Friday, December 27, 2013

Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση Γεωργιανών που έλεγχε και συντόνιζε άλλες εγκληματικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη



Ως σημαντικό πλήγμα στον ευρύτερο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος χαρακτηρίζεται η σύλληψη τεσσάρων Γεωργιανών, μελών μαφιόζικης οργάνωσης, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Η αστυνομική έρευνα από την Ασφάλεια έγινε με συμμετοχή πάνοπλων αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου, αλλά και σε κατοικίες των εμπλεκομένων, ενώ ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν όπλα και ταυτότητες διαφόρων χωρών, ενώ διαπιστώθηκε η άμεση σχέση τους με καταδικασμένο ομοεθνή τους, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από τις διεθνείς αστυνομικές αρχές «Εσκομπάρ της Ευρώπης».

Αναλυτικά η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:


Σημαντικό πλήγμα στον ευρύτερο χώρο του οργανωμένου εγκλήματος πέτυχε η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, η οποία ήλεγχε και συντόνιζε έτερες εγκληματικές ομάδες, εισπράττοντας ποσοστά από τις παράνομες δραστηριότητές τους.

Πραγματοποιήθηκε την 23-12-2013 συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών της προαναφερόμενης Υπηρεσίας με την συνδρομή της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στις περιοχές του Ωραιοκάστρου, των Αμπελοκήπων και του κέντρου πόλης, κατά την οποία συνελήφθησαν τρία μέλη της οργάνωσης, δύο αλλοδαποί ομοεθνείς ηλικίας 37 και 39 ετών, ένας 41χρονος ομογενής, μεταξύ των οποίων και ο «αρχηγός» της οργάνωσης (37 ετών) καθώς και 62χρονος συνεργό τους.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τις κατά περίπτωση κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων, πλαστογραφίας κατά συναυτουργία, κατοχής όπλων με σκοπό τον εφοδιασμό σε ενώσεις προσώπων, απλής συνέργειας σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό τη διακίνηση όπλων σε ενώσεις προσώπων και υπόθαλψης εγκληματία.

Επιπλέον, σε βάρος του «αρχηγού» της οργάνωσης και του 39χρονου εκκρεμούσαν καταδικαστικές αποφάσεις ως ακολούθως:

• Για τον μεν «αρχηγό», εκκρεμούσε απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση την οποία διηύθυνε 52χρονος ομοεθνής του, ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης (Λάσα Σουσανασβίλι) και ο οποίος συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2012 στην Αττική ως διεθνώς καταζητούμενος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και Ερυθρά Αγγελία της Interpol.

• Για τον δε 39χρονο, εκκρεμούσε απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών.





Το προφίλ των συλληφθέντων

Όπως προέκυψε από την μεθοδική και συνδυαστική αστυνομική έρευνα καθώς και από την κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, ο 37χρονος, ο οποίος ήταν ο σωματοφύλακας του 52χρονου έγκλειστου, είναι μέλος συγκεκριμένης οργάνωσης με ευρωπαϊκή δράση και έχει χρηστεί με τον διακριτικό τίτλο “ VOR V ZAKONE ” (κλέφτης στο πλαίσιο του νόμου), που απονέμεται τιμητικά σε ιδρυτικά στελέχη της.
Μετά τη σύλληψη του 52χρονου, η εγκληματική οργάνωση της οποίας ηγούνταν, αναδιοργανώθηκε και τα «ηνία» αυτής στην Θεσσαλονίκη ανέλαβε ο 37χρονος, ο οποίος από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, μαζί με τα άλλα δύο συλληφθέντα μέλη (39 και 41 ετών), ήλεγχαν και συντόνιζαν τις δραστηριότητας μικρότερων ομάδων που διέπρατταν πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις (διαρρήξεις οικιών, ληστείες κ.ά.) στη Βόρεια Ελλάδα, αποκομίζοντας ποσοστά.

Η οργάνωση διέθετε συγκεκριμένη δομή, ιεραρχία και διακριτούς ρόλους ενώ προς διευκόλυνση της εγκληματικής της δράσης και προκειμένου να καθίσταται δυσχερές το έργο των διωκτικών αρχών, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα (δελτία αστυνομικής ταυτότητας, βεβαιώσεις χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας, άδειες οδήγησης κ.ά) υψηλής πιστότητας και ευκρίνειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα αναγραφόμενα στοιχεία στα εν λόγω έγγραφα, αντιστοιχούσαν στην πλειοψηφία τους, σε υπαρκτά φυσικά πρόσωπα.

Επιπλέον, διέθεταν πλήθος όπλων με τα οποία εφοδίαζαν μεταξύ άλλων τις έτερες εγκληματικές ομάδες τις οποίες ήλεγχαν. Η φύλαξη του οπλισμού και των πλαστών εγγράφων είχε ανατεθεί στον 39χρονο αλλοδαπό.

Αναφορικά με τον ρόλο στην οργάνωση του 41χρονου ομογενούς, αυτός συνίστατο στην παροχή συνοδευτικής ασφάλειας – σωματοφύλακας του 37χρονου, τον οποίο εκπροσωπούσε στις συναλλαγές του και του παρείχε ουσιώδη συνδρομή με σκοπό να δυσχαιρένει τον εντοπισμό και την σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές.

Επιπλέον, ο 62χρονος ομογενής – συνεργός, φιλοξενούσε έως την 10-12-2013, τον «αρχηγό» της οργάνωσης και τον 39χρονο ομοεθνή του, σε πολυτελή οικία του στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφύγουν την σύλληψη οι δύο διωκόμενοι.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο του Ωραιοκάστρου, όπου διέμενε ο 37χρονος με τον 41χρονο συνοδό του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πλαστά έγγραφα (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, άδεια οδήγησης, βεβαίωση αίτησης χορήγησης ελληνικής ιθαγένειας), τα οποία έφεραν φωτογραφία του 37χρονου ενώ τα αναγραφόμενα σε αυτά στοιχεία αντιστοιχούσαν σε υπαρκτά πρόσωπα,
• πλήθος κινητών τηλεφώνων,
• κάρτες sim και
• ψηφιακοί δίσκοι.

Σε έρευνα σε οικία στην περιοχή των Αμπελοκήπων και σε χώρο που χρησιμοποιούσε αποκλειστικά ο ίδιος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 

• Ένα πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov,
• Ένα υποπολυβόλο τύπου scorpion,
• Δύο πιστόλια,
• Ένα περίστροφο,
• Τέσσερα πιστόλια κρότου,
• Ένα όπλο- μπρελόκ
• Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων και
• Πλαστά έγγραφα του «αρχηγού» και του ιδίου, Βουλγάρικων, Ισραηλινών, Γεωργιανών και Ελληνικών Αρχών.

Επιπρόσθετα, εντός της παραπάνω οικίας εντοπίσθηκε 31χρονη αλλοδαπή, η οποία στερούταν παντελώς ταξιδιωτικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, οπότε και συνελήφθη.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση της πολυσχιδούς δράσης της οργάνωσης και την πιθανή συμμετοχή και άλλων ατόμων σε αυτή.



Need Text
Εξάρθρωση οργάνωσης που ήλεγχε και συντόνιζε εγκληματικές ομάδες στην Βόρεια Ελλάδα04:46reEmbedit
Play
Current Time0:00
/
Duration Time0:00
Loaded: 0%
Progress: 0%
00:00
Fullscreen
00:00
Mute
Loading

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails