Tuesday, September 15, 2009

ΘΑ "ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ" ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Η αναφορά του Γ. Παπανδρέου στον ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκεντρώσεως, ότι κατοχυρώνει τα συμφέροντα της άλλης πλευράς, εξόργισε τη Μόσχα, ενώ η Ουάσινγκτον τρίβει τα χέρια της. Και φυσικά ό,τι και να συμβεί το… τιμολόγιο θα είναι οδυνηρό για την προοπτική των εθνικών μας θεμάτων.

Αυτή είναι η εκτίμηση διπλωματικών κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών και των εδώ ξένων αποστολών, οι οποίοι και εξεπλάγησαν για την ευθεία βολή κατά της Μόσχας, όπως θεωρήθηκε η αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι από τη σχετική συμφωνία επωφελείται η μία πλευρά, η ρωσική δηλαδή, και άρα χρήζει από πλευράς Ελλάδος η αναθεώρησή της!



ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΣΕΤΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ, ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΜΑΣ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ



Κάτι που εάν τελικά συμβεί, όχι απλώς θα κλείσει τους διαύλους των αναβαθμισμένων σχέσεων με τη Μόσχα, αλλά θα φιλοδωρήσει την Άγκυρα (και άλλους) με παραπέρα στρατηγικά πλεονεκτήματα.

Ανώτερα στελέχη τής εδώ πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας απέφυγαν μεν να μιλήσουν επωνύμως, δεν απέκρυπταν όμως τη δυσφορία και εν πολλοίς την έκπληξή τους για την εξέλιξη αυτή, «που μπορεί να δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Κι αυτό καθώς ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης αποτελεί για τους Ρώσους καίριο στρατηγικό σχεδιασμό, τον οποίον απροκαλύπτως πολεμά η Ουάσινγκτον, που επανειλημμένα (με δηλώσεις Μπράιζα κ.ά.) έχει καλέσει τους ενδιαφερόμενους να στραφούν προς άλλες εναλλακτικές κατευθύνσεις, ώστε να ακυρωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.

Κι επειδή παρόμοια ζητήματα έχουν εγερθεί και από τη Σόφια, με υπόδειξη των ΗΠΑ, προκειμένου να ευνοηθεί ο άλλος αγωγός που θα περνά από την Τουρκία (δηλαδή ο Ναμπούκο), το θέμα προβλέπεται ότι θα προκαλέσει ευρύτερες περιπλοκές και δεν θα είναι άμοιρο συνεπειών.Ακόμη και κύκλοι του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα εκείνοι που παραμένουν «Ανδρεϊκοί», δείχνουν αρκετά ενοχλημένοι, φοβούμενοι ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες το Κίνημα. Θεωρούν ότι η συμφωνία που επέτυχε ο Καραμανλής για τον αγωγό αποτελεί θετικό στοιχείο για τη χώρα, ανεξαρτήτως άλλων αδυναμιών και λαθών της σημερινής κυβερνήσεως.
Κι αυτό διότι:

α) ενέταξε την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη, και

β) δημιούργησε δυναμικές στρατηγικής προσεγγίσεως προς τη Μόσχα, που ενισχύει την πολιτική μας στα εθνικά θέματα, δεδομένης της στηρίξεως που η Ουάσινγκτον παρέχει εν πολλοίς στην Άγκυρα.Το θέμα ενταφιάσθηκε κυριολεκτικά από τη μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, λόγω των προεκλογικών λογικών που επικρατούν, ενώ και το υπουργείο Εξωτερικών δεν αντέδρασε στον βαθμό που ανεμένετο. Αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο, ενώ πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν την ανάγκη να υπάρξουν ταχέως εξηγήσεις προς τους Ρώσους, ώστε νʼ απαμβλυνθούν εντυπώσεις και συνέπειες.

Από "ΤΟ ΠΑΡΟΝ"

ΠΗΓΗ

2 comments:

Anonymous said...

θα ήθελα αν είναι εφικτό να μου λύσετε μια απορία . Αν τα όσα διαβάζουμε είναι σωστά , πως μπόρεσε ο Καραμανλής ( που όπως έδειξε η πορεία του ήταν επιεικώς ανύπαρκος ) να πάει κόντρα στους αμερικάνους και να κάνει τον αγωγό με τους ρώσους ?
Ευχαριστώ
ΚΣ

Anonymous said...

Ανύπαρκτος ο καραμανλής;Γιατί; επειδή του έκαναν πλήρη αποκαθήλωση τα ελεγχόμενα ΜΜΕ που ανέδειξαν τον Εβραιόσπορο τον Γιωργάκη,το σκυλί των Αμερικάνων;; Πρόσφατα βγήκε στα Επίκαιρα το θέμα της δολοφονίας του Κων/νου Καραμανλή.Φάνηκε πως είχε γινει επικίνδυνος με όλες αυτές τις αλλαγές που ετοίμαζε,που τώρα θα μας είχαν σώσει από πολλά,αλλά δείλιασε όταν έμαθε πως κινδυνεύει και έφυγε με αλαφρά πηδηματάκια,και ο λαός των ΜΜΕ τον δικαίωσε..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails