Wednesday, November 11, 2009

Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Παγκόσμιες Τράπεζες

Οι τράπεζες, βγήκαν κερδισμένες από την κρίση

Του Σπύρου Χατζάρα

O πρόεδρος της Federal Reserve Bank της Βοστόνης Eric Rosengren (ομοεθνής και ομόθρησκος του Μπερνάκι, αλλά και του Λόιντ Μπλάνκφεϊν της Goldman Sachs, του Ροκφέλερ, του Μπάφετ κλπ, κλπ), τόνισε στο Λονδίνο, ότι«οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη εξήλθαν ακόμα ισχυρότερες, τη διεθνή οικονομική κρίση καθιστώντας συνάμα τα κράτη, στις επικράτειες των οποίων δραστηριοποιούνται, λιγότερο ικανά να δώσουν λύση στα τρέχοντα προβλήματα».

Τι μας είπε δηλαδή ο περιούσιος κ.Πρόεδρος;






Ότι η «κρίση» είχε σαν αποτέλεσμα την μεγαλύτερη συγκέντρωση του τραπεζικού κεφαλαίου και ότι «τα προγράμματα εξυγίανσης», εξασθένησαν τα κράτη και ενίσχυσαν τις τράπεζες, που μεταβίβασαν τα «πατσαβουρόχαρτα» στο κράτος σαν εγγύηση.
«Πολλές μεγάλες διεθνείς τράπεζες αναπτύχθηκαν πάρα πολύ μέσα από τη διεθνή οικονομική κρίση», είπε ο Eric Rosengren « τόσο που τα μεγέθη τους κατέστησαν δυσθεόρατα, τόσο συγκριτικά με τα δεδομένα της χώρας προέλευσής τους, όσο και με τις προδιαγραφές της χώρας υποδοχής τους».
Οι μεγάλες τράπεζες αγόρασαν τον κόσμο. Και τον κυβερνούν πλέον.
Ο κ.Rosengren επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών αθροιστικα ξεπέρασε το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ του έτους 2005, και το 40% του ΑΕΠτου 2008.
Σε ότι αφορά τη Γαλλία η αντίστοιχη σχέση διαμορφώνεται στο 180% και στο 250% περίπου, ενώ για τη Βρετανία στο 200% το 2005 και περισσότερο από 400%, το 2008 .
«Οι παγκόσμιες τράπεζες και όχι απλά οι μεγάλες » είπε ο κ. Rosengren, « μπορεί να προκαλέσουν πρόσθετες περίπλοκες. Οι οποίες θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Οι παγκόσμιες τράπεζες μπορεί να εξάγουν τα προβλήματά τους και στις χώρες που βρίσκονται εγκατεστημένα υποκαταστήματα η που αναπτύσσουν δραστηριότητες»
« Οι μεγάλες παγκόσμιες τράπεζες ισως θα πρέπει να έχουν διαφορετική κεφαλαιοποίηση μεταξύ της μητρικής και των θυγατρικών» είπε ο αμερικάνος τραπεζίτης.

Με δύο λόγια να πάμε ανάποδα τον δρόμο που ακολούθησαν την εποχή των συγχωνεύσεων. από τη δημιουργία μιας μεγάλης κεφαλαιακής δομής να πάμε σε μικρές περιφερειακές μονάδες, με το δικό τους κεφάλαιο, ώστε να μπορούν να το ελέγχουν οι τοπικές νομισματικές αρχές. Αυτό όμως θα γεμίσει τα χρηματιστήρια με νέες μετοχές, των κολοσσών, που θα απορροφήσουν ακόμα περισσότερο κεφάλαιο από την «αγορά».

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Federal Reserve Bank) θα εξακολουθήσει για το ορατό μέλλον την πολιτική των πολύ χαμηλών επιτοκίων παρά το ότι πληθωρισμός δεν αυξάνεται , (ο δομικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από 2%), ενώ η ανεργία δεν μειώνεται, (10.2%).

Όπως δήλωσε στην Sunday Times ο «περιούσιος» διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφεϊν , «οι τράπεζες «επιτελούν κοινωνικό έργο και κάνουν τη δουλειά του Θεού».
«Βοηθάμε τις εταιρείες να αναπτύσσονται με το να τις βοηθάμε να διαθέτουν κεφάλαιο. Οι εταιρείες που αναπτύσσονται δημιουργούν πλούτο. Αυτό επιτρέπει στους ανθρώπους να έχουν δουλειές οι οποίες δημιουργούν μεγαλύτερη ανάπτυξη και περισσότερο πλούτο. Έχουμε κοινωνικό σκοπό» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.
Αυτό που δεν είπε , είναι ότι η παρέμβαση των τραπεζών και τον τραπέζιτων των στην κυκλοφορία του χρήματος, αυξάνει υπέρμετρα το κόστος, και οδηγεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην υπερχρέωση, προκαλεί τον πληθωρισμό, την πείνα και την φτώχεια, με αποκλειστικό αποτέλεσμα τη συσσώρευση του χρήματος στα χρηματοκιβώτια και τις τσέπες τον τραπεζιτών.
-----------------
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ειναι στα 1,5029 δολάρια και η ισοτιμία δολαρίου/γιεν στα 89,94 γιεν. Οι «επενδυτές» σε νομίσματα υψηλότερου ρίσκου,από το αμερικανικό δολλάριο και σε ασφαλείς αξίες. Η τιμή του χρυσού για τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου, αναρριχήθηκε στα 1.117,80 δολάρια ανά ουγγιά, ξεπερνώντας το χθεσινό ρεκόρ των 1.111,70 δολαρίων. Το πετρέλαιο: Nymex Crude 79.38 (52.8 ευρώ), Brent Spot 78.08 (51.95 ευρώ)

ΥΓ. Η δίκη των διαχειριστών, του hedge fund της Bear Stearns Cos , στη νέα Υόρκη εξελίσσεται μια χαρά. Και ο Ralph Cioffi και ο Matthew Tannin θα απαλλαγούν, διότι δεν έχουν αποδεί οι κατηγορίες, πέραν της λογικής αμφιβολίας.

ΥΓ. Οι δικαστικές διώξεις έχουν το «επικοινωνιακό στάδιο» της πομπώδους ανακοινώσης από τους πολιτικούς για να καθησυχάσει το «πλήθος», (όλα στο φως κλπ), το στάδιο της ανάκρισης, στο οποίο προετοιμάζεται η απαλλαγή, και το στάδιο του ξεπλύματος μέσω της «δικαιοσύνης» δια της Απαλλαγής.( Περίπτωση Siemens)

Το σύστημα δεν καταρρέει εξαερώνεται
http://axinosp.blogspot.com/2009/11/fed-exter-2.html

Του Tyler Durden

Μετάφραση:axinosp

Άλλη μια παράσταση που θα γίνει πιθανόν διαδεδομένο θέμα στις προσεχείς ημέρες: η πυραμίδα Exter.
Όταν το σύστημα λειτουργεί, τα διάφορα στρώματα βρίσκονται σε ισορροπία. Όταν το σύστημα είναι κατεστραμμένο, όπως είναι τώρα, η Fed και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να ξαναγεμίσουν την πυραμίδα από τα κάτω προς τα πάνω με κάθε δολάριο που τυπώνουν. Η σημερινή προσωρινή ηρεμία είναι πάνω από όλα που ο Bernanke ελπίζει ότι θα επιτευχθεί πριν τα 2 τετράκις εκατομμύρια δολάρια καταρρεύσουν την ρευστότητα πάνω σε ό, τι πραγματικό υλικό περιουσιακό στοιχείο υπάρχει. Δεν το ονομάσουμε πυραμίδα για το τίποτα. Και με τα χρεόγραφα, δεν μιλάμε για τα σκουπίδια που η Fed εγγυάται στη διατραπεζική αγορά σαν Βασικός Διαπραγματευτής Αγοράς επιτοκίου διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης των φορολογούμενων. Και για τους Χρυσούς Σκαραβαίους: $ 2 τετράκις εκατομμύρια (μυθικό ρευστότητα) καταρρέουν σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (υλικά περιουσιακά στοιχεία): αυτό μπορεί να σημάνει 1 εκατομμύρια δολάρια η ουγγιά του χρυσού; Γιατί ακόμη και ο S & P θα μπορούσε να βαθμολογήσει κάθε εταιρεία με 1000% της αξίας της (από το φανταστικό σε πραγματικό δείκτη του ενεργητικού), το πολύ ένα AAA-Ίσως ...)
Έχει αρχίζει να γίνεται το πράγμα ενδιαφέρον.
http://www.zerohedge.com/article/feds-nemesis-exters-2-quadrillion-liquidity

ΠΗΓΗ

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails