«Αφού είστε παλληκαράδες, ιδού οι Τούρκοι και αντιμετωπίστε τους».
Αυτή ήταν η προτροπή ενός Βρετανού στρατιώτη, λίγο πριν 17 Ελληνοκύπριοι από το Κοντεμένο έρθουν αντιμέτωποι με 20 Τουρκοκύπριους εξτρεμιστές, έτοιμους να σφάξουν και να βάψουν τη γη με αίμα. Λίγη ώρα μετά, 8 από τους 17, κείτονταν νεκροί στο έδαφος, σφαγμένοι ή αποκεφαλισμένοι.
Ήταν οι Κωστάκης Ν. Μουρρής, 34 ετών, Ευριπίδης Κυριάκου 24 ετών και Πέτρος Σταύρου 21 ετών, Γεώργιος Σταύρου 17, Σωτήρης Λοΐζου 17, Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31, Χαράλαμπος Σταύρου 34 και Χριστόδουλος Σταύρου.

Την επόμενη μέρα, μία φρικιαστική φωτογραφία στο πρωτοσέλιδο της Χαραυγής, έφερε τη λεζάντα: «Σ’ αυτές τις άμορφες μάζες μετατράπηκαν οι κάτοικοι Κοντεμένου που κατακρεουργήθηκαν από Τούρκους βανδάλους».

Τα γεγονότα

Εκείνη τη μέρα, οι κάτοικοι του Κοντεμένου επέστρεφαν σπίτι τους από τη Λευκωσία. Λίγο πριν φτάσουν δέχτηκαν την πρώτη επίθεση από Τουρκοκύπριους. Ξεφεύγοντας, ενημέρωσαν το χωριό και επέστρεψαν πίσω στο σημείο για να βεβαιωθούν πως δεν είχαν ξεσπάσει φασαρίες. Στη διαδρομή τους σταμάτησαν οι βρετανικές αρχές.
Οι διασωθέντες της σφαγής
Δύο Βρετανοί στρατιώτες μαζί με έναν Έλληνα λοχία τους κατέβασαν και τους ανέκριναν. Αν και οι Κοντεμενιώτες τους εξήγησαν τι συνέβη, οι αξιωματούχοι «δεν πείστηκαν». Για αυτό τους υποχρέωσαν να δώσουν κατάθεση στον αστυνομικό σταθμό Γερόλακκου.
Ωστόσο, ούτε εκεί φάνηκε να πείθονται οι ανακριτικές αρχές, οι οποίες στο μεταξύ είχαν αντικαταστήσει τον Έλληνα λοχία με έναν Τούρκο επικουρικό.

Για αυτό τους ανακοίνωσαν πως θα τους μεταφέρουν στη Λευκωσία για να δώσουν κατάθεση εκ νέου.
«Με κύρια και καθαρή ευθύνη μελών των “δυνάμεων ασφαλείας”»
Στη διαδρομή οι Βρετανοί άλλαξαν πορεία και αντί προς τη Λευκωσία, οδήγησαν τους ανυποψίαστους Κοντεμενιώτες στο Μιντζέλι, ένα χωριό λίγο έξω από το Κιόνελι.
Τους ζήτησαν να κατεβούν από τα αμάξια και τους εγκατέλειψαν.

Λίγα λεπτά αργότερα, 200 ένοπλοι Τουρκοκύπριοι που κρύβονταν στα χωράφια τους επιτέθηκαν με όπλα, ρόπαλα, ξύλα, σιδερολοστούς και μαχαίρια. Οι Κοντεμενιώτες άρχισαν να τρέχουν για να γλιτώσουν όμως ήταν ήδη αργά.
Οκτώ από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο στα χέρια των εξτρεμιστών. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν ως «άμορφες μάζες».

Η σφαγή στο Κιόνελι ήταν ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα της κυπριακής ιστορίας, προμελετημένο και με την ανοχή των «αρχών».
Οι Τουρκοκύπριοι δολοφόνοι αναγνωρίστηκαν, όμως δεν καταδικάστηκαν ποτέ.