Monday, October 19, 2020

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου διάβασε στο φεστιβάλ «Δημητρίων» το γράμμα Εβραίας μητέρας στον γιο της

 

1

Την επιστολή που έστειλε στις 3 Φεβρουαρίου του 1943 η Νεάμα Καζές στον γιο της Μωρίς, από το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ “Μη με ξεχάσετε”, διάβασε απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των φετινών 55ων -ψηφιακών- «Δημητρίων». Πρόκειται για τη 2η από τις 13 επιστολές της αλληλογραφίας της Νεάμα που βρέθηκαν μόλις το 1990.


Το “Μη με ξεχάσετε” παρουσιάζει τρεις συλλογές επιστολών, γράμματα που έστελναν τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης στους γιους τους στην Αθήνα, μερικές εβδομάδες ή μέρες πριν την αναχώρησή τους προς το Άουσβιτς.

Στις 19 και στις 25 Οκτωβρίου θα προβληθεί επίσης μέσα από την διαδικτυακή πλατφόρμα των «Δημητρίων» η ανάγνωση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δύο ακόμη επιστολών της Νεάμα Καζές. Μία στις 18 Μαρτίου του 1943 όπου πλέον αρχίζει να διαφαίνεται το τραγικό έγκλημα του Ολοκαυτώματος και το προτελευταίο γράμμα που έστειλε, στις 8 Απριλίου του 1943 στα παιδιά της, Μωρίς και Μπερτό, που είχαν προλάβει να διαφύγουν στην Αθήνα. Στην επιστολή περιγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας, πανικού και άγχους που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια την αποστολέα -Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα “τρένα του θανάτου” είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο ‘Αουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943. …

Οι κινηματογραφημένες αναγνώσεις, στις οποίες θέλησε να συμμετέχει ενεργά με τη συμβολική της παρουσία η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελούν φόρο τιμής στην πολυπολιτισμική Θεσσαλονίκη των μεγάλων ιστορικών κοινοτήτων, τη Θεσσαλονίκη – πόλη «των φαντασμάτων», όπως την ονόμασε ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο του Λέοντα Σαλτιέλ διάβασαν και οι ηθοποιοί Ρούλα Πατεράκη και Έφη Σταμούλη. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την Θέμιδα Μπαζάκα, τον Κωσταντίνο Ασπιώτη και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη που διαβάζουν αποσπάσματα από τα κείμενα των Γιώργου Ιωάννου, Μανόλη Αναγνωστάκη και Λούλας Αναγνωστάκη.
Η μουσική επένδυση του αφιερώματος έχει γίνει από την σοπράνο, Μαριάντζελα Χατζησταματίου που ερμηνεύει σεφαραδίτικα τραγούδια με τη συνοδεία τεσσάρων μουσικών και του φωνητικού συνόλου «Contradiction Ensemble».

Το αφιέρωμα στις Εβραίες μητέρες υλοποιείται με την ενεργό συμμετοχή της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Γερμανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης και αποτελεί μια από τις παραγωγές του φεστιβάλ των 55ων Δημητρίων.

Οι αφηγήσεις είναι διαθέσιμες online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ «Δημητρίων» στο www.e-dimitria.gr.

1 comment:

lockalliance.blogspot.com said...

alphatv.gr Σ΄ αλλου γι αλλου, καρακιτς μπατσε λωρου

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails