Saturday, November 17, 2012

Το τέλος του νόμου Ραγκούση για την Ιθαγένεια και τυπικά!


ITHAGENEIA
Ευχάριστα τα νέα για τους Έλληνες πατριώτες την χτεσινή ημέρα.
Ο λόγος για την τελική κρίση ως αντισυνταγματικού του εθνοκτόνου νόμου, ο οποίος πήρε – ως τιμωρία φαίνεται και υπενθύμιση αποτυχίας - το όνομα του τέως κολλητού του Γιώργου Παπανδρέου, Γιάννη Ραγκούση. Ένας νόμος ο οποίος μετά από όλα τα θεωρητικά περιτυλίγματά του, είχε ένα  και μοναδικό αποτέλεσμα. Την παράδοση της πολιτικής εξουσίας στην χώρα μας, στα χέρια των αλλοδαπών. Καθώς προέβλεπε για τους ευκόλως και σε κύματα νομιμοποιούμενους πρώην λαθραία αφιχθέντες στην χώρα μας μετανάστες, δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές. Τόσο απλά.
Η αντισυνταγματικότητα σύμφωνα με το ΣΤΕ

κρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, η διάταξη του νόμου 3838/2010 που έδωσε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού όπως και η διάταξη που έκανε ευκολότερη την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 3838/2010 που προβλέπει την ιθαγενοποίηση των αλλοδαπών που διαμένουν στην χώρα μας.
Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Σωτ. Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ε. Αντωνόπουλος) έκριναν ότι προσκρούει σε σειρά άρθρων του Συντάγματος η διάταξη του Ν. 3838/2010 που προσβλέπει τόσο την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την Ολομέλεια, το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.
Κατόπιν αυτών, οι δικαστές έκριναν ότι οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 είναι ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος.
Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε ότι ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο επίμαχος Ν. 3838/2010 προσκρούει στις συνταγματικές επιταγές.
Αναλυτικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισήμαναν ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.  
Η ΝΔ που είχε υποσχεθεί την κατάργησή του απλά τον τροποποίησε ελαφρά
Αυτός ο νόμος έκτρωμα που είχε βρεί απέναντί του το σύνολο του ελληνικού λαού, είχε δεχθεί πολύ μεγάλες επικρίσεις και από το κόμμα της ΝΔ όταν αυτό ήταν στην αντιπολίτευση. Τα πράγματα όμως άλλαξαν, μετά την άνοδό της στην κυβέρνηση. Η ΝΔ που είχε κάνει σημαία της τα τελευταία δύο χρόνια την κατάργηση του ανθελληνικού εκτρώματος του πάλαι πότε νούμερο δύο του ΠΑΣΟΚ «εποίησε την νήσσα», προφανώς για να μην δυσαρεστήσει τους κυβερνητικούς εταίρους (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) που βλέπουν στις ορδές των (νέο)εποικιστών νέες στρατιές πιστών, ψηφοφόρων, αφού οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν «κλείσει το μάτι» πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποιες τροποποιήσεις στις διατάξεις που αφορούν στο χρόνο απόκτησης της υπηκοότητας. Αυτή ήταν η αλλαγή της ΝΔ όσον αφορά τα θέματα της ιθαγένειας.
Με την τροποποίηση που θα αντικατέστησε το άρθρο 1 παρ.1 του νόμου Ραγκούση, το τέκνο των αλλοδαπών που γεννιέται στην Ελλάδα από γονείς που διαμένουν ήδη νόμιμα και μόνιμα και οι δύο στην χώρα, επί οκτώ τουλάχιστον συνεχή έτη, γίνεται «ελληνόπουλο» άμα τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας του.
Υπενθυμίζοντας ότι ο προηγούμενος νόμος προέβλεπε την χορήγηση της ιθαγένειας, χωρίς όριο ηλικίας, αρκεί οι δύο γονείς του να έχουν συμπληρώσει πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στην χώρα μας.
Παράλληλα άλλαξε η παράγραφος 2 του άρθρου 1 του ιδίου νόμου που έδινα την υπηκοότητα σε αλλογενείς μαθητές που δεν είχαν γεννηθεί στην Ελλάδα αρκεί να έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς έξι τουλάχιστον τάξεις ελληνικού σχολείου.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη θα χρειασθούν εννέα χρόνια συνεχούς παρακολούθησης του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και η ιθαγένεια θα απονέμεται μόλις συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Παράλληλα δίνεται το δικαίωμα ελληνοποίησης σε τέκνα αλλοδαπών που θα εισαχθούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ της ημεδαπής.
Και τώρα τι;
Η τροποποίηση, από την ΝΔ του συγκεκριμένου νόμου, ήλθε λίγους μόλις μήνες πριν την απόρριψή του από το ΣΤΕ ως αντισυνταγματικού. Και απορεί κανείς, γιατί αυτή η βιασύνη τελικά; Μήπως σκοπός των κυβερνώντων δεν ήταν απλά το να αλλάξουν τον νόμο, αλλά επί της ουσίας να τον προστατεύσουν, προκειμένου να μην καταρρεύσει ολοκληρωτικά;
Γιατί τελικά αυτό συνέβη. Ο νόμος Ραγκούση, τροποποιημένος πλέον γλυτώνει την ολοκληρωτική αποδόμησή του.
Η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, δεν άλλαξε ριζικά προσανατολισμό, όπως θα περίμενε κανείς με την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, πέραν από τις μηντιακές επιχειρήσεις σκούπα, στις οποίες έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν.
Εάν η ΝΔ είχε κρατήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις, είτε θα είχε καταργήσει τον νόμο, είτε θα περίμενε την συγκεκριμένη  απόφαση που θα τον έβγαζε νοκ-αουτ. Αντ' αυτού τον έσωσε...
Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
http://www.elora.gr

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails