Saturday, December 21, 2013

Η Ρωσία εγγυάται το ισραηλινό πυρηνικό οπλοστάσιο!


Μετά την υποβολή αίτησης προσχώρησης στην τελωνειακή Ευρασιατική Οικονομική Ένωση στην οποία ηγείται η Ρωσία και μετέχουν επίσης το Καζακστάν και η Λευκορωσία,η Ρωσία προχωρά σε νέα εντυπωσιακή γεωπολιτική ενέργεια εγγυόμενη το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv, ο Β.Netainyagu συναντήθηκε με τον Β.Πούτιν στη Μόσχα ,όπου ο Β.Νετανιάχου κατάφερε να πάρει από τον πρόεδρο της Ρωσίας «εκτεταμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια» του ισραηλινού πυρηνικού οπλοστασίου.Δεν ανέμενε  να πείσει τον Β.Πούτιν να αλλάξει θέση  σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να ασχοληθεί με την διεθνή συνάντηση στη Γενεύη . Ο σκοπός του άλλωστε ήταν διαφορετικός .

Κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνομιλίας των 2 ανδρών , η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι ώρες , ο Νετανιάχου κατάφερε να πείσει τον Πούτιν ότι  δεν πρέπει να «πιέζει» για την  διεξαγωγή μιας διεθνούς διάσκεψης για την αποστρατιωτικοποίηση της Μέσης Ανατολής . Ο Πούτιν είχε  προβάλει την ιδέα μιας διεθνούς συνδιάσκεψης με κύριο θέμα τα πυρηνικά όπλα στην Ανατολή το 2010 , κάτι με το οποίο ο Μ.Ομπάμα  αναγκάστηκε να συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους . Υπό την πίεση όμως του ισραηλινού λόμπυ στις ΗΠΑ η απόφαση των αμερικανών και το συνέδριο , αναβλήθηκε προσωρινά .

Η Ρωσία παρέμεινε ως μόνη μεγάλη δύναμη που το ζητούσε επίμονα . Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου πρωθυπουργού πριν μερικές ημέρες για την χρήση παγκοσμίως διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με πυρηνική γόμωση ο Β.Πούτιν δήλωσε ότι «πυρηνικά δεν διαθέτει μόνο η Ρωσία και η ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες όπως το Πακιστάν , η Ινδία, το Ισραήλκαι υπάρχει ανάγκη διεθνούς ελέγχου»κά.

Το Ισραήλ φοβάται ότι το επίκεντρο ενός τέτοιου  συνεδρίου θα είναι σίγουρα το πυρηνικό του οπλοστάσιό . «Το Ισραήλ είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την διεξαγωγή  διεθνών  επιθεωρήσεων του  στρατηγικού οπλοστασίου του  μόνο για την επίτευξη ειρήνης με τις αραβικές χώρες» , είπε ο Νετανιάχου .
Ο Πούτιν όμως εξέπληξε ευχάριστα τον  Νετανιάχου , λέγοντας ότι « η Ρωσία θα εμποδίσει την διεξαγωγή ενός τέτοιου συνεδρίου».  Επιπλέον , ο Πούτιν  υποσχέθηκε  να βοηθήσει τον Νετανιάχου σε ότι έχει να κάνει  με το  πρόβλημα αυτό .
Η αλλαγή της ρωσικής στάσης που μόλις πριν από τέσσερις μήνες απαιτούσε επιτακτικά  « πυρηνικό αφοπλισμό» του Ισραήλ έχει να κάνει με την προσχώρηση του Ισραήλ στην Ευρασιατική Ένωση.
Την ίδια στιγμή , ο  ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν πραγματοποίησε σημαντικές συνομιλίες με τον εξ απορρήτων σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου , YuriUshakov . Αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών είναι να δοθεί το «πράσινο φώς» στην  συμμετοχή  ρωσικών εταιρειών στην εξόρυξη και εκμετάλλευση  των ισραηλινών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων  .
Το γεωστρατηγικό παιχνίδι στην περιοχή της Μ.Ανατολής με έπαθλο τα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μόλις έχει ξεκινήσει . Οι παγκόσμιοι  παίκτες είναι μεγάλοι και ισχυροί.
 Στο πλαίσιο αυτό θα δούμε ανατροπές από την μία πλευρά και από την άλλη θα δούμε την εμφάνιση  νέων συμμαχιών που δεν ήταν  εφικτές πριν από λίγο καιρό.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ Α. Λίμπερμαν, ο οποίος ομιλεί άπταιστα την ρωσική γλώσσα ως πρώην υπήκοος της Μολδαβίας (στα 19 του πήγε στο Ισραήλ) δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδιώξει την συμμαχία  με άλλο στρατηγικό εταίρο , αντί των ΗΠΑ .
 «Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του κύριο στρατηγικού εταίρου του που είναι οι ΗΠΑ έχουν αποδυναμωθεί αρκετά» . Αυτό δήλωσε ο Λίμπερμαν , μιλώντας σε ένα δημόσιο φόρουμ στην πόλη  Σντερότ ξαφνιάζοντας την διεθνή κοινότητα από την τροπή των σχέσεων ΗΠΑ-Ισραήλ .
«Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε  και αντί αυτών να αναζητήσουμε συμμαχία με   χώρες που δεν εξαρτώνται από χρήματα του αραβικού ή ισλαμικού κόσμου και που θα ήθελαν να συνεργαστούν μαζί μας στη βάση της καινοτομίας » κατέληξε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ .
Όπως βλέπουμε είναι στρατηγική επιλογή του Ισραήλ να στραφεί στον ρωσικό παράγοντα γιατί συνειδητοποίησε ότι οι ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν και επιπλέον δεν τους χωρίζει από την Μόσχα ένας...ωκεανός.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 comment:

Anonymous said...

Δε μπορεί ο καθένας να πετάει τις κοτσάνες του που τις βαφτίζει και "αποκλειστικότητα".
Απο που τεκμηριώνεται αυτή η σαχλαμάρα; Κανένας διεθνές δίκτυο δεν εχει μεταδόσει κατι παρόμοιο και δεν υπαρχει το ελάχιστο επιχείρημα που στηρίζει κατι τέτοιο, τη στιγμή που η
ρωσία είναι αυτή που ουσιαστικά στηρίζει παλαιστίνη, χεζμπολα, Συρία , Ιραν κατά των Ισραηλινών.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails