Wednesday, June 28, 2017

«Οι Transformers είναι Εβραίοι»



Διαβάζουμε στην "Daily Forward" (μέχρι πρόσφατα "Jewish Daily Forward"):
Με την κυκλοφορία της πέμπτης ταινίας Transformers, φαίνεται ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αποκαλύψουμε ότι είναι Εβραίοι. Οι Transformers είναι γιγαντιαία ρομπότ που μπορούν να μετασχηματιστούν σε καθημερινά αντικείμενα, όπως αυτοκίνητα, αεροπλάνα, φορτηγά και τανκς. Διακρίνονται στον μιμητισμό, στην μεταμόρφωσή τους σε κάτι μεταξύ μηχανήματος και ρομπότ με ευκολία χαμαιλέοντας, στην τέλεια και γρήγορη μίμηση αυτοκινήτων που φτιάχνονται από ανθρώπους, φορτηγά και άλλα. Έχουν εξελίξει τις μηχανικές τους μεταμφιέσεις ως τακτική για να περνούν απαρατήρητοι στους ανθρώπους και να ταξιδεύουν όπου θέλουν.
Ως εκ τούτου, οι Transformers ενσωματώνουν την εβραϊκή εμπειρία. Ήταν ο αγώνας των Εβραίων να περάσουν μέσα στη δυτική χριστιανική κοινωνία, να ανακατευτούν σε αυτήν, να είναι αόρατοι. Οι Transformers μοιάζουν με την περίεργη δημιουργία του Woody Allen, τον ‘Zelig (1983), τον απαράμιλλο χαμαιλεοντικό εβραϊκό χαρακτήρα που ανακαλύπτεται για την αξιοσημείωτη ικανότητά του να μεταμορφώνεται στο να μοιάζει με οποιονδήποτε πλησιάζει. Ένας τέτοιος μιμητισμός, ο οποίος σίγουρα μπορεί να περιγραφεί ως "αδιάκριτος", έχει από καιρό σηματοδοτήσει την εβραϊκή κατάσταση. Για τους Max Horkheimer και Theodor Adorno (της περιώνυμης «Σχολής της Φρανκφούρτης»), η «μη πειθαρχημένη μιμητική» (“undisciplined mimicry”) ήταν «χαραγμένη στη ζωντανή ουσία των κυριαρχούμενων και πέρασε από μια διαδικασία ασυνείδητης απομίμησης στην παιδική ηλικία από γενιά σε γενιά, από τον πτωχό Εβραίο στον πλούσιο τραπεζίτη».
 …….

Η υποστήριξη των Transformers είναι η εβραϊκή ιστορία της HASBRO. Τα ρομπότ επινοήθηκαν από την HASBRO, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από τρεις Εβραίους αδελφούς που ονομάζονταν Herman, Hillel και Henry Hassenfeld. Ίδρυσαν την Hassenfeld Brothers στο Providence του Ρόουντ Άιλαντ. Αρχικά πουλώντας υφαντικά υπολείμματα, επεκτάθηκαν σε κουτιά μολυβιών και σχολικά είδη. Στη δεκαετία του 1940, στράφηκαν στα πλαστικά, παράγοντας παιχνίδια, και εισάγοντας τους Transformers τη δεκαετία του 1980.
ΚΟ / από εδώ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails