Friday, January 22, 2010

Καταζητούνται οι Αμερικανοί πράκτορες πίσω από τον εμπρησμό της Εβραικής Συναγωγής


Κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζουν δυο Βρετανοί και ένας Έλληνας, οι οποίοι συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τους δύο εμπρησμούς στην Εβραϊκή Συναγωγής στα Χανιά. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο Έλληνας ομολόγησε την πράξη του, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητούνται και δύο Αμερικανοί! Οι πέντε συνολικά εμπλεκόμενοι φέρεται ότι είχαν συστήσει ομάδα στο στόχαστρο της οποίας ήταν η Συναγωγή. Τόσο ο Ελληνας, ηλικίας 23 χρόνων όσο και οι Αγγλοι, οι οποίοι αρνούνται τις κατηγορίες, ηλικίας 32 ο ένας και 22 χρόνων ο άλλος, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χανίων. "Εγκέφαλος" θεωρείται ο μεγαλύτερος εκ των δύο Βρετανών οι οποίοι, όπως και ο Ελληνας, εργάζονταν περιστασιακά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, ως "κράχτες" σε καταστήματα στο παλιό λιμάνι της πόλης. Ο δε Ελληνας κατάγεται από το Ηράκλειο και διέμενε στα Χανιά.





Σε ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων αναφέρεται ότι κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και βιντεοσκοπικού υλικού, προέκυψε ότι ο δράστης ο οποίος στις 5 Ιανουαρίου στη 1.15 τα ξημερώματα, "εισήλθε στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και προκάλεσε πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα αυτής προκαλώντας φθορές και υλικές ζημιές, είναι ένας πολίτης ΗΠΑ, ο οποίος αναζητείται". Επίσης, διαπιστώθηκε ότι κατά την ίδια επίθεση, έξω από τη Συναγωγή επόπτευαν τον χώρο περιμένοντάς τον οι οι δύο Βρετανοί και ο Ελληνας οι οποίοι συνελήφθησαν, και ο δεύτερος Αμερικάνος, ο οποίος αναζητείται.
Ακολούθησε στις 16 Ιανουαρίου στις 4 τα ξημερώματα η δεύτερη επίθεση. Τότε ο ένας από τους Βρετανούς μπήκε μέσα από γειτονικό θερινό κατάστημα το οποίο δεν λειτουργούσε στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και "αφού παραβίασε θύρα πρώτου ορόφου αυτής, προκάλεσε πυρκαγιά σε διώροφο κτίσμα με ενδιάμεσο ξύλινο πάτωμα με αποτέλεσμα την καταστροφή μέρους του αρχείου και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού προκαλώντας παράλληλα φθορές". Κατά την επίθεση αυτή, τον χώρο επιτηρούσαν ο άλλος Βρετανός και ο Ελληνας.
Σε συνέντευξη Τύπου ο υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, Φώτης Λιοτσάκης, είπε ακόμα ότι οι κατηγορίες είναι σε βαθμό κακουργήματος, σύμφωνα με το άρθρο 187 του ποινικού κώδικα. Σε ερώτηση αν η ομάδα των πέντε ήταν ακροδεξιού προσανατολισμού, ο κ. Λιοτσάκης απάντησε: "Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τέτοια στοιχεία. Εκτιμούμε ότι είναι προσωπικές θέσεις και αντιπάθεια προς τη Συναγωγή εκ μέρους των δραστών".
Εξάλλου, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Αρτέμης Κουτσαυτάκης, αοαντώντας σε ερώτηση αν προέκυψε κάποια σχέση των δραστών με τον εμπρησμό στο Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών, απάντησε: "Μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει κάποια συσχέτηση με τον εμπρησμό που είχε γίνει στο Κοινωνικό Στέκι".
Σημειώνεται τέλος ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά την προσαγωγή και σύλληψη των Βρετανών και του Ελλήνα έγινε αναπαράσταση των επιθέσεων, παρουσία εισαγγελέα υπηρεσίας, σύμφωνα με την ομολογία του Έλληνα.

http://greeknation.blogspot.com

Ελευθεροτυπία


1 comment:

Anonymous said...

Παιδια, διορθωστε το καταγωγεί.

Ο δε Ελληνας έχει καταγωγεί...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails