Tuesday, December 15, 2009

"Οι Εβραίοι της Αμερικής έχουν στραμμένη την προσοχή τους στους "Αντι-ισραηλινούς" υποψηφίους του Ομπάμα",λέει η μεγαλύτερη Ισραηλινή εφημερίδα


«Για να διοριστεί κάποιος στην αμερικανική κυβέρνηση πρέπει πρώτα ελεγχθεί εξονυχιστικά το ιστορικό του από την Αμερικανο-Ιουδαϊκή Κοινότητα». Ένα άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz για το ποιος επιτρέπεται να υπηρετήσει την αμερικανική κυβέρνηση, παρόμοιό του δύσκολα θα διάβαζε κάποιος στη New York Times ή στην Washington Post...
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της κυβέρνησης Ομπάμα, οποιαδήποτε κριτική κατά του Ισραήλ που γίνεται από πιθανό μέλος της έχει καταστεί καταλύτης διαμάχης για το αν ο διορισμός «άλλου ενός αριστεριστή» παρέχει αποδείξεις ότι ο Ομπάμα δεν στηρίζει πραγματικά το Ισραήλ.
Λίγους μήνες πριν, οι διαμαρτυρίες της Αμερικανο-Ιουδαϊκής Κοινότητας οδήγησαν στην αποτροπή του διορισμού του Chaz Freeman στην ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών, εξαιτίας της «αντιϊσραηλινής τάσης του».
Η επόμενη προσπάθεια να διοριστεί ο πρώην Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Chuck Hagel προκάλεσε επίσης έντονη αντίδραση, επειδή «δεν διαθέτει φιλοϊσραηλινό μητρώο».

Ο πρόεδρος της Σιωνιστικής Οργάνωσης των ΗΠΑ, Morton A. Klein, σχολίασε την πρόταση διορισμού του Hagel, λέγοντας: «Όποιον Αμερικανό τον απασχολεί το σχέδιο του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά, η διατήρηση της σχέσης ΗΠΑ-Ισραήλ και η υποστήριξη του Ισραήλ στο νόμιμο αγώνα του να προστατεύσει τους πολίτες του από την τρομοκρατία πρέπει να αντιταχθεί σε αυτό το διορισμό».

Κατά του διορισμού του Hagel έχουν ταχθεί και οι Ρεπουμπλικάνοι Εβραίοι, επικαλούμενοι ένα περιστατικό του 2004 όταν ο Hagel αρνήθηκε να υπογράψει ένα έγγραφο που ζητούσε από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους να μιλήσει για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη σύνοδο της G8 το ίδιο έτος. Τον Αύγουστο του 2006, o Hagel αρνήθηκε επίσης να υπογράψει ένα έγγραφο, το οποίο απεύθυνε έκκληση προς τα Η.Ε. να κατατάξουν τη Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές ομάδες.

Σε ομιλία του στο αυτοαποκαλούμενο «υπέρ της ειρήνης, υπέρ του Ισραήλ» λόμπι J Street, ο Hagel εξέφρασε τις απόψεις του για το ζήτημα του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής. «Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να υφίσταται και δεν χρειάζεται. Οι ΗΠΑ έχουν μια μακροχρόνια και ειδική φιλία με το Ισραήλ, η οποία όμως δεν θα πρέπει αν λειτουργεί σε βάρος των σχέσεών τους με τους Άραβες», σημείωσε.

Ο διορισμός της Hannah Rosenthal ως επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης και Καταπολέμησης του Αντι-Ιουδαϊσμού επί διακυβέρνησης Ομπάμα αποτελεί την τελευταία έντονη διαμάχη. Η Rosenthal, ο πατέρας της οποίας είναι από τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, υπηρέτησε ως περιφερειακή διευθύντρια του υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση Κλίντον και διατέλεσε μέλος διάφορων αριστερών εβραϊκών οργανώσεων. Την περίοδο 2000-2005, η Rosenthal ήταν επικεφαλής του Εβραϊκού Συμβουλίου Δημοσίων Σχέσεων και διευθύντρια του Ιδρύματος του Σικάγο για τις Γυναίκες.

Ελάχιστα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, συντηρητικές εβραϊκές ιστοσελίδες άρχισαν την επίθεση εναντίον της. Ορισμένοι μάλιστα ανέφεραν ότι ο Ομπάμα διορίζει μια αντι-Ισραηλινή για να καταπολεμήσει τον αντιϊουδαϊσμό. Σύμφωνα με τις φήμες, η Rosenthal είχε κατηγορήσεις το Ισραήλ για συστηματική ενίσχυση του αντιϊουδαϊσμού. Οι bloggers υποστήριζαν ότι ο διορισμός της θα δημιουργούσε αμφιβολίες εκ μέρους των εβραίων και των Ισραηλινών για τον Ομπάμα και τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

«Έχω ζήσει στο Ισραήλ. Επιστρέφω και το επισκέπτομαι σε κάθε ευκαιρία. Το θεωρώ μέρος της καρδιάς μου. Και επειδή το αγαπώ τόσο πολύ, επιθυμώ να το δω ασφαλές και ελεύθερο και δημοκρατικό», αναγκάστηκε να δηλώσει στη διαδικτυακή ισραηλινή εφημερίδα Tablet, η Rosenthal για να υποστηρίξει το διορισμό της.

http://www.tvxs.gr/v28091/1/1

http://ellinonea.blogspot.com/2009/12/blog-post_576.html









1 comment:

Anonymous said...

ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ, ΟΛΟΙ ΟΙ "ΑΝΤΙΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ" ΕΙΝΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ! ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΜΕΝΕΣ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕΤΑΞΥ MOSES ΚΑΙ JOSH...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails