Friday, July 9, 2010

Εβραίος εκατομμυριούχος χτίζει μεγάλο τζαμί στην Γαλλία!

Ο Εβραίος επιχειρηματίας Robert Harush που μεγάλωσε στην Ασκελόν, (πρόκειται για την αρχαία πόλη Ασκάλωνα) ξοδεύει μία περιουσία για την ανακαίνιση του μεγάλου ισλαμικού τεμένους στο Montereau, σε μία προσπάθεια για την προαγωγή της συνύπαρξης.
Ένας απίθανος ευεργέτης. Ένας κάτοικος της Ασκελόν που έκανε μια ολόκληρη περιουσία στην Ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων έχει αποφασίσει να πληρώσει για την κατασκευή τζαμιού στην Γαλλία προς όφελος της τοπικής μουσουλμανικής κοινότητας.
Πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο 58χρονος Harush, μεγάλωσε στην Ashkelon, και αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, δοκίμασε την τύχη του στην αγορά ακινήτων στην Ευρώπη. Η επιτυχημένη πορεία τους τον έκανε να κερδίσει πολλά ξενοδοχεία και κτίρια και εκτιμάται ότι έχει περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων σεκέλ.
Παρά την επιτυχία ο Harush, δεν ξεχνάει την γενέτειρά του και επέστρεψε στην Ashkelon, (στην φωτογραφία κάτω) και επένδυσε σε τοπικές οικοδομικές επιχειρήσεις. Για τα τελευταία 10 χρόνια έχει ασχοληθεί μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και τα τέσσερα παιδιά του μιλούν Εβραϊκά.
Ο επιχειρηματίας, επέλεξε ακόμη και να μείνει στο νότιο τμήμα της πόλης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Cast Lead. Παρέμεινε στο Ισραήλ, επίσης, ακόμα και μετά από μια ρουκέτα Grad που προσγειώθηκε κοντά στο σπίτι του.

Παραδόξως, δεν νιώθει κακά αισθήματα για την αραβική πλευρά και είναι ένθερμος υποστηρικτής της συνύπαρξης. Πρόσφατα προσέγγισε το δήμαρχο της Montereau, μιας γαλλικής πόλης κοντά στο Παρίσι, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δυσκολίες του στη χρηματοδότηση της ανακαίνισης ενός μεγάλου τεμένους στην πόλη.

"Είπα στον εαυτό μου «εδώ είναι μια ευκαιρία να έρθουν οι άνθρωποι κοντά» και αποφάσισα να δωρίσω τα χρήματα,» είπε ο Harush. "Οι άνθρωποι έμειναν άναυδοι. Τι σχέση έχει ένας Εβραίο-ισραηλίτης άνθρωπος με την ανακαίνιση ενός τζαμιού; Η απάντηση είναι απλή: Έχχω βαρεθεί και έχω κουρασί από το μίσος. Πρέπει να ακουστεί μια υγιής φωνή».

Ο Harush εξήγησε ότι χτίζει το τζαμί με στόχο την προώθηση της συνύπαρξης. "Δεν είναι εύκολη επιχείρηση, αλλά το έκανα με όλη την καρδιά μου."

Οι ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας του Montereau ευχαρίστησαν τον Harush για τη χειρονομία και διατηρούν μια θερμή σχέση μαζί του.

Ο επιχειρηματίας, όμως, δεν ενδιαφέρεται για την υποστήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας μόνο και έχει πληρώσει για την κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες και πιο μεγαλοπρεπείς συναγωγές στην Asheklon πέρυσι, η οποία πήρε το όνομά του πατέρα του.

Σήμερα εργάζεται για τη δημιουργία ενός mikveh (τύπος τελετουργικού λουτρού) στη νότια πόλη που θα είναι αφιερωμένο στην μητέρα του. «Εγώ δεν είμαι θρησκευόμενος, αλλά πιστεύω ότι, ελλείψει σωστών πολιτικών το βάρος πέφτει πάνω στους επιχειρηματίες για να φέρουν κοντά τους Εβραίους και τους Άραβες και τους κοσμικούς και τους θρησκευόμενους.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails