Sunday, June 2, 2013

Οι Φιλιππινέζες του Νάνου Βαλαωρίτη ζητούν να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή!

Αφορμή για το ξέσπασμα του ποιητή στάθηκε η προσωπική του επαφή με μετανάστες. «Εγραψα την επιστολή γιατί δουλεύουν για μένα Φιλιππινέζες, οι οποίες με πληροφορούν ότι έχουν γίνει άγριοι ξυλοδαρμοί και σε άντρες και σε γυναίκες από τις Φιλιππίνες από τραμπούκους στην Αθήνα», εξηγεί στο «Εθνος» ο Νάνος Βαλαωρίτης.

Νάνος Βαλαωρίτης: Βαρβαρικό μόρφωμα η Χρυσή Αυγή 
Ο εσχατόγερος (γεννημένος το 1921!) ποιητής της κακιάς ώρας Νάνος Βαλαωρίτης (δισέγγονος του εθνικού μας ποιητού Νάνου Βαλαωρίτη, πρώην πολιτευτής των Οικολόγων Πράσινων και φανατικός οπαδός της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και του ζητάει να θέσει εκτός νόμου την Χρυσή Αυγή,διότι του το ζήτησαν οι Φιλιππινέζες του! Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα το "Εθνος" και αξίζει να διαβάσετε το ρεπορτάζ για να κάνετε νέο συκώτι από τα γέλια...



ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΚΡΑΥΓΗ

Νάνος Βαλαωρίτης: Βαρβαρικό μόρφωμα η Χρυσή Αυγή

ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΟΙΧΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΉ-ΚΡΑΥΓΉ ΑΓΩΝΊΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΣΊΑ, ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ, Ο ΠΟΙΗΤΉΣ ΝΆΝΟΣ ΒΑΛΑΩΡΊΤΗΣ ΚΆΛΕΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟΝ ΑΝΤΏΝΗ ΣΑΜΑΡΆ ΝΑ ΛΆΒΕΙ ΆΜΕΣΑ ΜΈΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΑΤΏΔΗ ΑΎΞΗΣΗ ΦΑΙΝΟΜΈΝΩΝ ΒΊΑΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΎ ΣΤΗΝ ΕΛΛΆΔΑ ΤΑ ΟΠΟΊΑ ΠΡΟΈΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΙΣ ΔΡΆΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΉΣ ΑΥΓΉΣ, ΤΟ «ΒΑΡΒΑΡΙΚΌ ΜΌΡΦΩΜΑ», ΚΑΤΆ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΌ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΚΑΤΆΦΕΡΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΒΟΥΛΉ ΜΕ «ΤΑ ΣΎΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΈΣ ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΏΝ».

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, γνωρίζω από καιρό ότι ήσασταν στενός φίλος και συγγενής του επίσης στενού μου φίλου και συναδέλφου Οδυσσέα Ελύτη. Γι' αυτό το λόγο παίρνω το θάρρος να σας απευθύνω αυτή την επιστολή και το κάνω με πόνο στην καρδιά για την κατάσταση στη χώρα μας, που σήμερα εσείς την κυβερνάτε», γράφει αρχικά στην επιστολή ο Νάνος Βαλαωρίτης.
Και εξηγεί στις επόμενες γραμμές για τη Χρυσή Αυγή: «Οταν αυτή η κίνηση αρχίζει να βιαιοπραγεί, να δέρνει μέχρι θανάτου τα θύματά της κυκλοφορώντας τις μέρες στα ΜΜΣ και τις νύχτες σε ομάδες που στοχεύουν κυρίως τους ξένους μετανάστες ατιμωρητί χωρίς ποτέ να επεμβαίνει η αστυνομία, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας για την εικόνα της οχλοκρατίας που παρουσιάζει η Ελλάδα στο εξωτερικό, πράμα που προστίθεται και δικαιολογεί εν μέρει όλες τις προηγούμενες επιθέσεις και καταδίκες εναντίον μας».
«Δολοφονούν»
«Σας ερωτώ Κύριε Πρόεδρε: σε ποια χώρα οι πολίτες δικαιούνται να ελέγχουν, να ξυλοκοπούν και να δολοφονούν κάποιον που δεν έχει άδεια. Εχω ζήσει σε πολλές χώρες, αλλά πουθενά δεν βρήκα καμιά τέτοια εξουσιοδότηση», συνεχίζει ο ποιητής και προσθέτει, μεταξύ άλλων:
Εχουμε παραστεί μάρτυρες της δημιουργίας ενός βαρβαρικού μορφώματος... Χάρις στις αντίξοες περιστάσεις κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ελλήνων με όλα τα σύμβολα και τις συμπεριφορές νεοναζιστών
Εχουμε παραστεί μάρτυρες της δημιουργίας ενός βαρβαρικού μορφώματος... Χάρις στις αντίξοες περιστάσεις κατάφερε να μπει στη Βουλή των Ελλήνων με όλα τα σύμβολα και τις συμπεριφορές νεοναζιστών
«Τι θα σκεπτόταν ο κοινός μας φίλος και συγγενής σας Οδυσσέας αν έβλεπε αυτή την κατάσταση στην πόλη όπου του άρεσε να κάνει βόλτες τη νύχτα με φίλους συζητώντας, όπως το κάναμε τόσο συχνά, να πρέπει τώρα να φυλάγεται όχι από κοινούς κακοποιούς αλλά από φανατικές μαυροφορεμένες ομάδες νεοναζιστών εισαγόμενων συμβολικά και ουσιαστικά από τη Γερμανία».
Αφορμή για το ξέσπασμα του ποιητή στάθηκε η προσωπική του επαφή με μετανάστες. «Εγραψα την επιστολή γιατί δουλεύουν για μένα Φιλιππινέζες, οι οποίες με πληροφορούν ότι έχουν γίνει άγριοι ξυλοδαρμοί και σε άντρες και σε γυναίκες από τις Φιλιππίνες από τραμπούκους στην Αθήνα», εξηγεί στο «Εθνος» ο Νάνος Βαλαωρίτης.
Νάνος Βαλαωρίτης: Βαρβαρικό μόρφωμα η Χρυσή Αυγή
«Πολλές βρίσκονται στο νοσοκομείο, τις ρωτούν «τι κάνετε»» και όταν τους λένε ότι δουλεύουν, τις δέρνουν μέχρι λιποθυμίας. Αυτό είναι απαράδεκτο μέσα σε μια πόλη η οποία έχει δημοκρατία που σέβεται τα δικαιώματα του πολίτη.
Το θέμα δεν είναι, όπως είπε ο κύριος Δένδιας, -αυτό με εξόργισε επίσης-: «εφόσον δεν έχει χαρτιά κάποιος, δεν μπορεί να τον προστατέψει η πολιτεία». Πουθενά σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχει ακουστεί μια τέτοια δήλωση, ότι δεν προστατεύει η αστυνομία από έναν εγκληματία κάποιον ξένο ο οποίος μπορεί να μην έχει πάνω του χαρτιά».
Ο Νάνος Βαλαωρίτης κάνει αναφορά και στη φιλία Ελύτη - Σαμαρά
Ο Νάνος Βαλαωρίτης κάνει αναφορά και στη φιλία Ελύτη - Σαμαρά
«Η χώρα παρανομείται πλέον», επιμένει στην τηλεφωνική μας επικοινωνία ο ποιητής. «Η αστυνομία δεν προστατεύει κανέναν, η Χρυσή Αυγή κάνει ό,τι θέλει... Οι μισοί τουρίστες μας είναι έγχρωμοι. Είτε είναι Κινέζοι, είτε είναι Λατινοαμερικάνοι, είτε Αμερικάνοι του Βορρά. Και όλοι αυτοί θα είναι η λεία των γκάνγκστερ της Χρυσής Αυγής;». Ωστόσο, δεν περιμένει προσωπική απάντηση από τον πρωθυπουργό στο αίτημά του.
Το αντιρατσιστικό
«Με τα κόμματα της κυβέρνησης να είναι σε σύγκρουση πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το πράγμα. Διότι ήδη ο Σουλτς, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ευρώπης, έχει πει ότι πρέπει να περάσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το ίδιο έχει πει και η Μάλμπεργκ, η επίτροπος των φυλετικών θεμάτων. Είναι το δίκαιο της Ευρώπης. Δεν είναι στα χέρια του κυρίου Σαμαρά να το αποτρέψει αυτό. Εμένα τι μπορεί να μου πει; Ας τα πει στους βουλευτές του».
Η φιλία Ελύτη - Σαμαρά
Στη φιλία που συνέδεε τον Αντώνη Σαμαρά με τον Οδυσσέα Ελύτη αναφέρεται στην επιστολή του ο Νάνος Βαλαωρίτης, σημειώνοντας ότι και ο ίδιος υπήρξε στενός φίλος με τον ποιητή του Αιγαίου.
Εκ παραδρομής κάνει λόγο και για συγγενική σχέση Ελύτη - Σαμαρά, επηρεασμένος ίσως από τον ισχυρό δεσμό του σημερινού πρωθυπουργού με τον ποιητή, ο οποίος, όπως λέγεται, υπήρξε και ο άνθρωπος που «βάφτισε» με το συγκεκριμένο όνομα το κόμμα της Πολιτικής Aνοιξης. Ο Νάνος Βαλαωρίτης δεν υπήρξε βέβαια φίλος μόνο με τον Οδυσσέα Ελύτη. Συνδέθηκε με τον Σεφέρη, τον Χατζιδάκι, τον Γκάτσο, τον Μπρετόν και τον Εμπειρίκο. Μελετητής και θαυμαστής του έργου τους, ανακάλυψε τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη στο περιοδικό «Νέα Γράμματα», στα τέλη της δεκαετίας του '30, και τους γνώρισε με προσωπική του πρωτοβουλία στον «κάτω Λουμίδη, στη Σταδίου».
Αργότερα, ως «αντιπρόσωπος» της νέας τάσης των ελληνικών γραμμάτων στην Αγγλία, μετέφρασε ποιήματα του Ελύτη και του Εμπειρίκου, ενώ παρουσίασε όλη την συντροφιά στο περιοδικό «Horizon», το 1946.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Ο κοσμοπολίτης της ποίησης
Ο Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής και συγγραφέας με πλούσιο λογοτεχνικό έργο, γεννήθηκε το 1921 στη Λοζάνη. Σπούδασε στην Αθήνα, έζησε την κατοχή στην Ελλάδα, απ' όπου έφυγε στα μέσα της δεκαετίας του '40 για το Λονδίνο. Ο ίδιος επέλεξε να αυτοεξοριστεί την περίοδο της χούντας και πέρασε μεγάλο διάστημα της ζωής του στην Αμερική του μπιτ, των χίπις, του αναβρασμού και των ταραχών κατά την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ. Τον Δεκέμβριο του '09 τού απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας για το έργο του.
Αντα Δαλιάκα

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails