Tuesday, June 18, 2013

Συνδικαλιστές ΕΣΗΕΑ: Η ντροπή της δημοσιογραφίας

Δε θα μπούμε στην αντιπαράθεση της ΕΣΗΕΑ και των αριστεριστών που τη διοικούν με τη Νέα Δημοκρατία. Δε μας ενδιαφέρει η κόντρα τους, ούτε οι ανακοινώσεις τους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δημοσιογραφική ξεφτίλα με την απεργία. Αφού φίμωσαν επί τέσσερις ημέρες όλο τον τύπο, αφού προσέφεραν τις χειρότερες υπηρεσίες στη χώρα και αφού η «συμπαράσταση» στους εργαζόμενους στην ΕΡΤ έγινε ουσιαστικά το καρφί στο σταυρό τους, τώρα συνεχίζουν να είναι προκλητικοί.

Η απεργία τους έγινε σουρωτήρι. Οι εφημερίδες του Σαββάτου και της Κυριακής λειτούργησαν κανονικά, τα ενημερωτικά sites δεν έκαναν ούτε μια ώρα απεργία και η ενημέρωση μέσω ίντερνετ ήταν συνεχής, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την Κυριακή με οριακή πλειοψηφία 5-4 να συνεχίσει την απεργία. Την ώρα που τα κανάλια έβγαζαν κανονικά δελτίο ειδήσεων, οι αριστεριστές του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, οι εντεταλμένοι του ΣΥΡΙΖΑ και του Περισσού μέσα στο ΔΣ καθώς και κάτι απίθανοι τύποι που δεν ξέρουν τι σημαίνει δημοσιογραφία, αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία αλλά με… μέτρο. Διαχώρισαν τα Media σε καλά και κακά. Όσες εφημερίδες δεν «έσπασαν» την απεργία, μπορούν να βγάλουν φύλλο, αλλά απεργιακό. Οι υπόλοιπες… τιμωρία στη γωνία. Έτσι η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζόμενων Ενώσεων του Τύπου αφού… χαιρετίζει την αγωνιστική συμμετοχή όλων των συναδέλφων που, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των εργοδοτών, έδειξαν την αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους της ΕΡΤ, αναφέρει  πως αποφάσισε να δώσει σήμερα στους συναδέλφους που εργάζονται στις εφημερίδες οι οποίες σεβάστηκαν το δικαίωμα στην απεργία την άδεια να εργαστούν για την έκδοση εν δυνάμει απεργιακών φύλλων. Η απόφαση αυτή αφορά τις εφημερίδες, με αλφαβητική σειρά:
ΑΥΓΗ
ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ
ΕΠΟΧΗ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΚΕΡΔΟΣ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΠΡΙΝ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Η απεργία σε όλα τα άλλα μέσα, έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά, συνεχίζεται σύμφωνα με τους όρους που έχει κηρυχθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή για τα ηλεκτρονικά μέσα, και από τις τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ) για τις εφημερίδες, μέχρι να υπάρξει νεότερη απόφαση.
Σημειώνουμε ότι, στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Ενώσεις μας επιτρέπουν:

  1. Την αναμετάδοση του προγράμματος των εργαζομένων της ΕΡΤ.
  2. Την μετάδοση προγράμματος από τον χώρο της ΕΡΤ σχετικά με τις κινητοποιήσεις και τις εξελίξεις για τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Και
  3. Τη μετάδοση έως τριών 5λεπτων δελτίων ειδήσεων την ημέρα, επικεντρωμένων αυστηρά στα ζητήματα των κινητοποιήσεων και των πολιτικών εξελίξεων που σχετίζονται με το πραξικόπημα κατά της ΕΡΤ, και με τη συμμετοχή μόνον του απολύτως αναγκαίου προσωπικού.
Αφού, όμως, η απεργία έγινε κουμπότρυπες από τα κανάλια η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε και άλλη ανακοίνωση η οποία λέει: «Νέα πρόκληση των ιδιωτικών καναλιών. Παρά τις σαφείς οδηγίες που αποφάσισαν και δημοσιοποίησαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ, και οι καναλάρχες μετά το «καρτέλ» των εκδοτών «βάζουν πλάτη» στον κυβερνητικό σχεδιασμό να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση αγνοώντας το Σύνταγμα και απειλώντας τη Δημοκρατία.
Ενεργοποίησαν συντονισμένα απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και δε σεβάστηκαν για άλλη μια φορά το πάνδημο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλαχθεί η συνταγματική νομιμότητα και να ανατραπούν οι πραξικοπηματικές ενέργειες της κυβέρνησης…»
Μα καλά, δεν ντρέπονται. Φοράνε παντελόνια οι “επαναστάτες” που παίζουν με το ψωμάκι χιλιάδων ανθρώπων στον κλάδο; Μήπως να τους δώσουμε και πιστοποιητικό… αριστερών φρονημάτων προκειμένου να έχει ο κόσμος το δικαίωμα στην ενημέρωση. Τέτοια ηθική και επαγγελματική κατάπτωση του κλάδου δεν υπάρχει. Μόνο μια λέξη: Ντροπή.


http://www.antinews.gr/2013/06/17/219047/


http://www.greekalert.com/2013/06/blog-post_7369.html

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails