Wednesday, June 22, 2016

Η κυβέρνηση ΣυριζΑΝΕΛ δίνει έναν χρόνο άσυλο για όλους τους λαθρομετανάστες !

Χάνει κάθε έλεγχο στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό η κυβέρνηση εν μέσω σοβαρών επεισοδίων στις δομές φιλοξενίας. Είναι πλέον σαφές και με τον πιο επίσημο τρόπο ότι αδυνατεί να διαχειριστεί την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη της στο ζήτημα αυτό.
Οπως αποδεικνύεται και παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των αρμοδίων, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήρθαν για να μείνουν στη χώρα μας για αρκετά χρόνια. Ηδη η κυβέρνηση προχωρά στον τριπλασιασμό του χρόνου ισχύος των χορηγούμενων δελτίων αίτησης ασύλου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασύλου, θα απαιτηθεί ένας ολόκληρος χρόνος μόνο για την καταγραφή των δεκάδων χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που μαζικά ζητούν να υποβάλουν όσοι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια τους τελευταίους μήνες. Για τον λόγο αυτό και σε μια ύστατη προσπάθεια να υπάρξει τουλάχιστον μια πρώτη καταγραφή κάποιων βασικών προσωπικών στοιχείων προσφύγων και μεταναστών επιστρατεύονται και κινητά κλιμάκια καταγραφής στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, με βάση τα έως σήμερα δεδομένα των μεταναστευτικών ροών ο εκτιμώμενος αριθμός όσων θα αιτηθούν άσυλο ανέρχεται σε περίπου 50.000 άτομα.
Ειδικότερα, με απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρίας Σταυροπούλου αυξάνεται η διάρκεια ισχύος των δελτίων αιτούντων διεθνή προστασία, ενώ ήδη τα αιτήματα ασύλου έχουν αυξηθεί έως και 1.000% σε σχέση με την περσινή χρονιά! Το σκεπτικό της απόφασης της 31ης Μαΐου είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. «Τη διαπίστωση ότι με δεδομένη τη σημαντική αύξηση του αριθμού των υποβαλλόμενων αιτήσεων διεθνούς προστασίας, η εξέτασή τους θα ολοκληρώνεται εντός 6 μηνών κατά μέσο όρο, καθώς και τη διαπίστωση ότι από την απλή καταγραφή των αιτήσεων διεθνούς προστασίας σύμφωνα με την παράγραφο 1 στοιχείο (β) του άρθρου 36 του Ν.4375/2016, έως τη διενέργεια της πλήρους καταγραφής του στοιχείου (α) της παραπάνω παραγράφου, θα μεσολαβεί κατά μέσο όρο διάστημα 1 έτους», αναφέρεται.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα χρειαστεί ένας ολόκληρος χρόνος από την απλή καταγραφή των στοιχείων των αιτούντων διεθνή προστασία μέχρι την πλήρη καταγραφή. Και όπως ορίζεται, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία: «Η πλήρης καταγραφή περιλαμβάνει τουλάχιστον τα στοιχεία ταυτότητας, τη χώρα καταγωγής του αιτούντος, το όνομα του πατέρα, της μητέρας, του/της συζύγου και των τέκνων του, βιομετρικά στοιχεία αναγνώρισης, καθώς και σύντομη αναφορά των λόγων για τους οποίους ο αιτών ζητά διεθνή προστασία». Από εδώ και στο εξής τα δελτία με τα οποία θα εφοδιάζονται οι αιτούντες διεθνή προστασία -εφόσον έχει πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή των απαιτούμενων στοιχείων- θα έχουν διάρκεια έξι μηνών. Στην περίπτωση, όμως, που έχει πραγματοποιηθεί απλή καταγραφή των ελάχιστων απαραίτητων στοιχείων και εκκρεμεί η πλήρης καταγραφή τους, τα χορηγούμενα δελτία θα έχουν διάρκεια ενός έτους.
Η πρόσφατη απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου καταργεί όμοιά της που είχε υπογράψει η κυρία Σταυροπούλου τον Μάιο του 2014.
Μέχρι σήμερα και βάσει εκείνης της απόφασης, τα δελτία με τα οποία εφοδιάζονταν οι αιτούντες διεθνή προστασία είχαν διάρκεια ισχύος μόλις τέσσερις μήνες. Σε ό,τι αφορά δε τους αιτούντες με χώρες καταγωγής την Αίγυπτο, την Αλβανία, τη Γεωργία, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, η διάρκεια των δελτίων αυτών καθοριζόταν σε 45 ημερολογιακές ημέρες αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας, τόσος ήταν ο χρόνος εξέτασης έκδοσης των αποφάσεων επί των αιτήσεων. Στο μεταξύ και στο ίδιο πλαίσιο δημοσιεύτηκε στις 10 Ιουνίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου αναφορικά με τη σύσταση κινητών κλιμακίων ασύλου.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails