαιότητα ότι θα είμαστε στο ύψος των ευθυνών μας. Όσοι όμως δεν έχουν ή δεν τυγχάνουν νομικής προστασίας ασύλου σύμφωνα με τους δικούς μας κανόνες θα πρέπει να επιστρέφονται. Οι επιστροφές είναι μια ακόμα αποτυχία της Ευρώπης καθώς το ποσοστό μειώνεται. Δεν βρήκαμε τρόπο να χτίσουμε το πλαίσιο επιστροφών και τώρα ήρθε η ώρα να είναι μέρος του Συμφώνου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος χαρακτήρισε εκρηκτικό το κλίμα που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη και τόνισε την ανάγκη για ύπαρξη plan B προκειμένου να αντιμετωπιστούν νέες μεταναστευτικές κρίσεις ανάλογες με εκείνες του 2015.
Ακόμη παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη υστερεί στην πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα
«Κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Πετύχαμε την εκταμίευση πολλών κονδυλίων. Διασώσαμε 700 χιλιάδες ζωές στην μεσόγειο. Δημιουργήσαμε δομές στην ΕΕ για όσους μπορούν να πάρουν άσυλο και όσους όχι και υπηρεσία επιτήρησης συνόρων. Σε κάποιους τομείς αποτύχαμε, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Αποτελεί αποτυχία η μη αναθεώρηση της πολιτικής για την μετανάστευση και το άσυλο του Δουβλίνο. Είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Η Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για την διαφύλαξη του κύρους όλης της Ευρώπης» .
Ο κ. Σχοινάς μιλήσει ακόμη και για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε πρόσφατα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκώντας διπλωματική κριτική στην πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης.
“Οι νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων μηνών κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει η ΕΕ να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά να πάμε ένα βήμα παρακάτω να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Ενα πειστικό σύστημα μεταναστευτικής πολιτικής που θα αφήσει πίσω το μοντέλο των κρίσεων με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα” .
Ακόμα ο κ Σχοινάς ανέφερε ότι η ΕΕ στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και ως προς το σύμφωνο με την Λιβύη, πρόσθεσε όμως ότι “στο ζήτημα διαχείρισης του μεταναστευτικού πρέπει να ομολογήσουμε ότι η συμφωνία ΕΕ Τουρκίας παρήγαγε απτά αποτελέσματα με την γείτονα χώρα να φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων”.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails