Friday, February 6, 2015

Διπλό "χαστούκι" στην Α.Μέρκελ από Β.Πούτιν και Μ.Ομπάμα για την Ελλάδα

Διπλό χαστούκι «τρώει» η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από ΗΠΑ και Ρωσία για το ελληνικό θέμα για διαφορετικούς ασφαλώς λόγους. Τα μηνύματα που τις στέλνουν είναι βρείτε λύση στην υπόθεση χρέους της Ελλάδας, οι μεν Αμερικανοί γιατί θεωρούν πώς η αστάθεια στην Ευρωπαική Ένωση πλήττει τις ΗΠΑ, οι μεν Ρώσοι γιατί στην Αθήνα βρήκαν έναν συμπαραστάτη όσον αφορά στις κυρώσεις λόγω Ουκρανίας.

Σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συναντηθεί στη Μόσχα με την Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με το κρίσιμο θέμα της ατζέντας να είναι η Ουκρανία. Από τη Ρωσία ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πώς ο κ. Πούτιν θα θέσει και το θέμα της Ελλάδας και πιθανόν ένας από τους λόγους της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Αλέξη Τσίπρα να ήταν και αυτός.
Να θέλησε δηλαδή να έχει ενημέρωση από πρώτο χέρι ο Ρώσος Πρόεδρος προκειμένου να βάλει στο «τραπέζι» το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που εκτιμάται ότι θα κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πώς θα επιβεβαιώσει τους υψηλούς συνομιλητές του την πρόθεση της Μόσχας να ενισχύει την Ελλάδα με το ποσό των 10 δισ. δολαρίων αν βέβαια η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει για να αντιμετωπίσει τις έκτακτες χρηματοδοτικές τις ανάγκες, αλλά και το ενεργειακό.
Όπως προέκυψε από το Κρεμλίνο στη συνομιλία που είχε ο Β. Πούτιν με τον Α. Τσίπρα συζητήθηκε επίσης και το θέμα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου, τόσο του South Stream, όσο και του αγωγού που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα περνά μέσω της Τουρκίας προκειμένου να τροφοδοτεί την Ε.Ε. με φυσικό αέριο η Ρωσία από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Το ενεργειακό ζήτημα είναι ένας άλλος τρόπος μέσω του οποίου η Ρωσία μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα και να στείλει μήνυμα στην Ευρωπαική Ένωση και ειδικά στη Γερμανία για τη στάση που κρατά στην κρίση της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα που οι Βρυξέλλες θέλουν να συνεχίσουν στην τακτική της πόλωσης με τη Ρωσία. Η Ελλάδα ήταν αυτή που άσκησε βέτο σε νέες κυρώσεις και κατάφερε να τις αποτρέψει. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται στην Αθήνα από τη Μόσχα.
Στη Γερμανία ασκείται επίσης πίεση να βρεθεί λύση στην κρίση χρέους της Ελλάδα και από το ΗΠΑ. Μετά την ηχηρή τοποθέτηση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα υπέρ της χώρας μας έφτασαν στην Αθήνα και θα έχουν σήμερα συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης (Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Σταθάκη) ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και η επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.
Οι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, ειδικευμένοι και γνώστες της υπόθεσης χρέους της Ελλάδας θα συζητήσουν και θα ζητήσουν περισσότερα στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως επίσης και προτάσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Αποστολή τους είναι να έχουν μία αποσαφηνισμένη και καθαρή εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει για να την μεταφέρουν στον Μπάρακ Ομπάμα.
Σημειώνεται πώς ο Μπάρακ Ομπάμα θα έχει συνάντηση τη Δευτέρα με την Άνγκελα Μέρκελ και επρόκειτο να της θέσει και το ελληνικό ζήτημα, καθώς θεωρεί πώς η σύγκρουση Ελλάδας και Ε.Ε. δεν ευνοεί κανέναν, αντιθέτως δημιουργεί περαιτέρω αστάθεια στην οικονομία της Ευρωζώνης, από την οποία πλήττονται και οι ΗΠΑ.
Η πρόσφατη παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου μπορεί να μην ήταν η πρώτη δήλωση στήριξης σε ελληνική κυβέρνηση, ήταν όμως η πιο σαφής και πιο ηχηρή με συγκεκριμένες μάλιστα αναφορές στη Γερμανία. Κι αυτό κάτι σημαίνει, όπως επίσης και το ταξίδι της Α.Μέρκελ στην Ουάσιγκτον μετά από δικό της αίτημα.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails